Κεραυνοί Βαρνάβα κατά Σιζόπουλου-«Πάμε στις εκλογές με πλαστογραφημένο μητρώο»

Την απογοήτευση και την αγωνία του για τα τεκταινόμενα εντός της ΕΔΕΚ, εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, μετά και την οριστική απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος χθες βράδυ για να μην παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το θέμα του μητρώου, στη βάση του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο τέλος Οκτωβρίου.  

Ο κ. Βαρνάβα μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στις έξι Αυγούστου με τίτλο «Πρόταση Ενότητας», η οποία όπως επισημαίνει μέχρι σήμερα έμεινε αναπάντητη. 

«Θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευση, αλλά και την αγωνία μου, σε σχέση με τα τεκταινόμενα εντός του Κινήματός μας και ιδιαίτερα με την συμπεριφορά την οποία ο Μαρίνος Σιζόπουλος αντιμετωπίζει την κάθε προσπάθεια για ενότητα εντός του Κινήματός μας και την διεξαγωγή ενός Εκλογικού Συνεδρίου μέσα σε κλίμα Συναίνεσης, Συναγωνιστικότητας και δημιουργίας συνθηκών μη αμφισβήτησης του εκλογικού  αποτελέσματος, όποιο και  να είναι αυτό, ώστε την επόμενη μέρα όλοι μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά δημιουργώντας την δυναμική που χρειάζεται το Κίνημα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «σημαδεμένη τράπουλα», τα περί «υπόσκαψης» και το χοντρό παρασκήνιο στην ΕΔΕΚ

Και προσθέτει: «Μέσα από την συμπεριφορά του αυτή διαφαίνεται ότι καμία απολύτως πρόθεση δεν έχει στο να συναινέσει για όλα τα πιο πάνω. Αδιαμφισβήτητο τεκμήριο είναι η επιστολή την οποία του απέστειλα στις 06/08/2021 με θέμα «Πρόταση Ενότητας», χωρίς μέχρι σήμερα να πάρω την οποιαδήποτε απάντηση, παρόλο του ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες τρέχουν και η παράκληση μου ήταν όπως απαντήσει το συντομότερο δυνατό».  

«Υποχρεώνομαι», συνεχίζει ο κ. Βαρνάβα, «σήμερα να δώσω στην δημοσιότητα την εν λόγω επιστολή,  ώστε τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του Κινήματος, αλλά και η κοινωνία να αντιληφθούν ποιοι στην πραγματικότητα εννοούν την πραγματική ενότητα του Κινήματός μας και όχι απλά να γίνονται αναφορές στην λέξη αυτή χωρίς να της δίνουν περιεχόμενο».

«Προσωπικά εγώ και οι συναγωνιστές που βρίσκονται δίπλα μου, έχουμε δεσμευτεί ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι η Διαφάνεια και η Ενότητα μέσα στο Κίνημά μας, και γι’ αυτό θα παλέψουμε μέχρι τέλους.  Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και μπορούν όλοι, και ιδιαίτερα τα μέλη και τα στελέχη της ΕΔΕΚ, να κατανοήσουν πραγματικά  ποιοι μπορούν να επανενώσουν το Κίνημα μας», καταλήγει ο κ. Βαρνάβα.

«Η πρόταση ενότητας»

Στην επιστολή του Γιώργου Βαρνάβα γίνεται αναφορά στο μητρώο του κόμματος, για το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο εντός του Κινήματος, αφού τουλάχιστον τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ζήτησαν το όλο θέμα να επανεξεταστεί από την ΚΕ και να γίνει έλεγχος για τις διαγραφές που έγιναν μετά την επικαιροποίηση του. Υπενθυμίζεται ότι για το μητρώο, υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στης 30 Ιουνίου, βάσει της οποίας το κόμμα θα πήγαινε στο συνέδριο με βάση το μητρώο του 2017 και την επικαιροποίηση που έγινε. 

Ακολούθησαν βέβαια καταγγελίες ότι από το μητρώο διαγράφηκαν ενεργά μέλη του κόμματος, διότι όπως καταγγέλθηκε, «ήταν εναντίον του Μαρίνου Σιζόπουλου». 

«Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2021, το Κίνημα οδεύει σε Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο την 31η Οκτωβρίου 2021, για την εκλογή της νέας του Ηγεσίας και πριν από αυτό την διεξαγωγή Επαρχιακών Συνδιασκέψεων για την εκλογή των επαρχιακών συλλογικών οργάνων. Με βάση την πιο πάνω απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής,  όλες οι εκλογικές διαδικασίες θα διεξαχθούν με το  Μητρώο μελών του Νοεμβρίου 2017», σημειώνει ο Γιώργος Βαρνάβα.

«Έχοντας αντίληψη όλων των γεγονότων,  τα οποία διαδραματίστηκαν με την λεγόμενη επικαιροποίηση του Μητρώου Μελών του Κινήματος όπως :

  1. Tην διαγραφή μερικών χιλιάδων μελών, χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το καταστατικό του κόμματος,
  2. Την μη ενημέρωση των διαγραφέντων μελών για την ενέργεια αυτή,
  3. Tις διαμαρτυρίες αρκετών συναγωνιστών, οι οποίοι πληροφορούνται ότι έχουν διαγραφεί χωρίς να το ζητήσουν αυτοί, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απειλώντας μάλιστα την πρόκληση επεισοδίων ακόμα και την διακοπή της εκλογικής διαδικασίας,
  4. Το γεγονός ότι το σημερινό επικαιροποιημένο Μητρώο Μελών δεν έχει εγκριθεί από κανένα συλλογικό όργανο του Κινήματος, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από απαντητική επιστολή του Γραμματέα της Κ.Ε. προς εμένα, όπως επίσης από ραδιοφωνικές δηλώσεις του συναγωνιστή Βουλευτή του Κινήματος Κωστή Ευστάθιου και άλλων συναγωνιστών μελών του Πολιτικού Γραφείου με τους οποίους επικοινώνησα,
  5. Tην αμφισβήτηση ότι το Μητρώο που παραδόθηκε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου, είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της επικαιροποίησης που διεξήχθη από τον Μάϊο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017,
  6. Τις εύλογες και έγκυρες πληροφορίες ότι στο Μητρώο Μελών, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου, το οποίο θεωρείται ότι είναι το επικαιροποιημένο του Νοεμβρίου 2017,  έχει γίνει παραποίηση και πλαστογράφηση του με την εγγραφή εκατοντάδων νέων μελών,
  7. Την άρνηση της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου να προχωρήσει σε εξέταση συνολικής ένστασης την οποία υπέβαλα για το Μητρώο Μελών, το οποίο παρέλαβε από εσάς, για αντιπαραβολή αυτού με το Μητρώο Μελών το οποίο παρέλαβε ο νυν Γραμματέας της Κ.Ε. από τον προκάτοχο του, συναγωνιστή Χρυσό Τουλούπη, τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του Απριλίου 2017,

Και λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη,  πιστεύω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών έχοντας ως βάση το Μητρώο Μελών, το οποίο παραδόθηκε από εσάς αντί του Γραμματέα της Κ.Ε. ως ορίζει το Καταστατικό, στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων Συνεδρίου, διότι τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι τέτοια που υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η εκλογική διαδικασία να αμφισβητηθεί ή ακόμη να έχει και άδοξο τέλος».

Ως απλό μέλος, συνεχίζει ο Γιώργος Βαρνάβα, «καθώς και ως ενδιαφερόμενος  υποψήφιος για την θέση του Προέδρου του Κινήματος, θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που να οδεύσουμε σε μια εκλογική διαδικασία που να μην αφήνει κανένα ίχνος αμφισβήτησης του αποτελέσματος, οι εκλογές να διεξαχθούν μέσα σε ομαλό κλίμα, όπως επίσης να στέλνονται μηνύματα ενότητας στα μέλη του Κινήματος».

«Επειδή έχω πληροφορηθεί ότι συναγωνιστές  μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ήδη μαζέψει τις ανάλογες υπογραφές, όπως προνοεί το Καταστατικό του Κινήματος, άρθρο 26, παράγραφος 5, ώστε να συνέλθει έκτακτα η Κεντρική Επιτροπή με θέμα συζήτησης το Μητρώο Μελών, σας προτείνω τα ακόλουθα:

Για την ενότητα του Κινήματος μας, την διεξαγωγή των εκλογών μέσα σε κλίμα συναίνεσης, συναγωνιστικότητας και την δημιουργία συνθηκών μη αμφισβήτησης του αποτελέσματος, όποιο και να είναι αυτό, ώστε την επόμενη μέρα όλοι μαζί, ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά δημιουργώντας την δυναμική που χρειάζεται το Κίνημα μας,  η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί με βάση το Μητρώο Μελών το οποίο παρέλαβε από τον προκάτοχο του τον Μάιο 2017 και έχει στην κατοχή του ο συναγωνιστής Γραμματέας της Κ.Ε. , το οποίο είναι σφραγισμένο και υπογραμμένο από τους δύο συναγωνιστές (Τέως και νυν Γραμματέα της Κ. Ε).

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Συλλογικών Οργάνων του Κινήματος και να αφαιρεθούν από το Μητρώο Μελών τα άτομα τα οποία διεγράφησαν με αποφάσεις αυτών, όπως και οι αποβιώσαντες.

Υπενθυμίζεται ότι είναι με το  εν λόγω Μητρώο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στις εκλογικές διαδικασίες του Μαρτίου 2015, όσο και σε αυτές του Απριλίου του 2017, όπου στην πρώτη  έχετε εκλεγεί με ποσοστό 60% και στην δεύτερη με ποσοστό 85%», αναφέρει ο Γιώργος Βαρνάβα.

Και προσθέτει: «Όσον αφορά το λεγόμενο επικαιροποιημένο Μητρώο Μελών του Νοεμβρίου 2017 , χωρίς τις οποιεσδήποτε προσθέσεις πιθανό νέων μελών να έγιναν, προτείνω όπως με την ανάληψη των καθηκόντων της Νέας Ηγεσίας, ο νέος Γραμματέας της Κ.Ε. επικεφαλής Ad Hoc επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη του Πολιτικού Γραφείου να επεξεργαστούν τα ονόματα των διαγραφέντων και με το πέρας της διαδικασίας θα καταθέσουν το επικαιροποιημένο Μητρών Μελών στο Πολιτικό Γραφείο προς έγκριση».

Η πρόταση μου αυτή, συνεχίζει ο κ. Βαρνάβα, «έχει ένα και μοναδικό στόχο, την Ενότητα και την Συναγωνιστικότητα ανάμεσα στα μέλη του Κινήματος. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εσωστρέφειας και διχασμού μέσα στο Κίνημα μας.  Εάν πραγματικά εννοούμε αυτά τα οποία διακηρύσσουμε για την Ενότητα μέσα στο Κίνημα, δεν μένει άλλη διέξοδος από το να γίνει αποδεκτή η πρόταση μου αυτή από πλευράς σας και να την στηρίξετε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής».

«Προσωπικά είμαι έτοιμος να αποδεχτώ το οποιονδήποτε αποτέλεσμα προκύψει μέσα από την εκλογική διαδικασία, βάση της πρότασης που απευθύνω σε σας και αν αυτό σας αναδείξει για ακόμη μία φορά Πρόεδρο του Κινήματος, είμαι επίσης έτοιμος να σταθώ δίπλα στην νέα Ηγεσία και με Ενότητα και Συναγωνιστικότητα  όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα για ένα Δυνατό, Σοσιαλιστικό Κίνημα το οποίο θα διαδραματίσει τον ρόλο που του αρμόζει μέσα στην κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα στις επερχόμενες εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Αναμένω το συντομότερο την απάντηση σας και ευελπιστώ αυτή να είναι θετική», καταλήγει ο κ. Βαρνάβα.

Τι αποφασίσθηκε τελικά
Η επιστολή Βαρνάβα στάλθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Από τότε και ειδικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως έγραψε από το πρωί ο REPORTER, στελέχη του κόμματος, κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες υπογραφές για να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο ακολούθησε χοντρό παρασκήνιο αφού, μετά την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα και του προέδρου του κόμματος το περασμένο Σάββατο . Ένα από τα μέλη που υπέγραφαν την επιστολή, απέσυρε την υπογραφή του τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το συγκεκριμένο μέλος αντικαταστάθηκε από άλλα δύο ενώ μέχρι χθες το απόγευμα που ήταν το Πολιτικό Γραφείο, απέσυραν τις υπογραφές τους άλλα δύο μέλη, με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει μικρότερος αριθμός υπογραφών από αυτό που απαιτείται για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία, δείχνουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο να έχει ασκήσει πιέσεις στα μέλη που τελικά απέσυραν τις υπογραφές τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «σημαδεμένη τράπουλα», τα περί «υπόσκαψης» και το χοντρό παρασκήνιο στην ΕΔΕΚ

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, απαρτίζεται από 102 μέλη και χθες στις έξι και σαράντα το απόγευμα (σ.σ. το Πολιτικό Γραφείο ξεκίνησε στις έξι και τριάντα), ένα μέλος ενημέρωσε με sms τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος ότι αποσύρει την υπογραφή του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν τελικά 33 αντί 34 υπογραφές που προβλέπει το καταστατικό της ΕΔΕΚ. Συνεπώς το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε πως ισχύει η απόφαση της 30ης Ιουνίου και το κόμμα θα πάει με το μητρώο που παραδόθηκε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων της ΕΔΕΚ. 

Η απάντηση Σιζόπουλου
Στις κατηγορίες του Γιώργου Βαρνάβα, που εξαπολύθηκαν με τη δημοσιοποίηση της επιστολής του, νωρίτερα σήμερα, απάντησε με γραπτή δήλωση του ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο κ. Σιζόπουλος υποδεικνύει στον ανθυποψήφιο του πως εάν όντως επιθυμούσε την ενότητα δεν θα προέβαινε σε καταγγελία στην Αστυνομία. «Με υπευθυνότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν εμπλέκομαι σε ένα δημόσιο διάλογο για αποφυγή αντιπαράθεσης λόγω των ατεκμηρίωτων και πολλές φορές προκλητικών δηλώσεων και τοποθετήσεων του συναγωνιστή Γιώργου Βαρνάβα ο οποίος μετά από αποχή πέντε ολόκληρων χρόνων αποφάσισε να επιστρέψει στην ΕΔΕΚ, όχι για την ενότητα, αλλά για πρόκληση συνθηκών διάσπασης του κόμματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Εάν όντως επιθυμούσε την ενότητα πολλά από αυτά τα οποία δημοσιοποιεί θα μπορούσε να τα θέσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος για διευκρινήσεις, πράγμα το οποίο δεν έπραξε», τονίνζει.

«Σε ότι αφορά την επιστολή του ημερομηνίας 6 Αυγούστου την οποία επικαλείται σε σημερινή του ανακοίνωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος απάντησης δεδομένου ότι:

  1. Πριν από την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής ο συναγωνιστής Γιώργος Βαρνάβα προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία αναφορικά με το μητρώο του κόμματος χωρίς να ενημερώσει κανένα.
  2. Με την συγκεκριμένη επιστολή επιχειρεί παράκαμψη της ομόφωνης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου 2021 για την διεξαγωγή και τις διαδικασίες διεξαγωγής του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος αλλά και του μητρώου με βάση το οποίο θα γίνει η εκλογική διαδικασία».

«Η ενότητα δεν είναι σχήμα λόγου ούτε έκφραση δήθεν πρόθεσης. Επιβεβαιώνεται με τις πράξεις και τις ενέργειές μας. Και οι πράξεις και οι ενέργειες του συναγωνιστή Γιώργου Βαρνάβα και των συνεργατών του βρίσκονται ανακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση: της δημιουργίας προβλήματος και εσωστρέφειας στο κόμμα. Δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

 

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από το Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ