Ενδυνάμωση συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου μέσα από κοινές ασκήσεις

 

Στην συνεχή εμβάθυνση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου αναφέρθηκαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Κέιλ Γκάρμπερ. Η κ. Γκάρμπερ ανέφερε δε ότι, μετά την απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, αμερικανικές εταιρείες συμμετείχαν σε πρόσφατη προκήρυξη προσφορών για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Υπουργός Άμυνας και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, παρακολούθησαν το πρωί συνεκπαίδευση της Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς (ΜΥΚ) και της αντίστοιχης ομάδας των Navy Seals, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού.

Η άσκηση εντασσόταν στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ, και αφορούσε σε νηοψία και ανακατάληψη πλοίου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλάσια», της Διοίκησης Ναυτικού.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα εξέφρασε τον ενθουσιασμό της από την κοινή αυτή άσκηση των δυο επίλεκτων μονάδων των δυο χωρών και για το γεγονός ότι, όπως έχει ενημερωθεί, αυτή η συνεκπαίδευση και η συνεργασία μοιάζει σαν «το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο».

«Έχουμε κάνει τόση πρόοδο στη διμερή μας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας από τότε που υπογράφηκε η Δήλωση Πρόθεσης, τον Νοέμβριο του 2018», είπε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι κοινές ασκήσεις γίνονται όλο και συχνότερα.

Υπενθυμίζοντας την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η κ. Γκάρμπερ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν σύντομα τα αποτελέσματα σε αυτό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της από τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών σε πρόσφατη προκήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξασφάλιση στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Όλα αυτά αποτελούν σημάδια της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και προσδοκούμε σε περισσότερες κοινές ασκήσεις στο άμεσο μέλλον», είπε και υπογράμμισε ότι είναι εκπληκτικό που διαπιστώνει το επίπεδο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ότι προσδοκεί σε συνέχιση της συνεργασίας αυτής για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι η σημερινή άσκηση αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο για την ενδυνάμωση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

«Η σημερινή άσκηση μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των χωρών μας αποτελεί μέρος πολυάριθμων δραστηριοτήτων και δράσεων που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία διετία, όπως η πρόσβαση Κύπριων αξιωματικών σε στρατιωτικές σχολές στις ΗΠΑ, η μερική άρση του εμπάργκο, η δημιουργία του κέντρου CYCLOPS στην Κύπρο και ασκήσεων μικρής κλίμακας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι Κύπρος και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και στρατηγική για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής και πως «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και αναδυόμενων κρίσεων».

 

Πρόθεση μας, συνέχισε, είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε τη σημασία τέτοιου είδους και επιπέδου ασκήσεων και εκπαίδευσης μεταξύ των ειδικών μας δυνάμεων, «συμβάλλοντας στην ανάπτυξη διαλειτουργικότητας και ικανότητας συνεργασίας για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν στο μέλλον παρόμοιες και περισσότερες συνεργασίες και κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και έδωσε τα συγχαρητήρια του στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, για την άψογη παρουσία και επιτυχή άσκηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)