Βλέπουν το δέντρο χάνουν το δάσος-Ένα μοναδικό… επίτευγμα του Εθνικού Συμβουλίου

Ένα πραγματικά μοναδικό επίτευγμα πέτυχαν χθες οι μετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε για περισσότερο από δύο ώρες, έχοντας μεταξύ άλλων στην ατζέντα του την πρόταση(;) Αναστασιάδη προς τον Ερσίν Τατάρ, για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.  

Κι όμως, μετά από δύο και κάτι ώρες συνεδρίας, πολιτικοί αρχηγοί και κυβέρνηση, έδωσαν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ερμηνείες στο τι είπε τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης, για το αν πρόκειται για πρόταση, ή για πρόταση-απάντηση ή ήταν απλά σχήμα λόγου. 

Πρώτος ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, πως «η περιβόητη δήλωση για την επαναφορά του Συντάγματος του ’60 ήταν μια προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αναδείξει παράλογες τοποθετήσεις του κ. Τατάρ και επομένως από τη στιγμή που δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης, ούτε κι εμείς έχουμε πρόθεση να δώσουμε οποιαδήποτε συνέχεια», ανέφερε.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60 δεν ήταν σχήμα λόγου, είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν ήταν σχήμα λόγου, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι πρόταση».

Μισή ώρα μετά ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, αν τελικά ήταν πρόταση ή σχήμα λόγου, είπε πως αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε για το Σύνταγμα του 1960, «είναι πρόταση/απάντηση προς τον κ. Τατάρ».

Μέσα στον... κυκεώνα των ερμηνειών, υπάρχει εξάλλου διατυπωμένη και η θέση που εξέφρασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την περασμένη Δευτέρα, ότι δεν υπήρχε, ούτε θα υπάρξει κατάθεση της πρότασης, τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την άλλη πλευρά, ενώ έκανε λόγο πως η επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 αποτελούσε «σχήμα λόγου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αβεβαιότητα στο Κυπριακό, το εσωτερικό μέτωπο και το στοίχημα Αναστασιάδη

Βλέπουν το δέντρο χάνουν το δάσος
Είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού, το όλο ζήτημα δεν αποκρυσταλλώθηκε, καταφέρνοντας να επισκιάσει τα καυτά και πρωτεύοντα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Αναμφίβολα, θα έλεγε κανείς πως το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως λόγω των ακραίων ενεργειών του κατοχικού ηγέτη και των τετελεσμένων που συνεχίζει να δημιουργεί στο Βαρώσι, με την επανέναρξη των συνομιλιών να βρίσκεται στον αέρα.

Σε συνδυασμό με τη διάσταση που έδωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος μετά το πέρας του Εθνικού, για τη στάση του βρετανικού παράγοντα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό, που αν δεν προβλεφθεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, υπέδειξε πως μετά από την ενημέρωση που έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ο ύποπτα υπονομευτικό ρόλος των Βρετανών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τις διάφορες παρεμβάσεις τόσο προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί επανήλθαν με νέες προχωρημένες προτάσεις, που έχουν ως στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή μεταξύ των ακραίων και εκτός πλαισίου θέσεων των Τούρκων για δύο κράτη και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Προτάσεις, δηλαδή, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας. 

Μάλιστα, οι εν λόγω προτάσεις παρουσιάστηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ ενημέρωσης από το Λονδίνο, έτυχε και η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε μετά από ερώτηση πως, τόσο στις συναντήσεις της δικής μας πλευράς αλλά και στις συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο βρετανικός παράγοντας επιχειρεί σταδιακά να εισαγάγει την έννοια της κυριαρχικής ισότητας με έναν διαφορετικό τρόπο, προσπαθώντας να πείσει, ότι μπορεί να υπάρχει η κυριαρχική ισότητα ως κοινοτική οντότητα εντός του πολιτεύματος και να υπάρχει μία δήθεν εξωτερική κυριαρχία του κράτους. 

Την ίδια ώρα συνεχίζει να αποτελεί γρίφο ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τις ημέρες που ο Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Μέρες οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική καμπή για την εξέλιξη του Κυπριακού αλλά και μια προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η μη κάθοδος Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Για την Κυβέρνηση το ταξίδι του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερώσει τους ξένους αξιωματούχους σε ότι αφορά τις προκλήσεις στο Βαρώσι, αλλά και τις επικίνδυνες θέσεις τους στο Κυπριακό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Νέα Υόρκη με... ληγμένο διαβατήριο το Κυπριακό

Το ΔΗΣΑΚΕΛ, ο ενδιάμεσος και οι 34 λέξεις του Αβέρωφ
Μια άλλη διάσταση που αναδύθηκε στον απόηχο του Εθνικού Συμβουλίου είναι η αλλαγή της στάσης των κομμάτων, απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είναι γνωστό πως για τουλάχιστον τη μισή θητεία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τύγχανε άμεσα ή έμμεσα της στήριξης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, αντίστοιχα, σε σχέση με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Από την άλλη πλευρά, τη συνεδρία κάθε Εθνικού Συμβουλίου επισκίαζαν οι φωνές και ο προβληματισμός που εξέφραζαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του λεγόμενου Ενδιάμεσου. 

Από τις προηγούμενες συνεδρίες του Εθνικού, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, διαφάνηκε η αντιστρόφως ανάλογη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας, απέναντι στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ εισήλθε για ακόμη μια φορά στα χαρακώματα με αφορμή το ζήτημα αφαίρεσης των διαβατηρίων, αλλά και της πρότασης για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, παρουσιάσθηκαν ικανοποιημένοι με τις τελευταίες αποφάσεις του Νίκου Αναστασιάδη. ΔΗΠΑ και Οικολόγοι δεν τοποθετήθηκαν ανοικτά επί των δύο ζητημάτων.

Εξάλλου και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε να μην απευθυνθεί στους πολίτες από το βήμα του Προεδρικού, εκδίδοντας ωστόσο, μετά την αποχώρηση του από τον λόφο, μια λιτή ανακοίνωση 34 λέξεων. «Το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ