Προτάσεις ΑΚΕΛ για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων

Σειρά προτάσεων για ένα δραστικό πλαίσιο ελέγχου του Πόθεν Έσχες των μελών του κοινοβουλίου και όλων των πολιτικών προσώπων, εισηγείται το ΑΚΕΛ. 

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση, «οι εργασίες στην Επιτροπή Θεσμών ολοκληρώνονται και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκριθεί πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και ταχύτατα με την εισαγωγή ανεξάρτητου τεχνοκρατικού ελέγχου».

Το ΑΚΕΛ πρότεινε και επιμένει «στην ανάγκη να διευρυνθεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να καλύπτει τη δικαστική εξουσία, τους ιδιοκτήτες και διευθυντές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και την Εκκλησία ως προς την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Αναμένουμε την στήριξη και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την θέση».

Επιπρόσθετα, αναφέρει το ΑΚΕΛ, «έχουμε καταθέσει Πρόταση Νόμου ώστε τα ελεγχόμενα πρόσωπα να είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν συμφέροντα που έχουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου, είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου. Αυτό θα τερματίσει το φαινόμενο της απόκρυψης συμφέροντος πίσω από αχυράνθρωπους. Με δεύτερη Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ προνοείται ότι σε περίπτωση που ελεγχόμενα πρόσωπα υπέβαλαν ψευδή δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία η εν λόγω περιουσία θα λογίζεται ως περιουσία υπόπτου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, και αυτό θα μπορεί να οδηγεί στη δήμευση αυτής της περιουσίας ακόμα και μετά το θάνατο του πολιτικού προσώπου».

Η διαφάνεια και η λογοδοσία των πολιτικών προσώπων και γενικά όσων ασκούν και επηρεάζουν την εξουσία, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «αποτελεί καθολική απαίτηση της κοινωνίας».

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου