Επιστολή ΠτΔ σε Γκουτέρες-Προσήλωση στη ΔΔΟ, ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις

Επιστολή του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με στόχο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του και την προσήλωσή του στη ΔΔΟ, μετά και τα όσα ακολούθησαν της πρότασης του για επιστροφή στο ενιαίο κράτος.

Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει να αποφύγει οποιεσδήποτε αναφορές από τα Ηνωμένα Έθνη και την πιθανότητα ο Γ.Γ. να κατανείμει  εξίσου την ευθύνη για την αποτυχία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και στις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα, μέσα από την επιστολή εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τις προηγούμενες εβδομάδες την πρόθεσή του να δώσει το φιλί της ζωής στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσω του διορισμού ειδικού απεσταλμένου ειδικά για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με της επιστολής που απέστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ετοιμότητά του για λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, επισημαίνοντας, ότι η λύση θα βασίζεται στις κατευθύνσεις της κοινής διακήρυξης, που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος χαιρετίζει την πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό. Η συγκεκριμένη πρόθεση είχε εκφραστεί στην τελευταία διάσκεψη στη Γενεύη, ωστόσο υπήρξε διαφωνία της τουρκικής πλευράς. Με αυτό τον τρόπο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επιδιώξει, εάν τελικά προβεί σε μια τέτοια κίνηση να βγάλει την προσπάθεια από τον αναπνευστήρα, μέσα από την μόνιμη παρουσία, ενός απεσταλμένου του στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται πως μια εκ των προτάσεων για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, ήταν η Τζέιν Χολ Λουτ. 

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζει μαζί με τους συμβούλους του την προετοιμασία ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να επιδιώξει να έχει συναντήσεις με αρχηγούς ξένων κρατών σε διμερές επίπεδο. Μεταξύ των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι και η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται πως οι σκέψεις του Αντόνιο Γκουτέρες για κοινή συνάντηση του με τους δύο ηγέτες, έπεσε στο κενό μετά την άρνηση της άλλης πλευράς. 

Οι διμερείς συναντήσεις του ΓΓ με τους δύο ηγέτες αναμένεται να φέρουν νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια, η όλη διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή. Αυτή τη στιγμή το μοναδικό δεδομένο στο τραπέζι, είναι οι απαράδεκτες προτάσεις που κατέθεσαν οι Βρετανοί, που ουσιαστικά εκμεταλλευόμενοι το διαπραγματευτικό κενό, επιχείρησαν να εξυπηρετήσουν στο μέγιστο τους τουρκικούς σχεδιασμούς, αφενός για επανανοιγμα κεφαλαίων στα οποία καταγράφηκαν συγκλίσεις και αφετέρου για τη δημιουργία μιας εικόνας χάους που θα οδηγήσει την όλη προσπάθεια σε ακόμη ένα ναυάγιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου