Αψηφούν τις εκκλήσεις Νουρή, το παλεύουν για αναβίωση της τριμερούς

Μπορεί ο Νίκος Νουρής να ξόδεψε πολλές ώρες την τελευταία εβδομάδα για να ενημερώσει και να πείσει τα κόμματα για την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητά της πρότασης του για αναβολή των εκλογών, ωστόσο στα πλείστα κομματικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός ενόψει των δημοτικών εκλογών που αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών από τη Βουλή θα διεξαχθούν κανονικά τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Αν και τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ήθελαν τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βλέπουν με πιο θετικό μάτι την πρόταση Νουρή για αναβολή των εκλογών, τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το κομμάτι στελέχωσης των ψηφοδελτίων και εξεύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για τις θέσεις των δημάρχων, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και προς αυτό το σκοπό να διεξάγουν και ανάλογες συναντήσεις.

Μια εξ αυτών έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER την περασμένη Πέμπτη στη Λευκωσία, η τρίτη στη σειρά, όπου υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΕΛ σε επαρχιακό επίπεδο, συναντήθηκαν με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και της ΕΔΕΚ.

Σε αυτή τη συνάντηση έγινε μια ακόμη προσέγγιση αναφορικά με τις σκέψεις των τριών κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών και διερεύνηση των προθέσεων, για μια πιθανή αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας, τουλάχιστον στο επίπεδο της Επαρχίας Λευκωσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον το ΔΗΚΟ στην παρούσα φάση προκρίνει μεμονωμένες συνεργασίες εκεί και όπου υπάρχει κοινό έδαφος και όχι μια πλήρη συνεργασία των τριών κομμάτων.

Από την εν λόγω συνάντηση διαφάνηκε πως το ΑΚΕΛ επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει τον Δήμο Γεριου με τον Νεόφυτο Παπαλαζάρου, τον Δήμο Λακατάμιας με τη Φωτούλα Χατζήπαπα, αλλά και τους Δήμους Τσερίου, Αγλαντζιάς και Δαλίου, αν δεν είναι υποψήφιος ο Λεόντιος Καλλένος.

Το ΔΗΚΟ ενδιαφέρεται για τον Δήμο Αγίου Δομετίου όπου πιθανότητα υποψήφιος θα είναι ο Κωνσταντίνος Γιάγκου και τον Δήμο Λευκωσίας, όπου ο Γιάννης Παναγιώτου συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, χωρίς να φεύγει από το τραπέζι το όνομα του Γιώργου Σολωμού.

Δυνατά παίζει και το όνομα του Χρίστου Ροδιά, είτε για τον Άγιο Δομέτιο, είτε για την Έγκωμη. Σημειώνεται ότι για την Έγκωμη βρίσκεται στο τραπέζι και το όνομα του Νέστορα Νέστορος. Σε ότι αφορά τον μεγαλύτερο Δήμο της Επαρχίας, αυτό του Στροβόλου ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν κατέθεσαν καμία πρόταση, ωστόσο ξεκαθάρισαν στην ΕΔΕΚ, πως μπορεί αφενός να διεκδικήσει τον Δήμο η ίδια, αφετέρου το μεν ΑΚΕΛ δεν στηρίζει τον Μάριο Χαννίδη, το δε ΔΗΚΟ δεν στηρίζει τον Στέλιο Γεωργίου. Δυστοκία για τον εντοπισμό υποψηφίου, υπάρχει και σε ότι αφορά τον Δήμο Λατσιών.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Εζεκία Παπαϊωάννου, εξέφρασε στους συνομιλητές της την ανάγκη για να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία, ώστε στις αρχές Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμοι οι Δήμαρχοι για να εξαγγείλουν τις υποψηφιότητες τους και να αρχίσει να τρέχει η προεκλογική εκστρατεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε από τη Βουλή, το κρίσιμο ζήτημα αναβολής ή όχι των δημοτικών εκλογών θα συζητηθεί στις εννέα Σεπτεμβρίου και συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε σε σχέση με το κλείδωμα των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς τα κόμματα και ειδικά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θα δικαιολογήσουν τη στάση τους να καταψηφίσουν την πρόταση Νουρή και ποια εναλλακτική θα καταθέσουν. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ, συζητούσε την άνοιξη, το ενδεχόμενο οι νέες τοπικές αρχές που θα εκλεγούν να έχουν περιορισμένη θητεία, έτσι ώστε να προχωρήσει κανονικά η Μεταρρύθμιση. Αυτή η πρόταση, ωστόσο, αναμένεται να φέρει τα κόμματα μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, με αρκετά πρόσωπα να μην θέλουν να εμπλακούν, σε μια προεκλογική περίοδο όπου η θητεία θα έχει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Εξάλλου κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει, πως σε περίπτωση που εκλεγούν νέες δημοτικές αρχές τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα κρατήσουν θετική στάση απέναντι στη μεγάλη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, ειδικά σε ότι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζυγίζουν και άλλα δεδομένα, που έχουν να κάνουν με την εκλογική δύναμη των κομμάτων και το ενδεχόμενο μιας νέας αποτυχίας στις επικείμενες εκλογές. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, σε καμία περίπτωση η νέα ηγεσία του κόμματος, δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μια εκλογική διαδικασία που ενδεχομένως να τη φέρει μπροστά σε νέα ήττα την οποία θα χρεωθεί. Ωστόσο, στο ΑΚΕΛ θεωρούν πως το κόμμα διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς και είναι δυνατό να βγει ενδυναμωμένο από τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα στο ΔΗΚΟ, γίνονται ανάλογες σκέψεις, ωστόσο επίσης θεωρούν πως το κόμμα θα πρέπει να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν σε διάφορους δήμους όπου το κόμμα δεν έχει εκπροσώπηση από δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι αποχώρησαν. Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΔΕΚ, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, με το κόμμα να τάσσεται υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών, με τις νέες τοπικές αρχές να εκλέγονται για πενταετή θητεία, ωστόσο η συγκεκριμένη θέση, θέτει σε κίνδυνο, τόσο το εγχείρημα της Μεταρρύθμισης όσο και τα κονδύλια που η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε δια στόματος Αβέρωφ Νεοφύτου πως η Μεταρρύθμιση επιβάλλεται να προχωρήσει και ο ΔΗΣΥ δεν είναι σε καμία περίπτωση αντίθετος με την αναβολή των εκλογών. Από τη Δημοκρατική Παράταξη, έκαναν ξεκάθαρο στον Νίκο Νουρή πως τάσσονται υπέρ της Μεταρρύθμισης και θα αναμένουν τη συζήτηση στη Βουλή για να τοποθετηθούν επί της αναβολής, αναλόγως και ποια τύχη θα έχουν οι προτάσεις που κατέθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών. Τέλος ΕΛΑΜ και Οικολόγοι δεν τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος, κάτι που αναμένεται να πράξουν στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία