Στα δύο το ΔΗΚΟ για το θέμα αναβολής των εκλογών-Οι επικρατέστερες τάσεις

Ρευστά και καθόλου ξεκάθαρα είναι τα δεδομένα στο Δημοκρατικό Κόμμα, σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών, την περασμένη Πέμπτη, σε σχέση με το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ΄ επέκταση της αναβολής ή όχι των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.   

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε επίπεδο Γραμματείας όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, το κόμμα χωρίστηκε στα δύο, με κάποια στελέχη να ευνοούν την αναβολή και κάποια άλλα την κανονική διεξαγωγή των εκλογών.

Την περασμένη Τρίτη, όταν συνεδρίασε η Γραμματεία του κόμματος, καταγράφηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι δύο τάσεις ανάμεσα στα μέλη, αφού και στην ψηφοφορία που ακολούθησε της συζήτησης, εκ των δέκα συμμετεχόντων, πέντε ψήφισαν υπέρ της αναβολής και πέντε κατά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να επικρατήσει η άποψη που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά της αναβολής των εκλογών. 

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της επιτροπής Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, με το κατά πόσον η πρόταση για αναβολή των εκλογών, είναι αντισυνταγματική, ωστόσο οι ανησυχίες του απαντήθηκαν από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία τόνισε πως, για το συγκεκριμένο ζήτημα δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις και στην προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επανέλαβε, ότι από τη στιγμή που στο Σύνταγμα, δεν προβλέπεται οτιδήποτε για τη διεξαγωγή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα σε περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει την αναβολή των εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα κόμματα η μπάλα-Κλειδώνουν οι εκλογές, εάν κλειδώσουν τη Μεταρρύθμιση

Το όλο ζήτημα συνεχίζει να απασχολεί το κόμμα, με κάποια στελέχη, όπως ο κ. Λεωνίδου να έχουν έντονη θέση υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών, ενώ άλλα στελέχη που βρίσκονται ψηλά στην ηγετική πυραμίδα όπως η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και οι δύο αντιπρόεδροι Δαμιανός και Χαραλαμπίδης, τάσσονται υπέρ της αναβολής. Εξάλλου θέση του κ. Λεωνίδου, είναι πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν για πέντε χρόνια, ανεξάρτητα με τις δεσμεύσεις, ορθές ή λανθασμένες, της Κύπρου, απέναντι στην Ε.Ε. για την άντληση του 1,2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ανάμεσα στα τρία σενάρια, δηλαδή, (α) αναβολή των εκλογών, (β) διεξαγωγή των εκλογών για μισή θητεία για τα νέα δημοτικά συμβούλια και (γ) διεξαγωγή των εκλογών για θητεία πέντε ετών, τις λιγότερες πιθανότητες για να τύχει στήριξης από το Δημοκρατικό Κόμμα, λαμβάνει το δεύτερο. 

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούν πως μια τέτοια λύση δεν θα εξυπηρετούσε τίποτα και κανένα, αντιθέτως θα δημιουργούσε προβλήματα, αφού θα έκανε δυσκολότερο και το εγχείρημα για να βρεθούν ικανοί και άξιοι υποψήφιοι για να συμπληρώσουν τις θέσεις στα ψηφοδέλτια, αφού το γεγονός ότι η θητεία θα είναι για μόλις δυόμιση χρόνια, θα τους έκανε να ξανασκεφτούν την εμπλοκή τους με τα κοινά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκλογές τον Δεκέμβρη με προϋποθέσεις-Οι εναλλακτικές και τα χρονοδιαγράμματα

Συνεπώς οι επιλογές στην παρούσα φάση, είναι αν το κόμμα θα ταχθεί υπέρ της αναβολής, ή εάν θα επιμείνει στη θέση της Γραμματείας για διεξαγωγή εκλογών πενταετίας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το όλο θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, έτσι ώστε μέχρι την Πέμπτη να είναι ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην επιτροπή Εσωτερικών, όπου ο Νίκος Νουρής, περιμένει να ακούσει τις αποφάσεις των κομμάτων. 

Στελέχη του κόμματος που μίλησαν στον REPORTER, εξήγησαν πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού οι διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στα μέλη της Γραμματείας είναι καταγεγραμμένες και τις επόμενες μέρες θα επιχειρηθεί μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο και κλίμα συναίνεσης να βρεθεί η χρυσή τομή, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν έχει πολύ έντονη άποψη για το θέμα και είναι ανοικτός για να ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο στρατοπέδων πριν επανατοποθετηθεί για το ζήτημα. Το όλο ζήτημα, θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην επικείμενη συνεδρία του Εκτελεστικού που συγκλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη και πιθανόν να τεθεί και στην Κεντρική Επιτροπή τις επόμενες μέρες.

Δειτε Επισης

Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου