Πάτησε τη νάρκη του Αναστασιάδη και τώρα τρέχει ο Τατάρ

Από την Κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Από τον κατοχικό ηγέτη χαρακτηρίστηκε ως μια κίνηση αναχρονιστική και ρατσιστική. Έτσι όπως εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση, πάντως, τείνει να αποδειχθεί η αιτία για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο Κυπριακό. Κι αυτό διότι η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέπληξε αρκετούς και από τις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων, αφού εκμεταλλεύτηκε τη νάρκη που πάτησε με τη δήλωση του ο Τατάρ και βγήκε μπροστά με μια εναλλακτική ή καλύτερα ανατρεπτική πρόταση.  

Πρόκειται για την τελευταία παράγραφο της απάντησης του Νίκου Αναστασιάδη στον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησε για διαχωρισμό μεταξύ πολιτών, που δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Δεν πρόκειται για ατομικό ζήτημα, είπε ο κατοχικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι προσωπικά ο ίδιος εδώ και χρόνια δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το διαβατήριο και αυτή η απόφαση δεν τον επηρεάζει. «Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον λαό μας, την κοινότητά μας. Εάν ο λαός μας έχουν λάβει αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες στις οποίες ζει. Στις διάφορες αδικίες που αντιμετωπίζουμε, για λόγους ταξιδιωτικούς και υποτροφιών». Όπως είπε, το διαβατήριο είναι ένα δικαίωμα που γεννάται από το ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία "δύο λαών" και γι' αυτό ζήτησε «σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα». Ο κατοχικός ηγέτης είναι σαν να λέει στον Πρόεδρο, «εσείς ποτζεί, εμείς ποδά αλλά πασαπόρτιν της ΚΔ θέλουμεν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά Τατάρ ο Πρόεδρος-«Αυτός έλεγε πως η πατρίδα μας είναι η Τουρκία»

Σε αυτή την αναφορά Τατάρ, ο Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα του Ενιαίου Κράτους βάση της συνθήκης εγκαθίδρυσης του 1960, το οποίο οι Τουρκοκύπριοι απαρνήθηκαν και το εγκατέλειψαν. Δραττόμενος της ευκαιρίας που του δόθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε στον κατοχικό ηγέτη, ότι αν εννοεί τα όσα ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί σαφέστατα μια πρόκληση-πρόσκληση στον κατοχικό ηγέτη και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθει στην προ του 1963 κατάσταση με τη λειτουργία στην Κύπρο ενός ενιαίου κράτους, εάν εννοεί τη δήλωση του πως, το διαβατήριο είναι ένα δικαίωμα που γεννάται από το ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία "δύο λαών" και γι αυτό ζήτησε «σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα», πράγμα βέβαια που κανείς δεν αναμένει να συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έγινε... Τούρκος ο Τατάρ με τα διαβατήρια-Θίχτηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του

Εναπόκειται πλέον στον κατοχικό ηγέτη πως θα διορθώσει το ατόπημα, όπως χαρακτηρίστηκε και από τον τ/κ Τύπο να επικαλεστεί τα δικαιώματα των Τ/κ που εκπορεύονται μέσα από το Σύνταγμα του 1960 το οποίο ο ίδιος προτάσσοντας τη λύση δύο κρατών, δημιουργώντας τετελεσμένα και απειλώντας με προσάρτηση με την Τουρκία, θέλει να καταλύσει. Πάντως χθες και προχθές έκανε μπαράζ δηλώσεων για το θέμα, αναφέροντας συνεχώς πως δεν ξέρει καν που είναι το διαβατήριο του, ενώ ερωτηθείς για πότε εκδόθηκε, προέβαλε τον ισχυρισμό πως το 1960 όταν ήταν φοιτητής εξέδωσε διαβατήριο και δεν ξέρει μετά πώς και γιατί ανανεώθηκε. Πράγμα βεβαίως που δεν ευσταθεί, αφού ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να προμηθευτεί το διαβατήριο μέσω φίλων του όταν ακόμα τα οδοφράγματα ήταν κλειστά.

Με την αντίδραση του ο Ερσίν Τατάρ τις τελευταίες ημέρες, δικαιώνει τους Ελληνοκύπριους που με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν πως μια μικρή μερίδα Τουρκοκυπρίων και ειδικά η πολιτική ελίτ του ψευδοκράτους, εδώ και δεκαετίες, λειτουργώντας πλήρως συμφεροντολογικά, εκμεταλλεύεται πλήρως τα δικαιώματα που κάθε Τουρκοκύπριος πολίτης έχει ως πολίτης της ΚΔ, ειδικά μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την ίδια ώρα εργάζεται για την κατάλυση και την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα σε συνεργασία με την Άγκυρα. Κι όλα αυτά στις πλάτες των Ελληνοκυπρίων, αλλά και της μεγάλης μάζας των Τουρκοκυπρίων που σήμερα ζουν στο πετσί τους την καταπίεση από την Τουρκία και τους εγκάθετούς της, έχοντας μπροστά τους μεγάλους κινδύνους. Ο Τατάρ και η παρέα του δηλαδή, θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο σε ότι έχει να κάνει, αφενός με τα δικαιώματα τους από την ΚΔ ως Τουρκοκύπριοι και αφετέρου με την σχέση που μέρα με τη μέρα προσεγγίζει την πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. 

Αναμφισβήτητα ο Τατάρ, έπεσε σε παγίδα και με τη στάση που διατήρησε μετά από τα όσα δήλωσε αμέσως μετά την αφαίρεση του διαβατηρίου, φαίνεται πως είτε δεν το αντιλήφθηκε, είτε το αντιλήφθηκε και προσπάθησε να μετριάσει το μέγεθος της ζημιάς. Πάντως στα κατεχόμενα, πρόσωπα που κατανόησαν τη ζημιά που έκανε ο Τατάρ, έσπευσαν να του ασκήσουν κριτική. Μεταξύ αυτών και ο πρώην σύμβουλος του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζτέν ο οποίος έγραψε στο twitter:

«Τατάρ: Τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι φυσικό δικαίωμα που απορρέει από τις Θεμελιώδεις Συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναστασιάδης: Είμαι έτοιμος να δεχτώ την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ασυνείδητη πολιτική του 2021 και οι συνομιλίες για καφέ θεωρούνται ότι δίνουν στον Αναστασιάδη το θάρρος να ζητήσει από τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως τη δεκαετία του 1960».

Η Κυβέρνηση πάντως δεν αναμένεται να τραβήξει ακόμη περισσότερο το όλο ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που προετοιμάζεται η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο. Η Λευκωσία θέλει να χαμηλώσει τους τόνους, μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και να επικεντρωθεί στα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφέρει στην Αμερικανίδα διπλωμάτη. Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται ότι θα επαναλάβει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ θα παραθέσει στην κ. Λουτ και τις προτάσεις του που έχουν ως στόχο να ξεκλειδώσουν τη διαδικασία μέσω ΜΟΕ. Την ίδια ώρα θα επαναλάβει την ετοιμότητα του να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σε περίπου ένα μήνα, χωρίς να αποκλείει και μια άτυπη τριμερή συνάντηση στην παρουσία και του κατοχικού ηγέτη.

Άλλωστε θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία διατύπωσε και γραπτώς στον Γενικό Γραμματέα, είναι πως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πως μια τριμερής συνάντηση, είναι ικανή να αποτελέσει το έναυσμα νέας κινητικότητας και ξεκλειδώματος της διαδικασίας που κόλλησε μετά την πενταμερή της Γενεύης.

Από την άλλη πλευρά ο Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, δήλωσε  πως ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για αυτές τις συναντήσεις, επισημαίνοντας πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα πραγματοποιήσει μια διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή μια τριμερή με την παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως οι συναντήσεις που θα γίνουν στην έδρα του ΟΗΕ, δεν θα διεξαχθούν υπό μορφή επίσημης διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούτε σκέψη για πενταμερή-Ακούει Λουτ, βλέπει ηγέτες και αποφασίζει ο Γκουτέρες

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα