Ενημέρωσε για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις της ομολόγους της η ΠτΒ

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου κατά την παραμονή της στη Βιέννη όπου συμμετείχε στις εργασίες της 5ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων  της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Σλοβενίας, της Αιγύπτου, της Σερβίας, της Ινδίας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στις συναντήσεις η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης τρόπων για περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κοινοβουλίων αυτών, ειδικότερα στη μετά την πανδημία εποχή, η κ. Δημητρίου, εξέφρασε ετοιμότητα να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλει με συγκεκριμένες δράσεις.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία προώθησης συνεργειών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ιδιαίτερα εν όψει των κοινών προκλήσεων που προκύπτουν στους τομείς της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας,  Igor Zorčič, ανταλλάγηκαν απόψεις για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα η ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, Ali Hanafy El Gibaly επαναβεβαίωσε τη σταθερή στάση αρχών της χώρας του όσον αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για επίλυσή του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επισήμανε, εξάλλου, τους ιστορικούς δεσμούς και τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις αυτές διανύουν σήμερα την πιο παραγωγική και δραστήρια φάση τους.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας, Ivica Dačić υπογράμμισε τους αδελφικούς δεσμούς Σερβίας και Κύπρου, οι οποίοι αντανακλώνται, όπως είπε, στην αλληλεγγύη που επιδεικνύεται στα εθνικά ζητήματα εκάστης χώρας, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και εισηγήθηκε την προώθηση θεσμοθέτησης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Σερβίας σε επίπεδο κοινοβουλίων.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ινδίας, Om Birla, επαναβεβαιώθηκαν οι διαχρονικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους και εκφράστηκε από κοινού η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου - Ινδίας.

Ο κ. Gennaro Migliore, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό και ενεργό μέλος του Οργανισμού και ενημέρωσε την κ. Δημητρίου για την απόφαση της Συνέλευσης να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στη σύσταση Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών.

Χωριστή συνάντηση είχε, εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής με την τέως Αφγανή Βουλευτή και ακτιβίστρια, Fawzia Koofi, η οποία βρίσκεται στη Βιέννη ως ειδική προσκεκλημένη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Στη συνάντηση, η κ. Δημητρίου ενημέρωσε για την αποστολή διαβήματός της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, μετά την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν και υπογράμμισε τη βούληση και επιθυμία της να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα