Η «σημαδεμένη τράπουλα», τα περί «υπόσκαψης» και το χοντρό παρασκήνιο στην ΕΔΕΚ

Η κατάπαυση του πυρός ένθεν και ένθεν μοιάζει με ουτοπία αυτή τη στιγμή. Τίποτα δεν προμηνύει πως οι τόνοι μπορούν να κατέβουν και η ΕΔΕΚ να οδηγηθεί, μέσα σε κλίμα συναίνεσης και νηφαλιότητας στο Εκλογικό Συνέδριο στα τέλη Οκτωβρίου. Ειδικά το θέμα του μητρώου μοιάζει να είναι αυτή τη στιγμή, το τελευταίο χρονικά, αλλά το πιο σοβαρό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που δύσκολα θα καταφέρει να προσπεράσει το κόμμα.  

Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβας βρίσκονται σε θέσεις μάχης εδώ και καιρό και αφού έχουν στήσει τα εσωκομματικά τους επιτελεία και καταρτίσει τον σχεδιασμό τους για το επόμενο διάστημα, προετοιμάζονται να εισέλθουν στην τελική ευθεία για το Συνέδριο με το κλίμα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως ένας αυθεντικός εμφύλιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητούν γέφυρες για εκτόνωση της κρίσης-Ο νέος γύρος στον ΕΔΕΚίτικο εμφύλιο

Συντροφικό μπραντ ντε φερ το περασμένο Σ/κ

Το ζήτημα με το μητρώο απασχόλησε και απασχολεί τα στελέχη του κόμματος, ανάμεσα στα οποία επικρατεί αναβρασμός μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Ειδικά από το περασμένο Σάββατο παίζεται ένα άνευ προηγουμένου πολιτικό παρασκήνιο, ανάμεσα στην παρούσα ηγεσία, την ομάδα του Γιώργου Βαρνάβα και τα 102 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετά τις καταγγελίες για διαγραφές ενεργών μελών του Κινήματος και ιστορικών στελεχών, εντός της ΕΔΕΚ ξεκίνησε μια υποβόσκουσα κόντρα που κορυφώθηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να μην συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή και κατ΄επέκταση το μητρώο να μην παραπεμφθεί προς αναθεώρηση. Ακόμα και πιο μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, που μέχρι σήμερα δεν πήραν θέση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, εξέφρασαν την άποψη πως αν όντως αυτές οι καταγγελίες ευσταθούν, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να εξεταστούν πριν το κόμμα προχωρήσει στις επαρχιακές συνδιασκέψεις ενόψει του Συνεδρίου, κάτι ωστόσο που φαίνεται πως δεν θα συμβεί.

Σε αυτό το πλαίσιο δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου, κατέθεσαν πρόταση όπως συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, για να εξετάσει, ποια από τις δύο-τρεις εκδοχές του μητρώου ισχύει, ενόψει του Συνεδρίου και αν υπήρξαν αλλοιώσεις να διορθωθούν, εάν όχι το κόμμα να προχωρήσει απερίσπαστο προς το Εκλογικό Συνέδριο.

Μάλιστα λήφθηκε η πρωτοβουλία για να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές που προβλέπονται από το καταστατικό για να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή και να εξετάσει το αίτημα για επανέλεγχο του μητρώου μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το μεσημέρι του Σαββάτου, στάλθηκε στον Μαρίνο Σιζόπουλο ο εν λόγω κατάλογος με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, δηλαδή με 34 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ζητούσαν τη σύγκληση της.

Σημειώνεται πως με βάση το Καταστατικό του κόμματος, για να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, το αποφασίζουν σε συνεργασία ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα. Ο Μιχάλης Τερέπεης ο οποίος είναι ΓΓ της ΕΔΕΚ από το 2017 ενημέρωσε σχετικά τον κ. Σιζόπουλο για την συλλογή του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά του δεύτερου.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ένα εκ των μελών που υπέγραψε υπέρ της σύγκλησης του Συνεδρίου απέσυρε την υπογραφή του. Όμως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, φρόντισαν να το αντικαταστήσουν με άλλα δύο μέλη, πράγμα για το οποίο ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενημερώθηκε χθες Τρίτη, πριν από τη Συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

Το θέμα απασχόλησε την χθεσινοβραδυνή συνεδρία, ωστόσο κατά πλειοψηφία λήφθηκε απόφαση για μη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να γίνουν μέχρι στιγμής γνωστές οι λεπτομέρειες της Συνεδρίας.

Εξάλλου η πλευρά του Προέδρου της ΕΔΕΚ, βλέπει πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες των συγκεκριμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προσπάθεια υπόσκαψης του και αμφισβήτησης της δουλειάς που έγινε για επικαιροποίηση του μητρώου. Μάλιστα θέτει το ερώτημα, γιατί τα συγκεκριμένα μέλη στη συνεδρία της 30ης Ιουνίου ψήφισαν υπέρ του εν λόγω μητρώου που σήμερα βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή στης 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκάνδαλο Κουττούκη, οι τρεις τάσεις και η γραμμή άμυνας Σιζόπουλου

Οι αλλαγές στο μητρώο

Το μητρώο της ΕΔΕΚ αριθμούσε μέχρι πριν την επικαιροποίηση, πέραν των εννέα χιλιάδων μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά το πέρας της επικαιροποίησης, διαγράφηκαν πάνω από χίλια ανενεργά μέλη του Κινήματος, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητα Βαρνάβα, προστέθηκαν πρόσωπα που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Σιζόπουλου.

Σε σχέση με τα μέλη που διαγράφηκαν, οι εκδοχές της κάθε πλευράς είναι διαφορετικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ η επικαιροποίηση έγινε και μετά από οδηγίες της Επιτρόπου Προσωπικών δεδομένων, η οποία έλαβε καταγγελίες από πολίτες, ότι ενοχλούνταν από το κόμμα. Για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, μάλιστα, επιβλήθηκε στο κόμμα και σχετικό πρόστιμο.

Η επικαιροποίηση έγινε, τόσο τηλεφωνικά όσο και με επί τόπου επισκέψεις σε διευθύνσεις που είχαν δηλωθεί στο κόμμα. Μάλιστα σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο υπήρξαν περιπτώσεις που ονόματα που βρίσκονταν στο μητρώο δεν διέθεταν, ούτε διεύθυνση, ούτε τηλέφωνο ενώ σε άλλες περιπτώσεις πέραν των 15 ατόμων δήλωναν την ίδια διεύθυνση. Για τις περιπτώσεις αυτές, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετέβη στις συγκεκριμένες διευθύνσεις, όπου δεν εντόπισε κανένα εκ των εν λόγω προσώπων, αποδίδοντας το συγκεκριμένο γεγονός σε απάτες που γινόντουσαν παλαιότερα όπου κάποιοι ενέγραφαν μαζικά μέλη για να τους ψηφίζουν στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Επίσης έγινε αναφορά σε περιπτώσεις που μέλη του κόμματος που διαγράφηκαν, στήριζαν σε εκλογικές διαδικασίες άλλα κόμματα στα ψηφοδέλτια των οποίων βρίσκονταν συγγενικά τους πρόσωπα, ή δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Γιώργος Βαρνάβα, όσο και κάποια στελέχη του κόμματος, κάνουν λόγο για μαζικές διαγραφές προσώπων που παραμένουν δίπλα στο κόμμα. Μάλιστα γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για ιστορικά στελέχη που πια δεν βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Εξάλλου, ο Γιώργος Βαρνάβα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων ζητά όπως γίνει σύγκριση μεταξύ του μητρώου που παρέλαβαν από τον πρόεδρο του Κινήματος και αυτού που παρέλαβε ο Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής το 2017 από τον προκάτοχό του. Τέλος υποστηρίζουν πως για τη διαγραφή ενός μέλους από το κόμμα, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που στην προκειμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε. Η διαδικασία ωστόσο που ζητεί ο κ. Βαρνάβα, δεν μπορεί να γίνει μετά και την τελευταία απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μύλος για τις ατασθαλίες η ΕΔΕΚ-Διαψεύδει το κόμμα και αντεπιτίθεται ο Βαρνάβα

Πιέζει ο χρόνος

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που μίλησαν στον REPORTER, δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για τα τεκταινόμενα στο κόμμα, ενώ εξέφρασαν και την πεποίθηση τους ότι το Συνέδριο θα πρέπει να αναβληθεί, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όλες τις πλευρές, να χαμηλώσουν οι τόνοι, να συμφωνηθεί ή να αποκατασταθεί το μητρώο του κόμματος και ακολούθως να υπάρξει νέος προγραμματισμός.

Κι αυτό διότι, η Λάρνακα βρίσκεται ένα βήμα πριν την εκλογική επαρχιακή Συνδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τις 12 του μήνα. Μάλιστα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, μέλη των επαρχιακών επιτροπών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται αύριο εννέα Σεπτεμβρίου. 

Πλέον τα περιθώρια για αλλαγές στο μητρώο έχουν παρέλθει και το κόμμα θα οδηγηθεί στο Εκλογικό Συνέδριο με βάση τα δεδομένα στο μητρώο που κατέχει η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων και εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου. Η ουσία του προβλήματος όμως θα παραμένει, αφού με το εν λόγω μητρώο, αναμένεται πως θα υπάρξουν ακόμη πολλά επεισόδια από τη στιγμή που η πλευρά Βαρνάβα δεν το αποδέχεται και κάνει λόγω για άδικες και μονόπλευρες διαγραφές προσώπων που διαφώνησαν με τη σημερινή ηγεσία. Βλέπουν δηλαδή σημαδεμένη τράπουλα και δεν αποκλείουν ακόμη πιο δυναμικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα. 

Το μόνο σίγουρο για το κόμμα των σοσιαλιστών, είναι πως η επόμενη μέρα, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, θα βρει το κόμμα βαθιά πληγωμένο και βυθισμένο στην εσωστρέφεια με τις ρεβανσιστικές πολιτικές άλλων εποχών να επιστρέφουν και τον πάλαι ποτέ περήφανο κόσμο της ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη να παρακολουθεί με πόνο ψυχής τις εξελίξεις στο κόμμα τους, μόλις πέντε μήνες μετά τον θάνατό του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αστερισμό συνεργασιών, αναζητώντας τη συνεννόηση-Οι σκέψεις των κομμάτων

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του