Υπ. Υγείας: Αμετάθετος στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους

Αμετάθετος στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους, που θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των Ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στο Λιοπέτρι.

Η Κυβέρνηση είπε ο κ. Χατζηπαντέλας με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και στις αρχές που πρεσβεύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα διαφυλάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, δεν έπαψε στιγμή να δηλώνει με καλή θέληση την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τον διάλογο, από το σημείο που είχε τερματιστεί, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί στοιχειώδεις παραμέτρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας σχετικά με την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού αλλά και τον σεβασμό στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα στις μέρες μας, είπε, η Κυβέρνηση καταβάλλει εντατικές προσπάθειες προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα και τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, που αξιώνει μεθοδικά τη δημιουργία δύο κρατών και που προχωρά με παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, την ιδιότητά μας ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ, τις στρατηγικές συνεργασίες και τις σχέσης καλής γειτονίας με όλους τους εταίρους μας καθώς και την ενεργό διεθνή διπλωματία, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το κράτος μας, το οποίο στην ολότητά του μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στην περιοχή μας παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης, ευημερίας και προόδου, πρόσθεσε.

Έχουμε υποχρέωση τόνισε ο Υπουργός Υγείας, απέναντι στη νεότερη γενιά αλλά και ιερό καθήκον απέναντι στους ήρωες, οι οποίοι διακρίθηκαν για το ήθος, τη φιλοπατρία και την αυταπάρνηση που επέδειξαν. Η μεγαλύτερή μας οφειλή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία της, είναι η επανένωση του τόπου μας, η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και ταυτότητας και η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του.

Με τιμά ιδιαίτερα ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας η πρόσκληση του Προέδρου και των Μελών των Εθνικόφρονων Σωματείων Λιοπετρίου να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, ως ομιλητής, με την ευκαιρία του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου των τεσσάρων Ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου. Ενός χώρου ταπεινού και ασήμαντου, μέσα στον οποίο εξελίχθηκε μια θρυλική μάχη, που έλαβε χώρα στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Τέσσερις θαρραλέοι άνδρες, οι Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρήστος Σαμάρας αγωνίστηκαν με ψυχική δύναμη και ευτολμία εναντίον εκατοντάδων Άγγλων στρατιωτών, θυσιάζοντας τη ζωή τους αφοσιωμένοι στο χρέος το ιερό, είπε.

Ως άλλοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» αγωνίστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι πάνω από όλα μία ηθική ελευθερία ανέφερε και είπε  όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, στους Στοχασμούς του ομώνυμου έργου του, «… από την μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δυνάμεις, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες…»

Το έπος του 1955-59 αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, στη νεότερη ελληνική ιστορία, ένα σύμβολο ηρωισμού, ηθικού μεγαλείου και εθνικού αναβαπτίσματος. Ο Κυπριακός Ελληνισμός απέδειξε πως διέθετε τεράστια αποθέματα ηθικής δύναμης, αλλά και πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της δικαιοσύνης, της καρτερικότητας. Η γενναία κυπριακή ψυχή των παλληκαριών της ΕΟΚΑ, ορκίστηκε ότι θα αγωνιζόταν με όλες της τις δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας τον ξένο δυνάστη, που υπερτερούσε σε υλικά μέσα και αριθμό. Το γεγονός αυτό προκύπτει αβίαστα από το ήθος και τις συνθήκες της θυσίας των Ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, που πότισαν με το άγιο αίμα τους το φουντωμένο δέντρο της κυπριακής ελευθερίας, ξεπερνώντας  κατά πολύ τα όρια του χώρου και του χρόνου. Άνθρωποι μικροί και ταυτόχρονα τόσο μεγάλοι, απλοί, ταπεινοί μα και σπουδαίοι, ανώτεροι με ανεπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, σεβασμό και αφοσίωση στο κοινό καλό, είπε.

Σε μια εποχή ευδαιμονισμού, εγωκεντρική και καταναλωτική σαν τη δική μας, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, που πολλές φορές δίνουμε αξία σε πράγματα ανούσια και μάταια, τα οποία μας αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αξίες της ζωής, τέτοιου είδους πρότυπα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

"Αιωνία ας είναι η μνήμη, των Ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, των οποίων η θυσία θα πλημμυρίζει παντοτινά τις καρδιές μας με συγκίνηση και περηφάνια" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»