Οι δεύτερες σκέψεις κομμάτων, οι δεσμεύσεις Νουρή και στο βάθος αναβολή εκλογών

Σε θέση μάχης μπαίνουν Κυβέρνηση και κόμματα, ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένεται να υπάρξουν το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ζήτημα τυγχάνει χειρισμού, τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από τα κόμματα σε δύο επίπεδα, τα οποία όμως είναι απολύτως αλληλένδετα. Το πρώτο είναι η ουσία του ζητήματος, δηλαδή το περιεχόμενο των τριών Νομοσχεδίων που θα κληθεί να υπερψηφίσει σε κατοπινό στάδιο η Ολομέλεια της Βουλής και το δεύτερο το ζήτημα της διεξαγωγής ή αναβολής των δημοτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Και για τα δύο ζητήματα ο χρόνος λειτουργεί επιβαρυντικά για τα κόμματα, που θέλουν, αφενός να προχωρήσει μια σημαντική Μεταρρύθμιση που θα βγάλει από το αδιέξοδο δεκάδες δήμους που σήμερα βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και θα λειτουργήσει υπέρ της βελτίωσης των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες και αφετέρου θέλουν να γνωρίζουν όσο το δυνατό πιο σύντομα γίνεται εάν θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές, έτσι ώστε να συνεχίσουν ή να αναστείλουν τον προεκλογικό προγραμματισμό τους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη μέγγενη των κομμάτων η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβρη

Οι δύο επιλογές που δίνει ο Νουρής
Τις τελευταίες ημέρες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται σε κάποια κόμματα που πριν το κλείσιμο της Βουλής ήταν κάθετα εναντίον σε ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών. Κι αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο, θεωρούν ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κόμματος, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας που επιζητεί την εφαρμογή μιας από τις μεγαλύτερες Μεταρρυθμίσεις που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Ο Νίκος Νουρής εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα γύρο επαφών με όλα τα κόμματα, ώστε να προχωρήσει σε μια ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης στην κρίσιμη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής στις εννέα Σεπτεμβρίου. Παράλληλα με επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, τους καθιστά σαφές την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από την Ε.Ε. για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης μέχρι το 2024 που είναι άμεσα συνυφασμένη και από την άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα προσέλθει ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών με πρόταση για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών και διενέργεια τους μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024. Ωστόσο, το σημαντικό κομμάτι που τα κόμματα επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις είναι κατά πόσον οι προτάσεις τους για αλλαγές στα Νομοσχέδια, θα συζητηθούν πριν ή μετά την απόφαση για αναβολή των εκλογών.

Το πρώτο σενάριο θέλει τη Μεταρρύθμιση να ψηφίζεται από τη Βουλή εντός Σεπτεμβρίου, κάτι που θα σήμαινε ότι άμεσα θα πρέπει να συζητηθούν οι τροπολογίες των κομμάτων και τα Νομοσχέδια να κατατεθούν στην Ολομέλεια για έγκριση, κάτι που θα σήμαινε και αυτόματη αναβολή των εκλογών και διεξαγωγή τους μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024.

Το δεύτερο σενάριο, θέλει τον Νίκο Νουρή να δεσμεύεται για συζήτηση των τροπολογιών εντός εύλογου διαστήματος τριών ή τεσσάρων μηνών να υπάρξει συζήτηση και κατάληξη επί των Νομοσχεδίων, αφού προηγηθεί από τώρα (σ.σ. τον Σεπτέμβριο στη Βουλή), απόφαση για αναβολή των εκλογών. Βέβαια πάντα βρίσκεται στο τραπέζι και η πρόταση που κατατέθηκε για διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο κανονικά, με τις νέες τοπικές αρχές να έχουν περιορισμένη θητεία μέχρι την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης το 2024, πρόταση πάντως που δεν ευνοεί, αλλά ούτε αποκλείει η Κυβέρνηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηφίζει αναβολή των δημοτικών εκλογών η Κυβέρνηση, επαναφέρει το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ

Σε κίνδυνο τα κονδύλια της Ε.Ε.
Ήδη τα κόμματα έχουν ενώπιον τους την επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ο Θεοδόσης Τσιόλας ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, υπενθυμίζει πως η Μεταρρύθμιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Μάλιστα σημειώνει πως η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης έχει τεθεί ως ορόσημο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ως εκ τούτου είναι προϋπόθεση για την επιτυχή εκταμίευση του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων που εγκρίθηκαν για την Κύπρο.

Σε σχέση με το ζήτημα της αναβολής των εκλογών, ο κ. Τσιόλας υποδεικνύει πως, απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη του οροσήμου του Ιουνίου του 2024 είναι η τροποποίηση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 της πρόνοιας που περιλαμβάνεται στους Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων Νόμους που αφορά στη θητεία των αξιωματούχων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτείνοντας η θητεία τους να παραταθεί μέχρι τον Μάιο του 2024.

Ο κ. Τσιόλας απευθύνει, τέλος, έκκληση προς την πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

(α) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 να τροποποιηθεί η πρόνοια για τη θητεία των αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

(β) μέχρι τον Ιούνιο του 2024 να τεθεί σε εφαρμογή το σύνολο των Νομοθεσιών που θα διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι σκέψεις των κομμάτων
Όπως σημειώνεται και πιο πάνω, τα κόμματα επεξεργάζονται την πρόταση της Κυβέρνησης και αναμένεται να προσέλθουν με θετικό πνεύμα στη συζήτηση που θα γίνει στις εννέα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το αρνητικό κλίμα που αρχικά διέπνεε τις ηγεσίες, για το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, άρχισε να αντιστρέφεται, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, πριν από την επίσημη τοποθέτηση των βουλευτών τους ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών.

Πάντως ο κύκλος επαφών του Νίκου Νουρή θα συνεχισθεί καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τα κόμματα, πάντως, πέραν από το ζήτημα της αναβολής να θέτουν ενώπιον του υπουργού και τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις στα τρία Νομοσχέδια που αφορούν την Μεταρρύθμιση. Υπενθυμίζεται πως βασικό σημείο διαφωνίας, τουλάχιστον από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν στην προηγούμενη βουλή, το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, το θέμα του αριθμού των Δήμων και των τελικών συγχωνεύσεων. Τα ζητήματα αυτά παραμένουν στο τραπέζι με την Κυβέρνηση να προτείνει ένα Παγκύπριο δημοψήφισμα και τα κόμματα να επιμένουν για τοπικά δημοψηφίσματα.

Οι προτάσεις της ΔΗΠΑ
Χθες ο κ. Νουρής είχε συνάντηση με την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία αφού άκουσε τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε τις δικές της απόψεις για την ουσία της Μεταρρύθμισης. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η Δημοκρατική Παράταξη στην Κυβέρνηση, είναι η εισαγωγή πρόνοιας για απλή και ανόθευτη αναλογική για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, την εκλογή των αντιδημάρχων από τα διαμερίσματα στα δημοτικά συμβούλια και όχι από τους πολίτες και διαφοροποίηση στη διοικητική δομή λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, όπως οι πολεοδομικές αρχές, τα ΣΥΛ, τα ΣΑΛ και ΟΕΔΑ, με τη δημιουργία θέσης εκτελεστικού Προέδρου και όχι του δημάρχου και οκτώ μέλη στο ΔΣ με τα τέσσερα να μην προέρχονται από την ΤΑ.

Σε ότι αφορά το θέμα των συγχωνεύσεων η ΔΗΠΑ προτείνει την προσπάθεια συνενώσεων από τους 17 δήμους σε 14 ή 15. Για παράδειγμα τον Στρόβολο να παραμένει μόνος του, είτε ως εναλλακτική να συνενωθεί είτε με τη Λακατάμια, είτε με το Τσέρι.

Tαυτόχρονα η ΔΗΠΑ προβληματίζεται για το γεγονός ότι η σχετική πρόταση του ΥΠΕΣ παρουσιάζει κάποιους Δήμους να είναι υπέρμετρα μεγάλοι (άνω των 170.000 κατοίκων), ενώ σε άλλη επαρχία προτείνονται Δήμοi 20.000 κατοίκων. Αυτή η ανομοιογένεια, υποδεικνύουν στελέχη της ΔΗΠΑ, θα είναι δυσλειτουργική. 

Η ανομοιογένεια αυτή παρουσιάζεται όχι μόνο στη βάση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη του κάθε Δήμου. Γι’ αυτό και η ΔΗΠΑ προτείνει τη δίκαιη και ισορροπημένη σύνθεση των νέων δήμων.

Συνεδριάζει η Εκτελεστική της Ένωσης Δήμων
Σημειώνεται πως η Ένωση Δήμων παρακολουθεί από στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται ενόψει της συνεδρίας της Βουλής στις εννέα Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Βύρας, συγκάλεσε συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή ενόψει της συζήτησης στη Βουλή.

Η Ένωση Δήμων τάσσεται εναντίον στην πρόταση που είχε κατατεθεί στο παρελθόν για τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ δεν είναι αντίθετη και στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για αναβολή των εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024