«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ»-Το μήνυμα Φωτίου στην οικογένεια Ππασία

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε την οικογένεια του ήρωα του 1974 Χριστοφή Ππασιά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος δικαίου, αναγνωρίζει, σέβεται και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση με τα μέλη της οικογένειας του ήρωα Χριστοφή Ππασιά από την Ξυλοφάγου, η συνάντηση μετά από πρωτοβουλία του Επιτρόπου Προεδρίας και σε αυτήν παρευρέθηκαν η σύζυγος του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, Γεωργία, ο γιος του Βάσος, οι κόρες του Μάρω και Αντωνία, καθώς και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος εξέφρασε προς την οικογένεια την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης, του ιδίου και της πολιτείας γενικότερα, για τον ηρωικό αγώνα και τη θυσία του ήρωα Χριστοφή Ππασιά.  Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο ήρωας έπεσε στο πεδίο της τιμής στην περιοχή του Αγίου Παύλου τον Αύγουστο του 1974 προασπιζόμενος πανανθρώπινες αρχές και αξίες, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια της Κύπρου και του λαού της.

Ειδική αναφορά έγινε για στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση του Χριστοφή Ππασιά.

«Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε την οικογένεια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος δικαίου, αναγνωρίζει, σέβεται και θα εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ, όπως εξάλλου δήλωσε πρόσφατα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος», αναφέρεται.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι την περίοδο της τουρκικής εισβολής και στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν λάθη και παραλείψεις, τα οποία δυστυχώς προκάλεσαν και προκαλούν επιπρόσθετο πόνο και δυστυχία σε δεκάδες οικογένειες συμπατριωτών μας αλλά και σε οικογένειες στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να μην γνωρίζουν μέχρι σήμερα την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων όπως και τον χώρο ταφής τους.  

Η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, συνέχισε ο κ. Φωτίου, από την ανάληψη των καθηκόντων της, μέσω του Επιτρόπου Προεδρίας, ακολούθησε μια ανθρωπιστική πολιτική που στοχεύει να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες, εκεί όπου είναι δυνατόν, από δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες.  

Είναι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τόνισε ο κ. Φωτίου, που τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν οι μεγάλες εκταφές στις ελεύθερες περιοχές που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, όπως στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, των πεσόντων ελλαδιτών ηρώων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, του πρόχειρου νοσοκομείου Παχυάμμου, των ομαδικών τάφων του πραξικοπήματος και τόσες άλλες.   Ταυτόχρονα, τόνισε, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Επίτροπος Προεδρίας, έχουν εκφράσει επανειλημμένα την μεγάλη συγνώμη της πολιτείας προς τις οικογένειες των ηρώων μας για τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας, ώστε να απαλύνουμε τον πόνο των οικογενειών για να μην υπάρξουν άλλες οικογένειες ηρώων μας που να βιώσουν τα προβλήματα, τις δυσκολίες και την αναστάτωση που βίωσε με αξιοπρέπεια η οικογένεια του ήρωα Χριστοφή Ππασιά, λόγω των δικών μας λαθών και παραλείψεων. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια