Δίνει απαντήσεις, ρίχνει φως στα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του '60 ο Πρόεδρος

Εννοούσε την πρόταση για επιστροφή στο κράτος του 1960; Πρόκειται για μια πρόταση την οποία θα καταθέσει κι επίσημα στο τραπέζι των επαφών του με την Τζέιν Χολ Λουτ ή τον Αντόνιο Γκουτέρες; Η πρόταση αποτελούσε ένα λογικό επιχείρημα ή κάτι που ο ίδιος προσωπικά επεξεργαζόταν εδώ και καιρό; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, αναμένεται να κληθεί να απαντήσει κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.   

Όσο κι αν επιχειρήθηκε από κυβερνητικά στελέχη να πέσουν οι τόνοι και να μετριασθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του προς τον κατοχικό ηγέτη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλείται να απαντήσει στην πολιτική ηγεσία, αφενός για το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης του και αφετέρου για ποιο λόγο, σε μια άσχημη για το Κυπριακό συγκυρία, με τους Τουρκοκύπριους να έχουν ρίξει στο τραπέζι τις νέες ιδέες του, αποφάσισε και αυτός να θολώσει περισσότερο το σκηνικό με ακόμα μια νέα πρόταση, που εκ πρώτης όψεως, όπως και οι τουρκικές προτάσεις για δύο κράτη, βρίσκονται εκτός του πλαισίου λύσης, όπως καθορίστηκε από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αβεβαιότητα στο Κυπριακό, το εσωτερικό μέτωπο και το στοίχημα Αναστασιάδη

Η πλειοψηφία των κομμάτων, πάντως, σεβάστηκε το κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν έδωσε συνέχεια τα τελευταία 24ωρα στο ζήτημα, αναμένοντας τις σημερινές του απαντήσεις ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. Εξαίρεση αποτέλεσε το ΑΚΕΛ, το οποίο λίγες μόνο ώρες μετά το κάλεσμα του Προέδρου για να πέσουν οι τόνοι, εξέδωσε ανακοίνωση με τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου, επικρίνοντας για ακόμα μια φορά τους χειρισμούς του. 

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα, την οποία, αφού ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθόρισαν από κοινού τον οδικό χάρτη της προετοιμασίας, ενόψει των κρίσιμων επαφών του Προέδρου στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις και θέσεις από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και υπέρ και κατά του τρόπου προσέγγισης του θέματος αυτού. Σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που διήρκησε γύρω στις 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, έγινε και ενημέρωση για το θέμα της πέμπτης Διακρατικής Προσφυγής. 

Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είναι προγραμματισμένη για τις δέκα το πρωί με τη συμμετοχή, πέραν των αρχηγών των κομμάτων, του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Εξάλλου, σε σχέση με την κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, για νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές, είναι πλέον δεδομένο πως δεν θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον πριν από το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μάλιστα αφέθηκε να νοηθεί από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, πως ο λόγος της αναβολής του ταξιδιού της στην Κύπρο, δεν έχει να κάνει, όπως λανθασμένα ειπώθηκε με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά καθαρά λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό και της αντίληψης που επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη πως κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό στην παρούσα φάση. 

Μάλιστα, ως συνεπακόλουθο της μη καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ, στον αέρα βρίσκεται και μια πιθανή τριμερής μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Αν και ο Νίκος Αναστασιάδης, πρότεινε μια τέτοια συνάντηση στον Αντόνιο Γκουτέρες κατά καιρούς, δεν αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο ο Αντόνιο Γκουτέρες να αφιερώσει χρόνο για να συναντήσει σε χωριστές συναντήσεις τους δύο ηγέτες, χωρίς όμως να υπάρχουν οι οποιεσδήποτε προσδοκίες από τις συναντήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ