Εκλογές τον Δεκέμβρη με προϋποθέσεις-Οι εναλλακτικές και τα χρονοδιαγράμματα

Μια εβδομάδα διορία για να τοποθετηθούν επί της πρότασης Νουρή για αναβολή των εκλογών, έλαβαν το κόμματα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ζήτημα της αναβολής ή όχι των δημοτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο.   

Ο υπουργός Εσωτερικών, όπως αναμενόταν, έθεσε ενώπιον των μελών της επιτροπής την πρόταση του για αναβολή των εκλογών, παράταση της θητείας των σημερινών Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διεξαγωγή τους τον Μάιο του 2024 μαζί με τις Ευρωεκλογές, όταν θα εφαρμοστεί και η Μεταρρύθμιση, με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Την ίδια ώρα κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Νουρής, έβαλε στο τραπέζι και την εναλλακτική πρόταση που προκρίνει το ΑΚΕΛ για διεξαγωγή των εκλογών με τις Αρχές που θα εκλεγούν να κάνουν μισή θητεία και να γίνουν νέες εκλογές τον Μάιο του 2024. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών, έθεσε ως προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο την ψήφιση των Νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για διεξαγωγή των εκλογών. 

Ο Νίκος Νουρής, υπενθύμισε πως έχουμε και την υποχρέωση έναντί της Ε.Ε. για το 1,2 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής τα τρία Νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση, να μελετηθούν τάχιστα, για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί υπάρχει αδήριτη ανάγκη για εκσυγχρονισμό, δεύτερο για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης και τρίτο επειδή για να γίνει εκσυγχρονισμός τον Μάιο του 2024, δεν μπορούμε να έχουμε εκλογές πενταετίας τον Δεκέμβριο.

Πάντως μερίδα βουλευτών, μεταξύ και ο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως η Βουλή δεν θα προλάβει σε δεκαπέντε ημέρες, να συζητήσει και να ψηφίσει τα Νομοσχέδια, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή των εκλογών, με τους νέους δημάρχους να έχουν μειωμένη θητεία. Πάντως σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, το όλο θέμα θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για αύριο συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ενώ η απάντηση στην πρόταση Νουρή θα δοθεί την επόμενη Πέμπτη. 

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, εξέτασε την πρόταση Νουρή σε συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Τρίτη και αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία πως θα καταψηφίσει. Θέση του ΔΗΚΟ, είναι πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν και μάλιστα οι νέες τοπικές αρχές να έχουν πλήρη θητεία πέντε ετών, θέση την οποία έχει ήδη υιοθετήσει και η ΕΔΕΚ. Τα επιχειρήματα που έπεισαν τελικά τη Γραμματεία του κόμματος, είχαν να κάνουν με την αντισυνταγματικότητα μιας απόφασης που προνοεί παραμονή των σημερινών τοπικών αρχών για ακόμη δυόμιση χρόνια. Πάντως τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ, απάντησε στην σημερινή συνεδρία της Βουλής, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εξήγησε πως δεν προκύπτει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα εκλογών ή ώρα Μεταρρύθμισης-Τα διλήμματα και τα σενάρια ενώπιον της Βουλής

«Θέλω να είμαι σαφής», είπε ο Νίκος Νουρής. «Για την Κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι η άμεση ψήφιση και υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Ακούω ότι υπάρχουν κόμματα που προκρίνουν εκλογές μισής θητείας. Για την κυβέρνηση οι εκλογές είναι ευλογιά. Δεν θα είχαμε ένσταση για εκλογές μειωμένης θητείας. Αν υπάρξει αυτή η πρόταση η κυβέρνηση θα το στηρίξει, νοουμένου ότι θα ψηφιστούν από προηγουμένως τα Νομοσχέδια.

«Εμείς θέλουμε», είπε ο Νίκος Νουρής, «οι υποψήφιοι να ξέρουν ότι εκλέγονται μέχρι τον Μάιο του 2024 και να ξέρουν ότι μετά από αυτή την ημερομηνία, οι δήμοι και οι κοινότητες θα είναι μέρος μιας άλλης οντότητας. Εάν δεν είναι ψηφισμένα τα Νομοσχέδια, όταν ολοκληρωθεί η θητείας τους μέχρι τον Μάιο του 2024, τότε είναι πιθανό να ζητήσουν νέο διάλογο και να μπει ταφόπλακα στα Νομοσχέδια.

«Όποιος εν θέλει να πάει στον μύλο, δέκα μέρες κοσιηνίζει»

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, διερωτήθηκε, αν σε περίπτωση που πάμε σε αναβολή εκλογών, και οι τοπικές αρχές προχωρήσουν σε προσλήψεις, ή αποφασιστεί να γίνει ένας δρόμος και μετά αποδειχθεί ότι ήταν αντισυνταγματική η απόφαση που πήραμε, τι θα συμβεί. «Δεν ρωτώ μόνο των υπουργό. Δεν έχει συνταγματολόγους αυτό το κράτος, δεν έχει νομικούς;», διερωτήθηκε. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αναβολή των εκλογών.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μαρίνος Μουσιούττας, απάντησε στους συναδέλφους του με την παροιμία, «όποιος εν θέλει να πάει στον μύλο, δέκα μέρες κοσιηνίζει. Κάποια κόμματα, είπε ο κ. Μουσιούττας, «ρωτούν πράγματα που μας απαντήθηκαν άλλες δέκα φορές. Ρωτούμε πάλι την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας αν είναι συνταγματικό ή όχι. Θα μας απαντήσει για τέταρτη φορά το ίδιο πράγμα. Ας βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να πάρουμε μια απόφαση. Πολύ φοβούμαι ότι θα πάρουμε μια απόφαση και θα αρχίσει το γαϊτανάκι αν θα γίνει ή δεν θα γίνει η Μεταρρύθμιση», είπε.

Στον Μαρίνο Μουσιούττα, απάντησε ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε την αναφορά του για το μύλο και το κοσιήνισμα, απαξιωτική. «Είχα διαβουλεύσεις με όλους και συμφωνούμε με τη Μεταρρύθμιση. Δεν ξέρω ποιον υπονοούσατε, είπε στον Μαρίνο Μουσιούττα, «αλλά δεν θα επιτρέψω να μην λέει κάποιος την άποψη του. Δεν θα αποδεχθώ κάτι του στυλ «take it or leave it», αλλά μέσα από διάλογο να βρίσκουμε λύσεις».

Απάντηση Νουρή σε Λεωνίδου

Στα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ σε σχέση με την προετοιμασία του Υπουργείου Εσωτερικών, σε περίπτωση που τελικά οι εκλογές διεξαχθούν κανονικά, ο υπουργός Εσωτερικών, υπέδειξε πως το Υπουργείο του είναι πανέτοιμο. «Να σας δώσω και τις ημερομηνίες του προγραμματισμού μας. Είπα ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα πρέπει να γίνουν εκλογές, αν αυτή είναι η απόφαση της Βουλής. Άρα το διάταγμα του Υπουργείου πρέπει να δημοσιευθεί στις 29 Οκτωβρίου. Στις τρεις Νοεμβρίου, θα πρέπει να διοριστεί ο Έφορος Εκλογών, ενώ στις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τους Δημάρχους. Στις 15 Νοεμβρίου», συνέχισε ο υπουργός, «θα πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τους δημοτικούς συμβούλους και στις τρεις Δεκεμβρίου να καθοριστούν τα εκλογικά κέντρα. 

Αφήσατε υπονοούμενο, συνέχισε ο Νίκος Νουρής, ότι δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά εάν την 1η Οκτωβρίου ανακοινώσουμε ότι θα γίνουν εκλογές, δεν θα προλάβουν να εγγραφούν οι νέοι ψηφοφόροι. Ο Νίκος Νουρής απάντησε και στα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα της αναβολής. «Μου κάνατε την πρόκληση κ. Λεωνίδου, λέγοντας για προληπτική πολιτική. Εάν μας ακούσει κάποιος μετά από 11 χρόνια συζήτησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα γελά. Εάν θεωρείται ότι είναι αντισυνταγματικές οι προτάσεις μας καταψηφίστε τις, αλλά μην λέτε ότι δεν έχετε επιλογές. Σήμερα έδωσα επιπρόσθετες επιλογές», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Νομική Υπηρεσία: Τίποτα αντισυνταγματικό

Απάντηση στα όσα είπε προηγουμένως ο Πανίκκος Λεωνίδου, απάντησε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία επεσήμανε πως οι απόψεις της Υπηρεσίας της στάλθηκαν στην προηγούμενη Βουλή. «Για τη συνταγματικότητα έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Ακούμε αντισυνταγματικότητα. Σε ποιο άρθρο του Συντάγματος υπάρχει αντισυνταγματικότητα; Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτα για εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προβλέπεται εκλογή για κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Οι εκλογές γίνονται με βάση το Νόμο, δεν προνοούνται από το Σύνταγμα» εξήγησε.

Και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει κανένα κεκτημένο δικαίωμα για εκλογές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, όποιος υπονοεί αντισυνταγματικότητα, υπενθυμίζω ότι στο Άρθρο 31, οποιαδήποτε εκλογή διενεργείται, όπως ο Νόμος ορίζει. Άρα δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα. Τελικός κριτή είναι το Δικαστήριο», κατέληξε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.

Στενά χρονοδιαγράμματα

Ο υπουργός Εσωτερικών, έθεσε ζήτημα χρονοδιαγραμμάτων για τις εκλογικές διαδικασίες, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Εάν η απόφαση σας είναι να γίνουν εκλογές, πρέπει να γίνουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί, να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου η επαναληπτική εκλογή. Υπέδειξε παράλληλα πως το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις δύο Οκτωβρίου. «Ως εκ τούτου, σημαίνει πως εάν αποφασίσετε εκλογές», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Νίκος Νουρής, «αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί μια εβδομάδα πριν από εκείνη την ημερομηνία, για να μπορούν να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο όσοι κλείνουν τα δεκαοκτώ».

Εάν δεν παρθεί απόφαση, πρόσθεσε, τότε θα τους στερήσουμε το δικαίωμα ψήφου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Νουρής, υπέδειξε πως εάν αποφασίσουν εκλογές με μειωμένη θητεία, τότε θα πρέπει να ψηφιστούν τα Νομοσχέδια από την Ολομέλεια, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, κάτι που όπως εξήγησε θεωρεί πως είναι εφικτό να συμβεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στα μέλη της Επιτροπής για να καταθέσουν τις θέσεις τους, ενώ σε σχέση με την πρόταση Νουρή, πρότεινε να δοθεί διορία μιας εβδομάδας στα κόμματα για να τοποθετηθούν. Από την πλευρά του ο Μαρίνος Μουσιούττας, βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας πρότεινε να καθοριστεί σειρά μαραθώνιων συνεδριάσεων για το θέμα ώστε να καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις για τα Νομοσχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με θέση υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών προσέρχεται στη Βουλή το ΔΗΚΟ-Οριακή ψηφοφορία στη Γραμματεία

Δειτε Επισης

Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο