Συμμετοχή βουλευτών σε διαδικτυακή συνάντηση των αντιπροσωπιών των χωρών «GroupMed»

O Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργος Κάρουλλας και η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνάντηση των αντιπροσωπιών των χωρών «GroupMed». Τη συνάντηση διοργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπία στη Διάσκεψη ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ και σε αυτήν συμμετείχαν οι επικεφαλής και μέλη των αντιπροσωπιών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. 

Τη συνάντηση απασχόλησαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη Λιβύη με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια και το μεταναστευτικό ζήτημα, με κύριο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Προώθηση του  Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κάρουλλας επισήμανε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ εκείνων των χωρών που αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, για άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή. Ο κ. Κάρουλλας στηλίτευσε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και ειδικότερα το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου για εκμετάλλευση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνοντας την ισχυρή αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)  δια του Ύπατου Εκπροσώπου της για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε την ΕΕ να προβεί σε ενέργειες, στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021, ώστε να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Ο τερματισμός των τουρκικών προσκλήσεων, υπογράμμισε ο κ. Κάρουλλας, αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτός ήταν και παραμένει ο κύριος στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κατέληξε. 

Σε παρέμβασή του για το μεταναστευτικό, ο κ. Κάρουλλας επισήμανε ότι η Κύπρος δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις κατ΄αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Στηλίτευσε τη διοχέτευση από την Τουρκία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων και την άρνησή της να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις, στις οποίες προέβη η Κυπριακή Δημοκρατία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος αυτού. Τόνισε παράλληλα ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία αποτελεί υβριδική απειλή και ζήτησε την παρουσία της FRONTEX στην Κύπρο. Ο κ. Κάρουλλας τόνισε, τέλος, την επείγουσα ανάγκη κατάληξης σε ένα Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της δικαιότερης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών. 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών