Στα κόμματα η μπάλα-Κλειδώνουν οι εκλογές, εάν κλειδώσουν τη Μεταρρύθμιση

Ακόμα πιο δύσκολα και σύνθετα γίνονται τα δεδομένα σε σχέση με το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ΄επέκταση της αναβολής ή όχι των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, μετά και τα όσα λέχθηκαν χθες ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Κι αυτό διότι ο υπουργός Εσωτερικών, κατανοώντας πως η πρόταση του για αναβολή, δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους, υιοθέτησε την πρόταση κάποιων κομμάτων για διεξαγωγή των εκλογών για μισή θητεία.  

Ειδικότερα ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την πρόταση του για αναβολή των εκλογών και διεξαγωγή τους μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024, όταν και θα πρέπει, σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο φάνηκε διαλλακτικός και δεν απέκλεισε την πρόταση που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες από κάποια κόμματα για διεξαγωγή των εκλογών, για θητεία, όμως, δυόμιση ετών, έτσι ώστε το 2024 να ξαναγίνουν εκλογές για νέες Τοπικές Αρχές στη βάση όσων προνοούνται στα από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναμφίβολα, η εναλλακτική επιλογή που περιγράφεται πιο πάνω συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες για να εγκριθεί από τα κόμματα, ωστόσο παραμένει μια σημαντικότατη εκκρεμότητα, που για να έχει νόημα η όποια απόφαση, θα πρέπει πρώτα να διευθετηθεί. Η εκκρεμότητα, δεν είναι άλλη από την ψήφιση των Νομοσχεδίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό το σημείο δεν δόθηκαν επαρκείς διευκρινίσεις στη χθεσινή συνεδρία. Ο υπουργός εξήγησε στους βουλευτές, χωρίς όμως να το κάνει σαφές, πως για να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την δεύτερη επιλογή για μη διεξαγωγή εκλογών, θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν τα Νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκλογές τον Δεκέμβρη με προϋποθέσεις-Οι εναλλακτικές και τα χρονοδιαγράμματα

Για όσους παρακολουθούν επιστάμενα την πορεία της συγκεκριμένης Μεταρρύθμισης, γνωρίζουν ότι και στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που η Κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο από την αντιπολίτευση, η οποία με ελιγμούς κι ενώ είχαν σχεδόν συμφωνηθεί τα πάντα, έκανε πίσω και άφησε μετέωρο το όλο εγχείρημα, πότε με πρόσχημα τους αριθμούς των Δήμων και πότε με πρόσχημα το ζήτημα των δημοψηφισμάτων.

Συνεπώς σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτική, ώστε να μην ενδώσει στην απαίτηση των κομμάτων για διεξαγωγή των εκλογών, έστω και με μειωμένη θητεία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει πως τα Νομοσχέδια θα οδηγηθούν προς ψήφιση. Βέβαια ενώπιον των μελών της Επιτροπής, τέθηκε και η πρόταση όπως ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, μαραθώνιες συνεδρίες της επιτροπής Εσωτερικών που θα εξετάσει όλες τις τροπολογίες των κομμάτων έτσι ώστε αυτά να οδηγηθούν άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Εξάλλου, ο Νίκος Νουρής εξήγησε στους βουλευτές πως υπάρχουν ιδιαίτερα στενά χρονοδιαγράμματα σε περίπτωση που αποφασίσουν ότι θα γίνουν οι εκλογές αφού, το αργότερο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα Νομοσχέδια, έτσι ώστε στις 2 Οκτωβρίου να κλείσει ο εκλογικός κατάλογος και να έχουν μια εβδομάδα να εγγραφούν οι νέοι ψηφοφόροι. Σημειώνεται πως εάν γίνουν εκλογές, αυτό θα συμβεί στις 12 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί επαναληπτική εκλογή στις 19 Δεκεμβρίου.

Πάντως ο Άριστος Δαμιανού εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η επιτροπή προλαβαίνει να στείλει τα Νομοσχέδια για ψήφιση σε 13 ημέρες, με τον υπουργό πάντως να υποδεικνύει πως για τον ίδιο κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Άλλωστε τα Νομοσχέδια έχουν εξαντληθεί στην προηγούμενη σύνθεση της επιτροπής Εσωτερικών και απομένουν μόλις δύο σημαντικές εκκρεμότητες: Ο αριθμός και το εύρος των συνενώσεων των Δήμων και το ζήτημα των δημοψηφισμάτων. Πάντως τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως και τα δύο ζητήματα θα επιλυθούν. Βέβαια στο τραπέζι υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα που το προηγούμενο διάστημα τέθηκαν ειδικά από τη Δημοκρατική Παράταξη, ενώπιον του Νίκου Νουρή και τα οποία αφορούν βελτιώσεις και δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία τις Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα εκλογών ή ώρα Μεταρρύθμισης-Τα διλήμματα και τα σενάρια ενώπιον της Βουλής

Στηρίζει Νουρή ο Αβέρωφ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, στηρίζουν πλήρως την στάση του υπουργού Εσωτερικών και χαιρέτισαν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε σήμερα ενώπιον της επιτροπής. «Εμείς δηλώνουμε και σήμερα έτοιμοι και τη μεταρρύθμιση να ψηφίσουμε ακόμα και σήμερα και παράλληλα αν θέλει η πλειοψηφία και εκλογές για 2,5 χρόνια, πανέτοιμοι ακόμα και σήμερα. Και την ερχόμενη Κυριακή να έχει εκλογές εμείς δηλώνουμε πανέτοιμοι. Άρα έβαλε μια ορθολογιστική πρόταση ο Υπουργός μένει με σύνεση, σωφροσύνη να τα κουβεντιάσουμε μεταξύ μας και να τελειώνει και αυτό το θέμα».

Απαισιόδοξος ο Δαμιανού

Στο ΑΚΕΛ, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, αν και η πρόταση για διεξαγωγή των εκλογών για Τοπικές Αρχές μισής θητείας, ήταν δική τους έμπνευση. Η υποσημείωση που έβαλε ο υπουργός Εσωτερικών, υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή η προηγουμένως απόφαση για το σύνολο της Μεταρρύθμισης προβλημάτισε την Εζεκία Παπαϊωάννου η οποία θα εξετάσει το όλο ζήτημα αύριο σε συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

Χθες μετά το τέλος της επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Άριστος Δαμιανού, υπέδειξε πως δεν εκτιμά πως υπάρχει χρονικό περιθώριο στις επόμενες δεκαπέντε μέρες να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί μια πολιτική διεργασία δέκα χρόνων. «Όμως, εκτιμώ ότι με υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, προφανώς προλαμβάνοντας ενδεχομένως και τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για ολοκληρωμένη εφαρμογή της Μεταρρύθμισης το Μάιο του 2024».

Επομένως, πρόσθεσε, «αυτά τα ζητήματα θα τα δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών. Υπάρχει όλη η καλή διάθεση για να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις, να γεφυρωθεί το χάσμα για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση στο σύνολο των θεμάτων, η Δημοκρατία θα δώσει τις λύσεις, μέσα από την πλειοψηφία των Κομμάτων», κατέληξε.

Δεν θέλουν δυόμιση χρόνια στο ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξέτασε το όλο ζήτημα σε συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τα μέλη της Γραμματείας μοιράστηκαν στα δύο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η άποψη που προκρίνει διεξαγωγή των εκλογών για πέντε χρόνια, την οποία στήριξε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μετά τη συνεδρία, στελέχη του κόμματος που μίλησαν στον REPORTER, υποδείκνυαν πως η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Νουρής δεν τους εξέπληξε, ωστόσο η θέση τους συνεχίζει να είναι όπως διεξαχθούν η ίδια πηγή, o μεγαλύτερος ενδοιασμός του κόμματος αφορά τα δυόμιση χρόνια θητείας και όχι το προαπαιτούμενο ότι πρέπει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια πριν τη λήψη της τελικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με θέση υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών προσέρχεται στη Βουλή το ΔΗΚΟ-Οριακή ψηφοφορία στη Γραμματεία

Δεκτικοί για τα δυόμιση χρόνια στο ΕΛΑΜ

Στο ΕΛΑΜ, παραμένουν στη γραμμή ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν κανονικά. Σε σχέση με το αν θα πρέπει να για δυόμιση ή για πέντε χρόνια, δεν έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από το κόμμα. «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για τα δυόμιση χρόνια, αν και θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Δηλαδή, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν υποψήφιοι για δυόμιση χρόνια. Θα κατεβαίνουν οι πολίτες ως υποψήφιοι για αυτό το διάστημα;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος μιλώντας στον REPORTER.

«Όπως και να έχει θα εξετάσουμε την όλη πρόταση. Εμάς η θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Δεν μπορούν να πάρουν αναβολή. Θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να έχουμε εκλογές για πέντε χρόνια, αλλά δεν είμαστε και κατηγορηματικά κάθετοι για το σενάριο των δυόμιση χρόνων. Θα το συζητήσουμε, αλλά με επιφύλαξη», κατέληξε.

Κάθετη στις απόψεις της η ΕΔΕΚ

Ξεκάθαρη άποψη κατά της αναβολής των εκλογών, αλλά και κατά των εκλογών με μειωμένη θητεία, παρουσιάστηκε, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Μιλώντας στον REPORTER, o Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εξέφρασε παράλληλα τις επιφυλάξεις του και για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης, υποδεικνύοντας πως το κόμμα του, είναι αντίθετο με την ταύτιση των εκλογών για την ΤΑ παράλληλα με τις Ευρωεκλογές.

Να συζητηθούν παράλληλα αναβολή και Μεταρρύθμιση

Η εξέταση των Νομοσχεδίων από την Ολομέλεια και η απόφαση για διεξαγωγή ή όχι των εκλογών, θα πρέπει νακινηθούν παράλληλα δήλωσε στον REPORTER, o βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούττας.

«Χες ζητήσαμε κάποιες διευκρινήσεις από τον υπουργό για το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκαθαρίσει ότι η δέσμευση μας σαν κράτος είναι ότι θα εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της ΤΑ τον Μάιο του 2024».

Επίσης, πρόσθεσε, «ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι σε περίπτωση εκλογών η προκήρυξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Με αυτά ως δεδομένα εμείς ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, εισηγηθήκαμε αν χρειάζεται να διεξαχθούν πολύωρες ή συνεχείς συνεδρίες, έτσι ώστε η επιτροπή να διεξέλθει άμεσα των Νομοσχεδίων και ή δυνατών ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη να τεθούν τα Νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας για έγκριση, απόρριψη ή τροποποίηση. Παράλληλα την ημέρα που θα είναι τα Νομοσχέδια στην Ολομέλεια να αποφασισθεί κατά πόσο θα γίνουν οι εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021 για δυόμιση χρόνια ή αν θα υπάρξει παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων», εξήγησε ο κ. Μουσιούττας.

«Θεωρούμε ότι αυτά τα δύο πρέπει να κινηθούν παράλληλα, έτσι ώστε ο χρόνος από τη ψήφιση της Νομοθεσίας μέχρι τον Μάιο του 2024 να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική περίοδος όπως προνοείται στα Νομοσχέδια για ομειογενοποίηση των μηχανογραφικών συστήματα των λογισμικών συστημάτων και των διοικητικών δομών των νέων δήμων και συμπλεγμάτων έτσι ώστε να είναι έτοιμα τον Μάιο του 2024», κατέληξε ο κ. Μουσιούττας.

Εάν συμφωνήσουν όλοι, συμφωνούν και οι Οικολόγοι

Από την πλευρά των Οικολόγων, η βουλευτής του Κινήματος στην επιτροπή, εξήγησε πως στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον υπουργό, τον ενημέρωσαν πως βλέπουν θετικά την εναλλακτική πρόταση. Η κα. Ατταλίδου εξήγησε πως, «δεν πρόκειται για πρόταση του υπουργού, αλλά σκέψεις που ο υπουργός υιοθέτησε όπως μας είπε, γιατί άκουσε από διάφορα κόμματα την πρόταση να πάμε σε εκλογική διαδικασία, αλλά να είναι η θητεία περιορισμένη και να γίνει εκ των προτέρων αλλαγή της νομοθεσίας, ούτως ώστε τον Μάιο του 2024 που θα γίνουν οι εκλογές, να εκλεγούν οι νέοι εκπρόσωποι των συμπλεγμάτων, των καινούργιων δήμων και των κοινοτήτων. Αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα εμείς θα είμαστε θετικοί», δήλωσε στον REPORTER, η βουλευτίνα των Οικολόγων.

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης