Πυρά Προεδρικού σε ΑΚΕΛ για ενημέρωση Πρεσβευτών-Στην αντεπίθεση το ΑΚΕΛ

Επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τα όσα είπε ο πρώτος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του σε διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Κύπρο. Ο Μάριος Πελεκάνος, χαρακτήρισε θλιβερό και απαράδεκτο ηγέτης πολιτικού κόμματος, «ενημερώνοντας Πρέσβεις ξένων χωρών, αντί να προβάλλει και να καταγγέλλει τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις που εκφεύγουν των ψηφισμάτων των Ο.Η.Ε. και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα, να τις αιτιολογεί αποδίδοντας ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή πλευρά».  

Επιτέλους, συνέχισε ο Μάριος Πελεκάνος σε γραπτή δήλωση του, «ο κ. Στεφάνου θα πρέπει να κατανοήσει ότι ανάλογες ενέργειες όχι μόνο δεν βοηθούν την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, αλλά ενισχύουν και δικαιολογούν τις θέσεις της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στις υπό κατοχή περιοχές. Τί επιτέλους επιδιώκει να πετύχει ο κ. Στεφάνου κατηγορώντας την Κυπριακή Κυβέρνηση;», διερωτήθηκε

Και πρόσθεσε: «Κατανοεί ότι με τα όσα αβάσιμα προβάλλει δικαιολογεί τις τουρκικές αξιώσεις ενώπιον, μάλιστα, ξένων διπλωματών που, βεβαίως, ανάλογα θα ενημερώσουν τις Κυβερνήσεις τους;».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πολλοστή φορά θέλει να καταστήσει σαφές προς τον κ. Στεφάνου και όσους υιοθετούν ανάλογες αντιλήψεις πως δεν πρόκειται να υιοθετήσει θέσεις που εξυπηρετούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Την ίδια ώρα επαναλαμβάνει και την πάγια θέση πως είναι πανέτοιμος να συμμετάσχει σε δημιουργικό διάλογο, όχι με τους όρους της Άγκυρας, αλλά με τους όρους του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να επιτύχει μια λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που θα σέβεται τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και θα διασφαλίζει πως η όποια λύση θα σέβεται τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων», κατέληξε ο Μάριος Πελεκάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διακοπές της Λουτ στην Κύπρο, η αλλαγή σχεδίων και η άρνηση Τατάρ

Στην αντεπίθεση ο Κουκουμάς

Η απάντηση από το ΑΚΕΛ δεν άργησε να έρθει. Σε γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει: «Τρία ενδεχόμενα υπάρχουν για να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είτε δεν διάβασε τις δηλώσεις, είτε δεν καταλαβαίνει τί διαβάζει, είτε λέει ψέματα. Το βέβαιο είναι ότι η αντιφατική και ανερμάτιστη πολιτική του Προέδρου δίνει χώρο στην Τουρκία σχεδόν ανενόχλητα να προωθεί τη διχοτομική της πολιτική».

«Το ΑΚΕΛ ήταν πάντα και παραμένει στο δρόμο της απελευθέρωσης και της επανένωσης στη συμφωνημένη βάση λύσης. Ο κ. Αναστασιάδης σε ποιο δρόμο είναι; Της ομοσπονδίας; Των δύο κρατών ή της επιστροφής στο ενιαίο κράτος του 1960;», διερωτάται καταλήγοντας ο κ. Κουκουμάς

Τι είπε ο Στέφανος
Νωρίτερα σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος, ως προς τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σε συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του κόμματος, με επικεφαλής τον ίδιο, με Πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως "τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν υπήρξε μια συγκροτημένη και συνεπής πολιτική από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

Ο κ. Στεφάνου είπε στην ομιλία του πως παρόλο που μέσα στα σημερινά δεδομένα, η λύση του Κυπριακού φαντάζει ίσως πιο απομακρυσμένη από ποτέ, αν συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει στο Κραν Μοντανά, μια σύντομη λύση του Κυπριακού είναι ρεαλιστική.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για αποθράσυνση της Άγκυρας και για τις προκλήσεις και έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο καθώς και για την επίσημη επιστροφή της τουρκικής πλευράς στη λύση δυο κρατών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε "παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη", πρόταξη «νέων ιδεών» που αναιρούσαν προηγούμενες βασικές συγκλίσεις και οδήγησαν στη μάταιη αναζήτηση «όρων αναφοράς» για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και εμπλοκή σε μια διαδικασία επίρριψης ευθυνών, με αποτέλεσμα να μην έχει πειστεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για την προοπτική επανέναρξης μιας διαπραγμάτευσης που να έχει νόημα. 

Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει (την Κοινή Διακήρυξη του 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το Κραν Μοντανά και το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου), η οποία εκφράστηκε και κατά την τελευταία άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, δεν είναι  πειστική γιατί όλες οι «νέες ιδέες» που συνεχίζει να υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης επί της ουσίας αμφισβητούν βασικές πτυχές όσων είχαν συμφωνηθεί, ανέφερε.

Σημείωσε πως "όλες αυτές οι παλινδρομήσεις και οι επικίνδυνοι πειραματισμοί δίνουν την ευκαιρία στην Τουρκία και στον  Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να εκμεταλλεύονται  το διαπραγματευτικό κενό, να συνεχίζουν σχεδόν ανενόχλητοι τις μεθοδεύσεις τους στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο και να επιμένουν σε λύση δύο κρατών".

Είπε πως όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο τεκμηριώνουν τους φόβους που εκφράζονται και διερωτήθηκε αν εποικιστεί μια πόλη ακατοίκητη σχεδόν για μισό αιώνα, ποιος θα πιστεύει ότι είναι πλέον εφικτή μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Αναλύοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή υπηρετεί δύο βασικούς στόχους.

Σημείωσε πως "αρχικά, προτείνουμε όπως ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα τα οποία μπορούν να πείσουν ότι είναι ειλικρινής η διακηρυγμένη ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το σημείο που είχαν μείνει με το τέλος της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι στις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται να δώσουμε σοβαρά κίνητρα ώστε να επαναφέρουμε τις συνομιλίες στις ράγες του Κραν Μοντανά, υποβάλαμε και την πρόταση για το φυσικό αέριο", πρόσθεσε. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως "η πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αρχίζει με την υπογράμμιση της επιμονής μας σε λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση από εκεί που είχε μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014, το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις συγκλίσεις", είπε.

"Για ευνόητους λόγους, επαναβεβαιώνουμε ειδικότερα την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο καθώς της μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο", πρόσθεσε. 

Είπε, ακόμη, πως "εκφράζουμε ετοιμότητα να υποβάλουμε στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις όχι για ήδη συμφωνημένες συγκλίσεις αλλά μόνο για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου των Έξι Σημείων, με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη. Είναι αυτονόητο ότι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος η σύντομη συνολική διευθέτηση θα καταστεί αναπόδραστη".

Ανέφερε πως το δεύτερο σκέλος της πρότασης του ΑΚΕΛ, που αφορά το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες ξεκινά με επαναβεβαίωση των σχετικών συγκλίσεων. Σύμφωνα με αυτές, πρόσθεσε, οι θαλάσσιες ζώνες θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (συνεπώς, θέμα  το οποίο θα συνδιαχειρίζονται οι δύο κοινότητες), οι φυσικοί πόροι επίσης θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο), και ρυθμίζεται η κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες).

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως οι συγκεκριμένες συγκλίσεις συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο με τη λύση του Κυπριακού ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων και της κατανομής των εσόδων από αυτούς.

Επεσήμανε πως έλαβαν υπόψη και την ανησυχία της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι αυτά αφορούν μόνο το τι θα γίνεται μετά τη λύση και δεν προνοούν οτιδήποτε για πριν τη λύση και ως εκ τούτου εισηγούνται με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου συναντώντας έτσι μια πάγια αξίωσή τους.

"Αυτό συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα και κίνητρο για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ταυτόχρονα, διευκρινίζουμε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργηθεί ομοσπονδιακό ταμείο υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υφιστάμενο Ταμείο, από το οποίο δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις", ανέφερε.

Όσον αφορά τα κίνητρα προς την Τουρκία, είπε πως το ΑΚΕΛ εισηγείται  όπως μετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία αρχίσουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Επεσήμανε ότι ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση, μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς (είτε αφορά δική της χρήση είτε μεταφορά προς άλλους προορισμούς).

Είπε, ακόμη, πως με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν θα φέρει οποιαδήποτε προσκόμματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως παρότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι αν οι προτάσεις αυτές γίνουν αποδεκτές η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα συνεργαστούν για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και για κατάληξη σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, "είμαστε πεπεισμένοι, ότι τουλάχιστον θα πιεστούν προς αυτή την κατεύθυνση γιατί αν δεν το πράξουν θα μείνουν εκτεθειμένοι".

"Αυτός είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ντελίριο αδιαλλαξίας τους Τουρκίας και όχι ιδέες που θα μας σύρουν σε αναποτελεσματικές συζητήσεις του μακρινού παρελθόντος", υπογράμμισε. 

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για καλλιέργεια εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο κοινότητες και είπε πως το ΑΚΕΛ ακόμη και μεσούσης της πανδημίας ενέτεινε την προσπάθεια προσέγγισης και επαφής με τους Τουρκοκύπριους.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη διοργάνωση από το ΑΚΕΛ στις 3 Οκτωβρίου κινητοποίησης με τη συμμετοχή των δυνάμεων της λύσης και από τις δυο κοινότητες. Σημείωσε στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να διαδηλώσουν από κοινού Ε/κ και Τ/κ υπέρ της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου, και κάλεσε όσους Πρέσβεις το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Η απάντηση του Δημοκρατικού Συναγερμού στο ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωση του απαντά στο ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι «αν τα στελέχη του ΑΚΕΛ για πολλοστή φορά αντλούν ικανοποίηση από το να κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους διαπιστευμένους πρέσβεις στη χώρα μας ή στον διεθνή παράγοντα, καλά θα κάνουν να κατανοήσουν ότι αυτή η μικροπολιτική είναι επιζήμια για τον τόπο».

Πρόσθεσε ότι, «το έχουμε πει δεκάδες φορές, το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Η πατρίδα πάνω από τα κόμματα και το κυπριακό δεν είναι το θέμα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ενότητας».

Κλείνοντας, σημείωσε πως «προφανώς όμως για το ΑΚΕΛ είναι κανόνας το να ξεσπά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον των εκπροσώπων του διεθνούς παράγοντα, ακόμη και τις ελάχιστες φορές που έχουν επαφές μαζί τους».

Δειτε Επισης

«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές