Ορκίστηκε ο Στυλιανίδης και ανέλαβε αμέσως καθήκοντα-Είχε σύσκεψη με Μητσοτάκη

Σύσκεψη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, πραγματοποίησε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία της ηγεσίας του νεοσύστατου Υπουργείου και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του Υπουργείου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία του νέου Υπουργείου για την ανάληψη των καθηκόντων της, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά κρίσιμα τα χαρτοφυλάκια τα οποία θα διαχειρίζεται.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, στα ζητήματα που αφορούν πρωτίστως την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον πρώτο λόγο έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Στα ζητήματα όμως της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, είτε συζητάμε για πυρκαγιές είτε συζητάμε για πλημμύρες, άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τον πρώτο λόγο πια θα τον έχει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον κ. Στυλιανίδη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει προσφέρει ουσιώδες έργο από τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. «Είναι ο άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε από το μηδέν το μηχανισμό rescEU και φέρνει στο νέο Υπουργείο σημαντικότατη πολιτική και επιχειρησιακή εμπειρία για να οικοδομήσουμε ουσιαστικά από την αρχή μία σύγχρονη πολιτική προστασία, πατώντας πάνω στα πολύ σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα», επισήμανε.

Παράλληλα, για τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχει τεράστια εμπειρία ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας» και ότι πρόκειται για έναν «βαθιά υπηρεσιακό άνθρωπο, με πολύ μεγάλη τριβή με την ελληνική δημόσια διοίκηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις». «[Ν]ομίζω ξέρει πολύ καλά ήδη ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, κυρίως στον τομέα της Πυροσβεστικής, ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι το νεοσύστατο Υπουργείο να καταστεί «πρότυπο στην Ευρώπη και η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, ώστε τα ζητήματα αυτά να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει και στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

«Είναι πρόκληση, ξέρω ότι η δουλειά είναι δύσκολη. Ένας φίλος μου είπε “όπου έχει ναρκοπέδιο μπαίνεις μέσα”. Αλλά από τη στιγμή που θα εξυπηρετηθούν τα ευρύτερα συμφέροντα των πολιτών σίγουρα δεν θα μπορούσα προσωπικά να πω όχι», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς ευχαρίστησε επίσης για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που με καλέσατε σε αυτό το προσκλητήριο, που για μένα είναι πανεθνικό, ένιωσα ότι είναι χρέος μου να ανταποκριθώ και να συστρατευθώ σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία δεν περισσεύει κανείς». «Έχει γίνει σπουδαία δουλειά, το είδαμε ήδη. Πρέπει να δούμε τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να κάνουμε. Εγώ αισθάνομαι βαρύ το χρέος, την ευθύνη που επαναλαμβάνω, και σας υπόσχομαι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια», επισήμανε ο κ. Τουρνάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα