Το σύνθημα Αναστασιάδη στα κόμματα να πέσουν οι τόνοι και ο… άλαλος Τατάρ

Να χαμηλώσει τους τόνους, καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, επιχείρησε χθες η Κυβέρνηση, με τον Νίκο Αναστασιάδη, να στέλνει παράλληλα το μήνυμα στα κόμματα, να αποφύγουν τις όποιες δηλώσεις πριν τύχουν πλήρους ενημέρωσης για το τι επακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Ακόμα και χθες, το θέμα με την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απασχόλησε τα πολιτικά γραφεία, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να πει με ακρίβεια αν πρόκειται για μια πρόταση που τέθηκε ως ένα πολύ λογικό επιχείρημα, απέναντι στα όσα παράλογα πρόβαλε ο Ερσίν Τατάρ, η αν είναι μια πρόταση, την οποία η Κυβέρνηση θα τραβήξει μέχρι τέλους. Ακόμα και οι τοποθετήσεις του πλέον αρμόδιου για να διασαφηνίσει το θέμα, μάλλον θόλωσαν αντί να καθαρίσουν την ατμόσφαιρά.

Κι αυτό διότι σε δημόσιες δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Μάριος Πελεκάνος δήλωσε πως πρόκειται για μια πρόταση η οποία πλέον βρίσκεται στο τραπέζι και θα απασχολήσει και τις επαφές του Προέδρου το επόμενο διάστημα και από την άλλη σε γραπτές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή, αναφέρεται πως πρόκειται για μια πρόταση/απάντηση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για εφαρμογή του Συντάγματος του 1960 και πως «σαφέστατα απαντά στις προκλήσεις του κ. Τατάρ πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακό κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο χθες προσέγγισε το ζήτημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, καταδεικνύει και τις επιφυλάξεις του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος για το πώς εξελίσσεται η συζητηση. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου, και αν θα την υποβάλει στον Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντηση που θα έχουν στο τέλος του μήνα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε πως δεν είναι ο ίδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας του ζητήματος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως «γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό που για χρόνια τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και η παράταξή μας είχαμε μια μεγάλη, εθνική έγνοια. Ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε λύση με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Διαφορετικά, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «κινδυνεύουμε και το είπε πολλές φορές ο Νίκος Αναστασιάδης, να είναι αφέντες στο Βορρά και πουμουσιάρηδες στο Νότο. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πρέπει όλοι να ενωθούμε σ’ ένα κοινό εθνικό στόχο, να βρούμε τρόπους να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία. Το κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα όχι γιατί δεν ήθελαν οι Ελληνοκύπριοι αλλά είχαμε απέναντί μας και πολιτικές εκ μέρους της Άγκυρας όπως τις τελευταίες, με την πρόταξη των δυο κρατών που ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει αυτή η θέση αποδεκτή από οποιονδήποτε Ελληνοκύπριο, αριστερό ή δεξιό, κεντρώο ή σοσιαλιστή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάτησε τη νάρκη του Αναστασιάδη και τώρα τρέχει ο Τατάρ

Εξάλλου στελέχη του ΔΗΣΥ τις τελευταίες ημέρες σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, έκαναν λόγο για μια πρόταση που ήταν απλά απάντηση στα όσα δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, περί δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960 και πως, «θα ήταν ευχής έργον αν μια τέτοια πρόταση υιοθετείτο, ωστόσο αποκλείεται να την αποδεκτή, τόσο η διεθνής κοινότητα αφού είναι εκτός πλαισίου ψηφισμάτων του ΟΗΕ όσο και η άλλη πλευρά».

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις σε συνδυασμό με την σκληρή κριτική που εκτόξευσε το ΑΚΕΛ για την εν λόγω πρόταση, ενδεχομένως να είναι ο βασικός λόγος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα κόμματα, «όπως αποφύγουν τις όποιες δηλώσεις προ της πλήρους ενημέρωσης τους για το τι επακριβώς περιλαμβάνει η εν λόγω απάντηση/πρόταση».

Πάντως, πριν από τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, όπου ο Πρόεδρος αναμένεται να επιδιώξει να διαλύσει τα σύννεφα γύρω από την πρόταση του, θα ανηφορίσουν στον λόφο του Προεδρικού τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, αφενός για να ενημερωθούν (σ.σ. σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο δεν είχαν γνώση) για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου για να προετοιμαστούν κατάλληλα ενόψει των σημαντικών επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα, που θα κορυφωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι προγραμματισμένη για την 31η Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά Τατάρ ο Πρόεδρος-«Αυτός έλεγε πως η πατρίδα μας είναι η Τουρκία»

«Άλαλος ο Τατάρ»
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε και το γεγονός ότι παρά τις καυστικές απαντήσεις που έδινε με την γραπτή του δήλωση την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον κατοχικό ηγέτη, 72 ώρες μετά δεν δόθηκε καμία απάντηση. Μάλιστα το Προεδρικό φρόντισε, ενώ μέχρι τώρα δεν το συνήθιζε, να ανεβεί στον ιστότοπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφορίων η μετάφραση της εν λόγω γραπτής δήλωσης στα τούρκικα.

Ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης που μας συνήθισε με βομβαρδισμό δηλώσεων καθημερινά σε τουλάχιστον τρία με τέσσερα διαφορετικά τουρκικά ή τουρκοκυπριακά μέσα, στην προκειμένη περίπτωση έκρινε σκόπιμο να μην τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης πρότασης και γενικότερα να μην απαντήσει στα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον καλεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με 10 σημεία απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Να αποδεχτούμε όσα αξιώνει ο Τατάρ;»

Σε μια άλλη εξέλιξη, έγινε γνωστό χθες πως η προγραμματισμένη για τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στη Λευκωσία, Τζέιν Χολ Λουτ, ενδεχομένως να αναβληθεί, λόγω και της εύθραυστης κατάστασης στο Αφγανιστάν, θέμα με το οποίο είναι απασχολημένος τις τελευταίες ημέρες ο Αντόνιο Γκουτέρες. Η Λευκωσία τελεί εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης από την έδρα του ΟΗΕ, για τις προθέσεις της κ. Λουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους