Η διγλωσσία της Κυβέρνησης για Ενιαίο κράτος και το κάλεσμα ΑΚΕΛ να ανακαλέσουν

Την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ως «σχήμα λόγου», λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η εν λόγω πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και ενδεχομένως να συζητηθεί, ακόμα και με την κα. Λουτ.   

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, τονίζει πως «η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εξηγηθεί με τον εαυτό της και μετά να προβαίνει σε δηλώσεις για το Κυπριακό». Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζονται οι δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχθές δήλωνε επίμονα ότι η ιδέα του κ. Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, όπως περιλαμβάνεται σε γραπτή δήλωση του Προέδρου, δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», ούτε απλή απάντηση στον Τατάρ, αλλά πρόταση που είναι ήδη στο τραπέζι από την ώρα της γραπτής δήλωσης. Ο κ. Χριστοδουλίδης σήμερα δηλώνει ότι ήταν «περισσότερο σχήμα λόγου» και ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλη διάσταση από ΥΠΕΞ για επιστροφή σε Ενιαίο κράτος-«Δεν θα κατατεθεί πρόταση»

Και συνεχίζει το ΑΚΕΛ: «Τα πράγματα είναι απλά. Αν η κυβέρνηση θέλει να περισώσει ό,τι περισώζεται, οφείλει να ανακαλέσει επίσημα τη σχετική γραπτή δήλωση του Προέδρου και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την ιδέα αυτή που σημαίνει να εγκαταλείψει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και συλλήβδην τις συγκλίσεις».

«Η ουσία πάντως παραμένει μία. Η πατρίδα μας οδηγείται στον οριστικό διαμελισμό και ο κ. Αναστασιάδης και η πολιτική του οδηγούν σε μονοπάτια επικίνδυνα για την Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής του επιδιωκόμενου στόχου για τη λύση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, με την γραπτή δήλωσή του, απάντησε στις συγκεκριμένες αναφορές του κατοχικού ηγέτη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο στόχος παραμένει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από Ενιαίο σε Ομόσπονδο κράτος και πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του επιδιωκόμενου στόχου. «Όποια προσπάθεια γίνει θα γίνει στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και την προσήλωση της προς τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με... Κληρίδη απαντά σε Αναστασιάδη ο Τατάρ-«Φούσκα η πρόταση για Σύνταγμα '60»

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως πρόκειται για μια πρόταση η οποία πλέον βρίσκεται στο τραπέζι και θα απασχολήσει και τις επαφές του Προέδρου το επόμενο διάστημα.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»