Συζήτησαν Κυπριακό Καλίν και Επίτροπος Βαρχέλι στην Άγκυρα

Tο Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον  Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχέλι, στην Άγκυρα, με τον πρώτο να επιμένει στη λύση δύο κρατών. 

Όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA, αξιολόγησαν λεπτομερώς τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η επικαιροποίηση της Κοινής Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, η ανθρωπιστική βοήθεια, η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η απελευθέρωση των θεωρήσεων, το Κυπριακό και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στη συνάντηση, από πλευράς Άγκυρας επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και δηλώθηκε ότι η θετική ατζέντα πρέπει να διατηρηθεί. Η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης, επικαιροποίηση της συμφωνίας για τη μετανάστευση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Τονίστηκε, ακόμα, ότι η λειτουργία του μηχανισμού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα συμβάλει στη θετική ατζέντα. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με αίσθημα κοινής ευθύνης στο ζήτημα της μετανάστευσης και ότι το βάρος της Τουρκίας πρέπει να μειωθεί. 

Κατά τη συνάντηση, υποστηρίχθηκε από πλευράς Άγκυρας ότι η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο είναι η πιο δίκαιη λύση και ότι η επίδειξη δίκαιης, ορθολογικής και αμερόληπτης στάσης της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα θα συμβάλει στη λύση.

Συμφωνήθηκε δε, ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία προκειμένου να συνεχίσουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν και την αποτροπή ενός νέου κύματος μετανάστευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»