Κουνάει το δάκτυλο ο Ακάρ στην Κύπρο-«Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας ως εγγυήτρια χώρα»

Γνωρίζουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να παραβιαστούν τα δικαιώματα τα δικαιώματα των Τ/κ «με τετελεσμένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκθείασε τον τουρκικό στρατό ο Ερντογάν-«Θα δώσουμε το τελικό μήνυμα το 2023»

Σε δηλώσεις του από την Καισάρεια, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται με επιμονή και αποφασιστικότητα στο εσωτερικό και εκτός συνόρων ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας και στη «Γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την ασφάλεια της χώρας τους και του λαού της. 

«Σεβόμαστε ιδιαιτέρως την κυριαρχία, τα δικαιώματα και το δίκιο και τα σύνορα των γειτόνων μας κατά την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων. Μοναδικός μας στόχος είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας και της χώρας μας και μοχθούμε γι’ αυτό. Ωστόσο, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας» είπε.

Ανέφερε ακολούθως ότι «έχουμε καταβάλει και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες επ’ αυτού του ζητήματος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τους Έλληνες γείτονές μας. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας θετικά, συνεργαζόμενοι μαζί τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με διάλογο και βρίσκοντας πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας. Θέλουμε οι πολίτες αμφότερων των πλευρών να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πλούτο αυτής της γεωγραφίας, στην οποία βρισκόμαστε».

Ωστόσο, συνέχισε, «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τα δικαιώματα και το δίκιο της χώρας μας, του έθνους μας και των Κυπρίων αδελφών μας να παραβιαστούν με τετελεσμένα. Αναμένουμε από όλους να κατανοήσουν τη θέση μας σχετικά με μια λύση δύο ισότιμων, ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο και να συμβάλουν στην άμεση εφαρμογή της».

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των εγγυητριών χωρών όσον αφορά την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «άλλες εγγυήτριες χώρες αποφασίζουν από μόνες τους τι θα κάνουν, όμως, εμείς, ως το Κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, γνωρίζουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας ως εγγυήτρια χώρα. Τα εκπληρώσαμε μέχρι τούδε και έτσι θα συνεχίσουμε και εφεξής. Εμείς ασκήσαμε τα νόμιμα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκεί μοχθούν επίσης για την ειρήνη και ευημερία των πολιτών μας εκεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο έπακρο την ισχύ μας, τη δύναμή μας, τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ