Αποκάλυψε συνάντηση με την ΜΙΤ πριν τις «εκλογές» ο Ταλάτ-«Προτίμηση της Τουρκίας ο Τατάρ»

Κατά τη διάρκεια της "προεκλογικής" περιόδου πριν τις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από την Τουρκία, που «κατά πάσα πιθανότητα» ήταν μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Αϊσού Μπασρί Ακτέρ.

«Ήταν συναντήσεις που οργάνωσε η πρεσβεία (της Τουρκίας). Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ομάδα της ΜΙΤ. Συναντηθήκαμε δύο φορές. Είπαν ότι η προτίμηση της Τουρκίας θα είναι ο Τατάρ. Τους ανέφερα πολύ ξεκάθαρα ότι κάνουν λάθος, ότι θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων και ότι υποχρεούνται να εργαστούν με όποιον εκλεγεί», δήλωσε.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του κ. Ταλάτ στο πλαίσιο του φακέλου «Δημοκρατία, βούληση, παρέμβαση».

Σύμφωνα με την επισκόπηση τ/κ Τύπου του ΓΤΠ, ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι πάντα παρενέβαινε η Τουρκία στα κατεχόμενα. «Όμως, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στις τελευταίες εκλογές. Στις τελευταίες εκλογές γύρισαν από σπίτι σε σπίτι, από δρόμο σε δρόμο. Άσκησαν πιέσεις, απείλησαν».

Και τον «πρωθυπουργό» η Τουρκία τον εξέλεξε, είπε εννοώντας τον Ερσάν Σανέρ. «Παρενέβη στο συνέδριο του ΚΕΕ και ανάγκασε το άτομο που πιθανώς να εκλεγόταν να αποσυρθεί. Άρχισε να παρεμβαίνει στα πάντα. Άρχισε να παρεμβαίνει ακόμα και στη διδασκαλία της ιστορίας. Η πρεσβεία [της Τουρκίας] μετατράπηκε ξανά σε διοικούντα της εδώ περιοχής», δήλωσε.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο άρχισε το 1954, ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία παρενέβαινε σε όλα τα κρίσιμα στάδια. Σημείωσε ότι πριν από το 1983 παρακαθόταν και μέλος της «πρεσβείας» στης Τουρκίας στις συνεδριάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» του τότε «τουρκοκυπριακού ομόσπονδου κράτους», όμως ουδέποτε υπήρξε μια τέτοια παρέμβαση όπως στις προηγούμενες «προεδρικές εκλογές», τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δικής του ζωής.   

Μετά τις «προεδρικές», συνέχισε, υπάρχουν παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής και ότι τελευταίως ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της αλλαγής των βιβλίων της ιστορίας, ο Ταλάτ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι υποχρεούνται να αντισταθούν σε αυτό.

«Ο λαός μας θα αντισταθεί σε όλους τους τομείς, δεν θα το αποδεχτεί. Δεν θα εκλέξει το ΚΕΕ στις εκλογές, θα σκεφτεί όταν εκλέγει το κόμμα που θα φέρει στην κυβέρνηση. Θα σκεφτεί ποιος θα έρθει στην κυβέρνηση όταν κάνει εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ.  

Επισημαίνοντας ότι μετά τις «εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι δέχονται πιέσεις με συνεχιζόμενες παρεμβάσεις τόσο στο θέμα του τρόπου ζωής τους όσο και σε θέματα όπως η παιδεία, η θρησκεία και η αύξηση των σχολών ιμάμηδων, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίσταση εντός της κοινότητας έναντι αυτών των πιέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων