Τετάρτη 20 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Νέα Υόρκη και μετά στο... πουθενά-Παίρνει αποφάσεις ο Γκουτέρες

  08/09/2021 06:46
Νέα Υόρκη και μετά στο... πουθενά-Παίρνει αποφάσεις ο Γκουτέρες

Νέα Υόρκη και μετά στο... πουθενά-Παίρνει αποφάσεις ο Γκουτέρες

  08/09/2021 06:46

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με την Κυβέρνηση να αφήνει ανοικτό το παράθυρο, ότι μετά την επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα ασκηθεί η ανάλογη πίεση προς την τουρκοκυπριακή, πλευρά ώστε να αποδεχθεί την πρόσκληση για να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Με το πέρας της προηγούμενης εβδομάδας και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με την πρόταση-απάντηση του Προέδρου στον Τατάρ για επιστροφή στο Σύνταγμα του '60, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε μια και καλή το τοπίο, υποδεικνύοντας πως η πρόταση ενέχει ουσία και δεν αποτελεί σχήμα λόγου, κάτι που εξήγγειλε πως θα τονίσει και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα, καταρρίπτοντας οποιαδήποτε άλλη εκδοχή εκφράστηκε τις προηγούμενες μέρες.

Το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη αποκτά βαρύνουσα σημασία για το μέλλον του Κυπριακού, αφού στην έδρα του ΟΗΕ θα κριθεί αν η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα θα έχει συνέχεια ή αν και ο ίδιος θα παραδεχθεί πως δεν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο και θα αποφασίσει να επιστρέψει τους όρους εντολής που του δόθηκαν πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Το μόνο σίγουρο που προκύπτει μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο ταξίδι, είναι η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει να έχει όσο το δυνατό περισσότερες συναντήσεις με ξένους ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που βρίσκονται προ των πυλών, εάν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Από εκεί και πέρα στα κατεχόμενα δεν φαίνονται διατεθειμένοι για πολλά πολλά και με κάθε τρόπο αποδεικνύουν πως θεωρούν την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα «άδικο κόπο», αφού ήδη αρνήθηκαν τη συνάντηση σε επίπεδο διαπραγματευτών, ενώ παραμένουν αρνητικοί και σε σχέση με την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει ειδικό απεσταλμένο με έδρα την Κύπρο, με σαφείς όρους εντολής για προετοιμασία του εδάφους επανέναρξης των συνομιλιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διατηρεί ελπίδες για τριμερή στη Νέα Υόρκη η Λευκωσία-Επιδιώκει πιέσεις σε Τατάρ

Βρετανικές προκλήσεις
Ένα άλλο επίπεδο που η Λευκωσία θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, είναι αυτό των παρασκηνιακών κινήσεων των Βρετανών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το διαπραγματευτικό κενό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, που θα εξυπηρετούν πλήρως τους βρετανικούς σχεδιασμούς. 

Τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει και υιοθετεί τη θέση και των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, οι Βρετανοί επιχειρούν να επαναφέρουν ζητήματα όπου υπήρχαν συγκλίσεις και όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τεράστιες υποχωρήσεις για να επιτευχθούν, προς όφελος της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικοί παραλογισμοί, βρετανικοί τακτικισμοί, καυτό Φθινόπωρο

Οι εν λόγω σκέψεις των Βρετανών, αποτυπώθηκαν στο χαρτί και έφτασαν στα χέρια της Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είναι άγνωστο αν θεώρησε ορθό να ενημερώσει σχετικά τον ΓΓ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει, όπως άλλωστε και στους ίδιους τους Βρετανούς, πως οι εν λόγω προτάσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή μέρος της διαπραγμάτευσης. 

Την ίδια ώρα, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία αποχωρεί από τη θέση της στο νησί στα τέλη Σεπτεμβρίου αφήνει στη θέση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, την Melissa Parke από την Αυστραλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει μια κι έξω την πρόταση του ο Πρόεδρος-«Ουσία και όχι σχήμα λόγου»

Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό της Αυστραλέζας ως νέας Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως να συμπέσουν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη.

Η κ. Σπέχαρ αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πριν αποχωρήσει από τη θέση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Δεν θα μπούμε στο παιχνίδι της ομοσπονδίας

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας