Διευκρινίσεις Πακιστάν σε Μπορέλ μετά από την καταγγελία Φουρλά

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε και έλαβε διευκρινίσεις από τον Πρέσβη του Πακιστάν στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από σχετική καταγγελία στην οποία είχε προβεί ο Ευρωβουλευτής  ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, με αφορμή επίσκεψη ομάδας από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Άγκυρα, στο ψευδοκράτος.

Στην απάντησή του προς τον κ. Φουρλά, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «ο πρέσβης του Πακιστάν του επισήμανε ότι η επίσκεψη στην οποία γίνεται αναφορά είχε έναν και μοναδικό στόχο, την επέκταση των προξενικών υπηρεσιών στους Πακιστανούς που διαμένουν εκεί».

Σύμφωνα με την απάντηση του Ύπατου Εκπρόσωπου, ο οποίος επικαλείται επί λέξη τα λόγια του Πακιστανού πρέσβη, «η εν λόγω προξενική επίσκεψη δεν σημαίνει ούτε αποτυπώνει αλλαγή στην πολιτική του Πακιστάν όσον αφορά το ζήτημα της νήσου Κύπρου», κάτι το οποίο, όμως, αποτυπώνει ξεκάθαρα την αποφυγή αναφοράς από μέρους του Πακιστάν σε Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως, ο κ. Μπορέλ, ξεκαθαρίζει ότι η θέση της ΕΕ επ’ αυτού του ζητήματος είναι σαφής και αταλάντευτη, όπως επιβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021: «οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 1251 (1999). Η ΕΕ έχει επανειλημμένως θέσει το θέμα αυτό στο Πακιστάν, μεταξύ άλλων κατά τον στρατηγικό διάλογο σε επίπεδο υπουργών που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, οπότε διατύπωσα τη θέση της ΕΕ για το Κυπριακό στον Υπουργό Qureshi προσωπικά» καταλήγει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δειτε Επισης

Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού