Χ. Φάκας στον REPORTER: Έχω τη δύναμη να προσφέρω από τη θέση του Δημάρχου

Στον προεκλογικό στίβο για τη δημαρχία Λευκωσίας, κατέρχεται έπειτα από δέκα χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος, ο Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος έχει καταρτίσει το πλάνο και το όραμά του για τη Λευκωσία του αύριο. Πρόκειται για ένα πλάνο και ένα όραμα που θα αποτελέσει συνέχεια της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας.

Ο κ. Φάκας, σε συνέντευξή του στον REPORTER, αναφέρει παράλληλα ότι άρχισε ήδη τις διαβουλεύσεις του με τους δημότες της Λευκωσίας, ώστε να καταγράψει τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις εισηγήσεις τους για τις αλλαγές που θέλουν στην πόλη τους.

Παράλληλα, αναφέρεται στα έργα υποδομής και ανάπλασης που υλοποιούνται, όπως και στους σχεδιασμούς του για την επόμενη δεκαετία, οι οποίοι θα αλλάξουν επίπεδο την πρωτεύουσα. Αναπτύσσει ακόμα τις θέσεις του, ανάμεσα σε άλλα, για το «εμπορικό τρίγωνο», την εντός των τειχών πόλη και τα ψηλά κτίρια στο κέντρο της Λευκωσίας.

Αυτούσια η συνέντευξή του:

Κύριε Φάκα, σας ενδιαφέρει η διεκδίκηση της δημαρχίας Λευκωσίας; Αν ναι, γιατί;

Με ενδιαφέρει να είμαι κοντά στους δημότες. Έμαθα να λύνω προβλήματα. Υπάρχουν πολλά μικρά – μικρά που παίζουν ρόλο για την καθημερινότητα του πολίτη. Υπάρχει και η μεγάλη εικόνα της πόλης, η αναβάθμιση και αναζωογόνηση. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι παρών και στα μεγάλα και στα μικρά. Δεν το έχω κρύψει, με ενδιαφέρει η Δημαρχία. Διαβουλεύομαι με την τοπική κοινωνία, συναντώ τους απλούς δημότες που με γνωρίζουν για την ενεργό παρουσία μου στα δημοτικά δρώμενα. Πιστεύω ότι έχω τη δύναμη να προσφέρω από τη θέση του Δημάρχου ως μια φυσιολογική εξέλιξη στην δράση μου.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Αναμένω να ωριμάσουν οι συζητήσεις καθώς και η εξέλιξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα παραμένω δραστήριος και αναπτύσσω επαφές με οργανωμένα σύνολα. Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Σύντομα θα έχουμε νέα. Η Δημαρχία είναι θέση ευθύνης, χρειάζεται συλλογικότητα και γνώση, διοίκηση ενός σημαντικού δημοτικού μηχανισμού, σκληρή δουλειά. Εν τέλει οι Δημότες θα αποφασίσουν.

Tι θα κρατήσετε και θα συνεχίσετε να υλοποιείτε αν είστε Δήμαρχος;

Θέλω να δώσω συνέχεια στο σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί. Η Λευκωσία απελευθερώθηκε από τότε που ολοκληρώθηκε το έργο της Πλατείας Ελευθερίας. Θα κρατήσω τις βασικές αρχές της πολεοδομικής ανάπτυξης, με κίνητρα και έργα ανάπλασης σε γειτονιές. Ο προγραμματισμός μας επεκτείνεται στο πλαίσιο μιας 10ετίας. Είναι ένας συνεχής αγώνας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη δημιουργία και βελτίωση υποδομών. Ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης έκανε πολύ αξιόλογο έργο, είχε ιδέες και κατέθεσε προτάσεις, τις οποίες συμμεριστήκαμε. Δουλέψαμε για αυτές, ως μια ομάδα. Για την Λευκωσία χρειάζεται να δουλεύουν πολλοί και να υπάρχει συλλογικότητα. Έχουμε επίσης μια δημοτική μηχανή με ικανούς λειτουργούς και τεχνοκράτες που στηρίζει, εμβαθύνει και υλοποιεί το όραμά μας για την πόλη. Η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια άρχισε να …απογειώνεται, είναι πόλη με ποιότητα. Αυτό που συμβαίνει με ενθουσιάζει και χαίρομαι που βλέπω ότι ενθουσιάζει πολλούς στον Δήμο μας και προκαλεί ικανοποίηση στους δημότες μας.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε;

Θα ήθελα πολύ να στοχεύσουμε στην περαιτέρω αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης. Δείτε τη διαφορά στα έργα ανάπλασης στην Πλατεία γύρω από το νέο Δημαρχείο και την Πενταδακτύλου. Σύντομα θα αρχίσει ο εξωραϊσμός της Ρηγαίνης και τα έργα για την ολική ανάπλαση της Τρικούπη. Οραματίζομαι την Εντός των Τειχών πόλη στην προοπτική μιας 15ετίας, όπου το αυτοκίνητο θα είναι η εξαίρεση. Η Λευκωσία έχει ταυτότητα χάρη στα τείχη της που είναι μοναδικά. Θα χρειαστεί μια μεγάλη επένδυση για τη συντήρηση και ανάδειξη των τειχών. Μιλώ περιμετρικά για όλη την πόλη. Πιστεύω ότι η Λευκωσία θα πρέπει να παραμείνει σύμβολο ελπίδας για να τερματιστεί ο αναχρονισμός της τουρκικής κατοχής.

Πού υστερεί η Λευκωσία και πού θεωρείτε ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερη έμφαση;

Η πόλη αναβαθμίζεται αλλά πολεοδομικά και λόγω της βίαιης διαίρεσης της δεν έχει ενιαία και ισορροπημένη ανάπτυξη. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να καλύψουμε κενά και αυτό μπορεί να γίνει με περισσότερες παρεμβάσεις σε ενορίες στις ακριτικές περιοχές. Εδώ και το κεντρικό κράτος διαδραματίζει ρόλο, δεν αρκεί ο Δήμος. Υλοποιεί σχέδια χορηγιών και κίνητρα για στέγαση και επιχειρηματική δραστηριοποίηση. Ο Δήμος τα στηρίζει μέσα από τις δικές του αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες. Αλλά χρειάζεται να γίνουν και άλλα έργα αναβάθμισης και ανάπλασης για τις περιοχές που για διάφορους λόγους βρίσκονται με μειονεκτική θέση.

Υπάρχει και το θέμα με τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., ποια είναι η άποψή σας;

Θα ήθελα να προχωρήσει, είναι απαραίτητη. Ο κατακερματισμός αποστερεί δυνάμεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εύχομαι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συναινέσεις στην Βουλή. Η μετάβαση σε ένα νέο επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αρχίσει. Οι Δήμοι χρειάζονται την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για να ασκούν αποτελεσματική διοίκηση προς όφελος των δημοτών. Ως εκ τούτου θα αναμένουμε τις εξελίξεις, εμείς ως τοπική Αυτοδιοίκηση κάναμε το καθήκον μας με τον διάλογο των τελευταίων ετών.

Ας περάσουμε στο ζήτημα της ανάπτυξης της πρωτεύουσας. Ποιο έργο κρίνετε ως πιο σημαντικό για την Λευκωσία αυτή την περίοδο;

Θεωρώ ως πιο σημαντικό έργο το «εμπορικό τρίγωνο» Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου που συνδέεται και με την ανάπλαση του ΓΣΠ. Είναι το πιο σημαντικό που υλοποιούμε στον Δήμο Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια. Αλλάζει την πρωτεύουσα, βάζει τις προδιαγραφές για το σύγχρονο και ανανεωμένο αστικό τοπίο και μας ξαναδίνει την παλιά μας αίγλη, την εμπορική κίνηση, την προσβασιμότητα, τους χώρους ψυχαγωγίας.

Γιατί ξεχωρίζετε το «εμπορικό τρίγωνο»;

Είναι παράδειγμα για το πώς σχεδιάζουμε την εξέλιξη της Λευκωσίας, με έργα που συνδέονται μεταξύ τους. Η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ, θα συμπληρώσει το «εμπορικό τρίγωνο». Το ΓΣΠ συνδέεται με εισόδους από το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου. Βρίσκεται σε απόσταση ενός περιπάτου από το εμπορικό κέντρο. Θα γίνει ένας ανοιχτός χώρος πρασίνου και συνάθροισης με μεγάλους υπογειοποιημένους χώρους στάθμευσης. Έτσι μεταμορφώνουμε την πόλη! Δίνουμε πρόσβαση και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, δημιουργώντας παράλληλα, μια νέα σχέση ανάμεσα στο αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Στο «εμπορικό τρίγωνο» κτίζονται πύργοι. Συμφωνείτε με την ανέγερση τέτοιου είδους κτιρίων;

Η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων για κάθετη ανάπτυξη δίνει την ώθηση για επαναδραστηριοποίηση, φέρνει πίσω τους ιδιοκτήτες και νέους επενδυτές. Μιλάμε βέβαια για ομαλή κάθετη ανάπτυξη, με πρόνοια για απεριόριστους ορόφους μόνο σε περιορισμένη περιοχή στο κέντρο. Όσο ανοίγει η ακτίνα, μειώνεται ο συντελεστής. Η αρχή μας είναι, όχι διάσπαρτα ψηλά κτίρια, χωρίς συνοχή. Εξάλλου, ο συντελεστής δόμησης είχε «τελειώσει» στην Λευκωσία. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να φέρουμε πίσω τους Λευκωσιάτες.

Είναι επιτυχές το εγχείρημα;

Με τα πολεοδομικά κίνητρα δόθηκαν εκατοντάδες νέες άδειες. Όταν περπατάς στο κέντρο και κοιτάξεις ψηλά, θα ανακαλύψεις μια άλλη πόλη να δημιουργείται. Η Λευκωσία χρειάζεται στο κέντρο ζωτικής σημασίας πληθυσμό. Θέλουμε επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρίες, γραφεία, καφετέριες, μεγάλα πεζοδρόμια, πάρκα, δέντρα στους δρόμους, παγκάκια. Μιλάμε για τον 21ο αιώνα και μια πρωτεύουσα, κέντρο υπηρεσιών.

Είστε 10 χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Για ποιο έργο είστε περήφανος εκ της θέσεως σας;

Σε αυτά τα δέκα χρόνια απέκτησα πλούσια εμπειρία και επαφή με τους δημότες μας. Γνωρίζω την δημοτική μηχανή. Συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις σε σημαντικές αποφάσεις του Δήμου Λευκωσίας που καθορίζουν τα επόμενα βήματα του. Αισθάνομαι ικανοποίηση για τη συλλογική δουλειά που έγινε, γιατί στην Λευκωσία δουλεύουν πολλοί για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν σε ένα ζήτημα αισθάνομαι προσωπικά περήφανος, αυτό αφορά την πεζοδρόμηση της Κωστάκη Παντελίδη και της Πλατείας Ελευθερίας. Στην Επιτροπή για το κυκλοφοριακό που προεδρεύω, αγωνιστήκαμε για αυτό.

Υπήρξαν αντιδράσεις; Κι αν ναι, αυτές οι αντιδράσεις συνεχίζονται;

Η πεζοδρόμηση τότε είχε αντιδράσεις, αντίθετες και έντονες απόψεις, τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και εκτός, ανάμεσα στους καταστηματάρχες και άλλο κόσμο. Σήμερα όλοι βλέπουν την διαφορά, ο δρόμος είναι πανέμορφος και σφύζει ζωής. Κάναμε κοινωνικό διάλογο, μιλήσαμε με τον κόσμο. Ανέλαβα τότε τον συντονισμό. Με γεμίζει ικανοποίηση αυτό το έργο που ενώνει την Πλατεία Ελευθερίας με την Πλατεία Σολωμού. Το χαίρονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Έβαλα ένα λιθαράκι… Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με αποφασιστικότητα για να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση.

Σε σχέση με τους δημότες, πόσο κοντά ή μακριά στον Δήμο τους είναι οι Λευκωσιάτες;

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία και για την πιο ταχεία ανταπόκριση στην επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες. Σε πολλά νέα κεφάλαια τα επόμενα χρόνια όπως η διαχείριση σκουπιδιών, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων, το σύστημα «πληρώνω όσα πετώ», χρειαζόμαστε συνεργασία κατευθείαν με τους δημότες, με οργανωμένα σύνολα, με τοπικούς κοινοτάρχες, με τα σχολεία. Η αίσθηση της κοινότητας μπορεί να ξαναγεννηθεί στις γειτονιές της Λευκωσίας με τους ενεργούς Δημότες.

Ποια είναι η πολιτική του Δήμου για τα κοινωνικά θέματα;

Ο Δήμος Λευκωσίας διαδραματίζει πολύ αξιόλογο έργο με το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας. Διαθέτει ικανά στελέχη, κοινωνικούς και άλλους λειτουργούς, εφαρμόζει προγράμματα για νέους, για την φροντίδα ηλικιωμένων, την κατ’ οίκον φροντίδα, έχει παιδικές λέσχες, προγράμματα ψυχολογικής και οικογενειακής στήριξης, καθώς και της ένταξης μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Αποδεικνύουμε με τα έργα μας ότι οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να κάνουν περισσότερα στον κοινωνικό τομέα αν έχουν τους αναγκαίους πόρους και το προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»