Αναζητούν γέφυρες για εκτόνωση της κρίσης-Ο νέος γύρος στον ΕΔΕΚίτικο εμφύλιο

Κάθε εβδομάδα και ένα νέο επεισόδιο προστίθεται στο σήριαλ των εσωκομματικών διενέξεων εντός της ΕΔΕΚ, καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δύο αντιμαχόμενες ομάδες εντός του κόμματος προετοιμάζονται ενόψει του Εκλογικού Συνεδρίου, όπου όλα δείχνουν πως Μαρίνος Σιζόπουλος θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία, έχοντας απέναντι του τον Γιώργο Βαρνάβα.  

Η τελευταία πράξη της κόντρας μεταξύ των δύο, έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» την περασμένη Κυριακή, που έκανε λόγο για «οσμή σκανδάλου» με πρωταγωνιστή τον κ. Βαρνάβα. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο κ. Βαρνάβα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από αγωγή που κίνησε εναντίον του Ρώσος υπήκοος, ο οποίος στο παρελθόν είχε θητεύσει στη ρωσική Δούμα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο κ. Βαρνάβα αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για συνωμοσία, απάτη και απόσπαση περιουσιακών στοιχείων και απόσπαση 80 χιλιάδων ευρώ με ψευδείς παραστάσεις. Ο Γιώργος Βαρνάβα απάντησε στο εν λόγω δημοσίευμα το οποίο απέδωσε σε φανερή προσπάθεια άμεσης παρέμβασης στις εσωκομματικές εκλογές, κάνοντας λόγο για ψευδείς και πρόστυχες πληροφορίες, ώστε να πληγεί το όνομα, η υπόληψη, η εντιμότητα και η αξιοπρέπεια του, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης δικαστικών μέτρων εναντίον της εφημερίδας.

Μάλιστα, αφήνει ευθείες αιχμές κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου με τον οποίο βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη, υποδεικνύοντας πως «όταν κάποιοι δεν μπορούν να σε αντιμετωπίσουν με πολιτικά επιχειρήματα καταφεύγουν στην πολιτική ανηθικότητα, όπως βέβαια έχουν συνηθίσει». Ο Γιώργος Βαρνάβα στην επιστολή-απάντηση στο δημοσίευμα, δίνει στοιχεία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την υπόθεση με τον Ρώσο Adnan Muzykaev και αφορά μία καθόλα νόμιμη πράξη πώλησης κατοικίας ηλικίας 30 ετών, μεταξύ αυτού και της Amelfina Smyrli Elenas και τίποτα περισσότερο.

«Οι πολίτες, τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος μας έχουν γνώση ποιος είναι ο καθ΄ ένας από εμάς. Γνωρίζουν τον Βίο και την Πολιτεία, όπως και το Ποιόν του καθενός μας. Παρόλες τις ανήθικες προσπάθειες κάποιων για να σταματήσουν την προσπάθεια μας για Εξυγίανση και Επανένωση του Κινήματος μας , εμείς θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος», τονίζει ο Γιώργος Βαρνάβα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχε προηγηθεί το σήριαλ Κουττούκη με τον Γιώργο Βαρνάβα να βρίσκεται σε θέση επιτιθέμενου, αφού μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πολίτης», το θέμα απασχόλησε το Πολιτικό Γραφείο το οποίο διόρισε ερευνητική επιτροπή, με τον κ. Κουττούκη τελικά να παραιτείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκάνδαλο Κουττούκη, οι τρεις τάσεις και η γραμμή άμυνας Σιζόπουλου

Το αφήγημα της κάθε πλευράς είναι διαφορετικό σε σχέση με τους λόγους που ο κ. Κουττούκης εξέδωσε τις εν λόγω επιταγές στο όνομα του. Η πλευρά Σιζόπουλου υποδεικνύει πως όλα έγιναν εν γνώση του Πολιτικού Γραφείου και υπενθυμίζει πως ο πρώην οικονομικός διευθυντή του κόμματος έβαλε πλάτες όταν αυτοί που φωνάζουν σήμερα ήταν απόντες και το κόμμα κινδύνευε με χρεοκοπία, ενώ η πλευρά Βαρνάβα καταλογίζει στον κ. Κουττούκη, εξυπηρέτηση προσωπικών οικονομικών συμφερόντων στις πλάτες τις ΕΔΕΚ.

Είναι ξεκάθαρο πως εδώ που έχουν φτάσει σήμερα τα πράγματα, δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού για την ΕΔΕΚ. Με τα σημερινά δεδομένα, τα δύο στρατόπεδα οδεύουν προς την εκλογική διαδικασία του Φθινοπώρου σε πλήρη πόλωση και τίποτα δεν μοιάζει ικανό για να ανατρέψει τον νέο κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας που εισήλθε το κόμμα.

Αυτό που σημειώνουν διάφοροι, πιο μετριοπαθείς κύκλοι εντός του κόμματος, είναι πως οι εκδικητικές και επιθετικές συμπεριφορές που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από όλα ζημιώνουν το κόμμα και και πως τίποτα δεν προμηνύει πως το κόμμα θα βγει ενισχυμένο μετά από τις εσωκομματικές εκλογές, αφού οι διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων θα μείνουν στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν εκδικητικές συμπεριφορές, που θα σμικρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη κατακερματισμένη δεξαμενή στελεχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας από την ΕΔΕΚ ο Κουττούκης-«Παραπλανούν για προσωπικά συμφέροντα»

Τα πιο βαθιά αίτια των διαφωνιών

Κακά τα ψέματα, οι λόγοι της βαθιάς κρίσης που περνά η ΕΔΕΚ, δεν είναι σημερινοί, ούτε δημιουργήθηκαν μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή μετά από τα γνωστά γεγονότα με τη διαγραφή Παπαδάκη. Όσοι παρακολουθήσαν από κοντά στα όσα διαμείφθηκαν στο κόμμα με τη ξαφνική παραίτηση Ομήρου και τη διαδοχή του τελικά από τον Μαρίνο Σιζόπουλου, όπου πάλι ο εσωκομματικός του αντίπαλος ήταν ο Γιώργος Βαρνάβα, γνωρίζουν πως εκείνες οι διαφορές δεν λύθηκαν.

Επιπλέον, είναι σε όλους γνωστό πως με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στην Προεδρία, το κόμμα αποκρυστάλλωσε τις απόψεις της σε μια σειρά από ζητήματα, που ξεκινούν από το Κυπριακό, αφορούν την οικονομία και την εσωτερική πολιτική. Η εντός του κόμματος αντιπολίτευση, καταλογίζει στο Σιζόπουλο, σκλήρυνση των θέσεων στο Κυπριακό, που φαίνεται πως εξελίσσεται ως το μεγάλο σημείο τριβής μεταξύ των δύο.

Υπενθυμίζεται ότι με συνεδριακή απόφαση η ΕΔΕΚ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, γεγονός που δεν αντιμετωπίστηκε θετικά, τόσο από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Γιαννάκη Ομήρου όσο κι από τον κ. Βαρνάβα. Μάλιστα ο δεύτερος σε συνέντευξη του στο παρελθόν έκανε αναφορά σε προβληματισμούς που του μεταφέρουν μέλη του κόμματος, ότι με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στο τιμόνι, η ΕΔΕΚ προσεγγίζει τις θέσεις του ΕΛΑΜ, σε Κυπριακό, μεταναστευτικό και άλλα εσωτερικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αύγουστος ανασύνταξης και περισυλλογής-Πλάνα με ορίζοντα το 2023 στα κόμματα

Τα στρατόπεδα και οι πρωταγωνιστές

Συνεπώς αν κάποιος προσπαθούσε να διαχωρίσει τις τάσεις εντός του κόμματος στην παρούσα φάση, θα εντόπιζε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υπό-ομάδες. Η πρώτη του σημερινού προέδρου του κόμματος, με τη σκληρή στάση στο Κυπριακό που βρίσκεται σε θέση άμυνας για μια σειρά από ζητήματα που απασχόλησαν το κόμμα εσωτερικά (βλ. διαγραφή Παπαδάκη, πώληση οικήματος του κόμματος στην Πάφο, επιταγές Κουττούκη), η δεύτερη του πρώην προέδρου Γιαννάκη Ομήρου που ασπάζεται και ο Γιώργος Βαρνάβα που θέλει το κόμμα να πολιτεύεται με πιο μετριοπαθείς πολιτικές και απαιτεί επιστροφή όσων διαγράφηκαν ή αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα με ευθύνη του Μαρίνου Σιζόπουλου και μια τρίτη τάση, η οποία παρακολουθεί με οργή τα εσωκομματικά τεκταινόμενα και ζητά ηρεμία, ώστε το κόμμα να σταματήσει να βρίσκεται στις πρώτες ειδήσεις των ΜΜΕ για τους λάθος λόγους.

Την τρίτη τάση, αν και δεν τοποθετήθηκε δημόσια, ασπάζεται και ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος χαίρει εκτίμησης και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ο κ. Ευσταθίου παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και δεν αποκλείεται εντός Σεπτέμβριου να τοποθετηθεί. Πάντως δεν αναμένεται να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, την ώρα πάντως που μέλη του κόμματος τον καλούν να λάβει πρωτοβουλία, έτσι ώστε να σταματήσει ο εσωκομματικός εμφύλιος που μόνο ζημιά προκαλεί στο κόμμα. Πάντως πληροφορίες που τον ήθελαν να σκέφτεται ακόμα και την εξαγγελία μιας δικής του υποψηφιότητας, ως τρίτου πόλου ανάμεσα σε Σιζόπουλο και Βαρνάβα, δεν επιβεβαιώνονται, αφού η προεδρία του κόμματος δεν αποτελεί προτεραιότητα ή στόχο του στην παρούσα φάση.

Αυτό που θα πρέπει να αναμένεται από τον Κωστή Ευσταθίου, είναι μια πρωτοβουλία για δημιουργία ενός δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ Σιζόπουλου και Βαρνάβα, ώστε να σταματήσει η δημόσια διαπόμπευση που ζημιώνει το κόμμα.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους βουλευτές της ΕΔΕΚ, το γεγονός ότι ο Ηλίας Μυριάνθους βρισκόταν μέσα στα έξι μέλη του Πολιτικού Γραφείου που κάλεσαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο να αποσύρει την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα Κουττούκη μετά τη συνεδρία, ενδεχομένως να καταδεικνύει την πρόθεση του να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Γιώργου Βαρνάβα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από τον ίδιο αν και είναι γνωστό πως ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, εκπροσωπεί εντός του κόμματος, την «σχολή», Γιαννάκη Ομήρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μύλος για τις ατασθαλίες η ΕΔΕΚ-Διαψεύδει το κόμμα και αντεπιτίθεται ο Βαρνάβα

Ισχυρά ερείσματα στα μέλη του κόμματος, διατηρεί και ο διαγραφέντας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε για το θέμα Κουττούκη, εξέδωσε μια καυστική ανακοίνωση, με την οποία ζητά την παραίτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου. Ο κ. Παπαδάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο κόμμα και σύμφωνα με πληροφορίες εν ενθέτω χρόνο ενδεχομένως να τοποθετηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Βαρνάβα με την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, εξήγγειλε παράλληλα πως σε περίπτωση που εκλεγεί μια από τις προτεραιότητες του θα είναι η αποκατάσταση μελών του κόμματος που είτε διαγραφήκαν, είτε παραιτήθηκαν, είτε για τους δικούς τους λόγους αποστασιοποιήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο Σιζόπουλος πρέπει να παραιτηθεί, είναι επικίνδυνος για την ΕΔΕΚ και την Κύπρο»

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα