Ώρα εκλογών ή ώρα Μεταρρύθμισης-Τα διλήμματα και τα σενάρια ενώπιον της Βουλής

Σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον της Μεταρρύθμισης αλλά και για τη διεξαγωγή ή μη των δημοτικών εκλογών που υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να διεξαχθούν τον επόμενο Δεκέμβριο, αναμένεται να ληφθούν κατά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Ακόμα και να μην ληφθούν τελικές αποφάσεις, είναι δεδομένο πως θα υπάρξει μια προκαταρκτική κατάθεση των απόψεων των κομμάτων, που ενδεχομένως να επιφυλαχθούν για να δώσουν τις απαντήσεις τους στον υπουργό Εσωτερικών. 

Κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αναμένεται να καταθέσει την τελική μορφή της πρότασης του, στους βουλευτές που θα προβλέπει την αναβολή των δημοτικών εκλογών, προτείνοντας παράλληλα την παράταση των θητειών των σημερινών τοπικών αρχών μέχρι τον Μάιο του 2024, όταν θα πραγματοποιηθούν μαζί οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές για τις νέες αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παίρνουν θέση για αναβολή εκλογών οι δήμαρχοι-Οι σκέψεις του Κ. Γιωρκάτζη

Τα κόμματα πάνε στη σημερινή συνεδρία, έχοντας ήδη λάβει σε μια προκαταρκτική ενημέρωση από τον Νίκο Νουρή και γνωρίζουν τα δεδομένα που τίθενται ενώπιον τους σήμερα. Δεδομένο αποτελεί άλλωστε, πως όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, επιθυμούν και αναγνωρίζουν την ανάγκη υλοποίησης της Μεταρρύθμισης, αλλά και την ανάγκη για έγκαιρη εφαρμογή της για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και η άντληση μέρους των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε..

Ένα άλλο δεδομένο, είναι πως ανάμεσα στα κόμματα, επικρατεί προβληματισμός, εάν είναι ορθό και πρέπων σε μια ευνομούμενη δημοκρατία να αναβάλλονται εκλογικές διαδικασίες. Αυτή την πολιτική πτυχή του ζητήματος και τους προβληματισμούς που αναδύονται θα προσπαθήσει να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση Ένωσης Δήμων σε Κυβέρνηση και κόμματα για εκσυγχρονισμό της ΤΑ

Από την εξίσωση δεν πρέπει να βγαίνει και το πιο ουσιαστικό θέμα της συζήτησης που δεν είναι άλλο από το περιεχόμενο των Νομοσχεδίων για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης. Από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, υπάρχουν καταγεγραμμένες θέσεις και απόψεις κομμάτων για μια σειρά από ζητήματα που επιθυμούν τροποποιήσεις. Κυβέρνηση και κόμματα θεωρούν πως πλέον σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, οι σκόπελοι που είχαν αναδειχθεί πέρυσι, μπορούν να ξεπεραστούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπριντ 120 ημερών-Καυτά ζητήματα, κρίσιμα χρονοδιαγράμματα για τους 56

Σενάρια και επιλογές

Ο Νίκος Νουρής πάει με πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών και ταυτόχρονα έναρξη της συζήτησης για αλλαγές και τροποποιήσεις στα Νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα στη Βουλή. Από τις συναντήσεις που είχε με τα κόμματα, ο υπουργός Εσωτερικών δεν έλαβε καμία θετική απάντηση στο θέμα της αναβολής, πέραν αυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Από την άλλη πλευρά, δύο κόμματα έχουν τοποθετηθεί επίσημα κατά της αναβολής των εκλογών. Ειδικότερα, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ διαφωνούν με την αναβολή, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι δεν κατέθεσαν την τελική τους απάντηση.

Εξάλλου η Γραμματεία του ΔΗΚΟ, συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε απόφαση για καταψήφιση της πρότασης Νουρή, μετά από μια οριακή ψηφοφορία, όπου τελικά επικράτησε η θέση που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος. Μάλιστα η απόφαση προνοεί πως θέση του ΔΗΚΟ είναι η κανονική διεξαγωγή των εκλογών, με τις νέες τοπικές αρχές να έχουν πλήρη θητεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με θέση υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών προσέρχεται στη Βουλή το ΔΗΚΟ-Οριακή ψηφοφορία στη Γραμματεία

Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται και ένα άλλο σενάριο που αντιπρότεινε το ΑΚΕΛ στον υπουργό Εσωτερικών. Αυτό προβλέπει την κανονική διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο, με τις νέες τοπικές αρχές, όμως να έχουν μειωμένη θητεία. Η Κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, δεν το έχει αποκλείσει ως σενάριο, παρά το γεγονός ότι εντοπίζει αντικειμενικά προβλήματα στην εφαρμογή του. Σημειώνεται ότι παρόμοια πρόταση με αυτή που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, προκρίνει και το ΕΛΑΜ, ενώ η ΕΔΕΚ επέμεινε στην αρχική της θέση για διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο με τις νέες τοπικές αρχές να έχουν πενταετή θητεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κακοφανισμένοι δήμαρχοι-μουχτάρηδες και οι ευθύνες Κυβέρνησης-κομμάτων

Συζητούν και τις νομικές πτυχές

Στη σημερινή συνάντηση της Βουλής η οποία είναι προγραμματισμένη για τις εννέα το πρωί, πέραν του Νίκου Νουρή κλήθηκαν να παραστούν και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, ενδεχομένως για να τοποθετηθούν για τη νομική πτυχή του ζητήματος αναβολής των εκλογών. Πάντως, μιλώντας στον REPORTER την περασμένη Τρίτη ο έγκριτος νομικός, Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται οτιδήποτε για δημοτικές εκλογές, δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα σε περίπτωση αναβολής των εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανένα νομικό ζήτημα για αναβολή των εκλογών-Προβληματίζει η πολιτική πτυχή

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»