Συγκάλεσε Εθνικό, ξεδιπλώνει την πρόταση του στους αρχηγούς ο Αναστασιάδης

Την σύγκληση συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την πρόταση που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες, ως απάντηση στον κατοχικό ηγέτη για το θέμα των διαβατηρίων, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη τόσο της διαπραγματευτικής ομάδας στις 31 Αυγούστου όσο και του Εθνικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την απάντηση/πρόταση που υπέβαλε στον κ. Τατάρ.

Την ίδια στιγμή και προς αποφυγή αχρείαστων αντιπαραθέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τις πολιτικές δυνάμεις όπως αποφύγουν τις όποιες δηλώσεις προ της πλήρους ενημέρωσης τους για το τι επακριβώς περιλαμβάνει η εν λόγω απάντηση/πρόταση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Υπενθυμίζεται ότι χθες το ΑΚΕΛ, επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον πως το μόνο που πετυχαίνει είναι την ενίσχυση του αδιεξόδου στο κυπριακό, γεγονός που αποτελεί βούτηρο στο ψωμί της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας, ενώ σε σχέση με την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, υπέδειξε πως με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων αξιοπιστίας που του έχουν απομείνει σχετικά με τη βούληση του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά πετυχαίνει και την εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γεγονός που απευθείας οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση.

Εξάλλου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το κυπριακό και συγκεκριμένα αν θα υποβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 στη Νέα Υόρκη κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους, ο Πρόεδρος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Όμως», πρόσθεσε, «Όμως γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό που για χρόνια τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και η παράταξή μας είχαμε μια μεγάλη, εθνική έγνοια. Ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε λύση με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Διαφορετικά κινδυνεύουμε και το είπε πολλές φορές ο Νίκος Αναστασιάδης, να είναι αφέντες στο Βορρά και πουμουσιάρηδες στο Νότο».

Και κατέληξε: «Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πρέπει όλοι να ενωθούμε σ’ ένα κοινό εθνικό στόχο, να βρούμε τρόπους να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία. Το κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα όχι γιατί δεν ήθελαν οι Ελληνοκύπριοι αλλά είχαμε απέναντί μας και πολιτικές εκ μέρους της Άγκυρας όπως τις τελευταίες, με την πρόταξη των δυο κρατών που ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει αυτή η θέση αποδεκτή από οποιονδήποτε Ελληνοκύπριο, αριστερό ή δεξιό, κεντρώο ή σοσιαλιστή».

Την ίδια ώρα η Δημοκρατική Παράταξη σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα σημειώνει πως θεωρεί αχρείαστη και άνευ αντικειμένου, τη συνέχιση της συζήτησης για το θέμα της ανάκλησης διαβατηρίων των μελών του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου του ψευδοκράτους και της Επιτροπής για το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου καθώς επίσης και για την επιστροφή των Τ/Κ στο συνταγματικό καθεστώς του 1960.

«Για τη Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η μοναδική διέξοδος είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που προβλέπουν την επίτευξη μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η οποία θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα προνοεί σαφώς τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Απευθύνουμε για άλλη μια φορά αγωνιώδη έκκληση προς όλους, για ενότητα και συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών. Η Κύπρος, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης, μιας καταστροφικής εξέλιξης για το μέλλον του τόπου και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Επιβάλλεται να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας μας και της απεμπλοκής της Κύπρου από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της Άγκυρας. Επιβάλλεται να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς και να αντιληφθούμε ότι το παιχνίδι εντυπώσεων, στο οποίο προσπαθεί να μας παρασύρει ο κατοχικός ηγέτης, κ. Ερσίν Τατάρ, δεν οδηγεί πουθενά», τονίζει η Δημοκρατική Παράταξη.     

«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, προτού ο χρόνος μας προλάβει. Προτού ο χρόνος δώσει από μόνος του, οριστικά και αμετάκλητα, τη χειρότερη μορφή λύσης, στο κυπριακό πρόβλημα.  Ας αφήσουμε, λοιπόν το παρελθόν και ας επικεντρωθούμε στο αύριο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων