Ούτε σκέψη για πενταμερή-Ακούει Λουτ, βλέπει ηγέτες και αποφασίζει ο Γκουτέρες

Όταν πριν από περίπου τέσσερις μήνες, στις 29 Απριλίου ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωνε το ναυάγιο της προσπάθειας για επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, όλοι ανέμεναν πως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή στη χειρότερη περίπτωση εντός Σεπτεμβρίου θα συγκαλούσε μια νέα άτυπη πενταμερή.  

Εξάλλου όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος εκείνη την ημέρα, μετά τις άκαρπες συνομιλίες του με όλες τις εμπλεκόμενες στο Κυπριακό πλευρές, εκτίμησε πως δύο με τρεις μήνες είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα, εφόσον στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό δεν θα επιστρέψει ουσιαστική εξέλιξη, ενώ αν είναι μεγάλο δεν θα βοηθήσει την κοινή προσπάθεια για λύση.

Τέσσερις μήνες μετά, το Κυπριακό δεν έμεινε απλά στάσιμο, αλλά έκανε βήματα προς τα πίσω. Σε αυτό το διάστημα η Άγκυρα φρόντισε να δημιουργήσει τα νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι με την ανακοίνωση ανοίγματος μέρους της περίκλειστής πόλης, ενώ και οι συναντήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, επαναβεβαίωσαν το χάσμα και απέδειξαν αυτό που ο Γενικός Γραμματέας εκτίμησε, ότι δηλαδή αν το διάστημα θα είναι μεγαλύτερο, θα λειτουργήσει με αρνητικό πρόσημο στην όλη προσπάθεια.

Πλέον, με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο, το Κυπριακό μπήκε στη ναφθαλίνη παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ, προσκρούοντας κυρίως στην αδιαλλαξία και την αλαζονεία με την οποία πολιτεύεται ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος αγνοώντας τους όποιους κινδύνους επιμένει στο αφήγημα ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του κυπριακού εδώ και χρόνια, απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κραν Μοντανα, υποδεικνύοντας πως οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριο αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψη Ακιντζί-«Δεν είναι στην ατζέντα της Τουρκίας η αναγνώριση της "τδβκ"»

Ούτε η ετοιμότητα που με κάθε ευκαιρία εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών, ούτε οι προτάσεις που κατά καιρούς κατέθεσε για ΜΟΕ που περιλαμβάνει άνοιγμα υπό τον ΟΗΕ του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου και του λιμανιού της Αμμοχώστου, στάθηκαν ικανά για να σπρώξουν τις εξελίξεις. Πλέον, όλες οι πλευρές τελούν σε στάση αναμονής, με τον κίνδυνο ο Γενικός Γραμματέας να κηρύξει ανεπιτυχή την προσπάθεια του και τους όρους εντολής που έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προ των πυλών.

Το επόμενο διάστημα αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή μάλιστα, που η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα κοινοποίησε στα εμπλεκόμενα μέρη την πρόθεση της να επιστρέψει στην Κύπρο, για ένα νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές στο τέλος του μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ενδεχομένως η Αμερικανίδα διπλωμάτης, να καταγράψει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη επί συγκεκριμένων προτάσεων που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στη Λευκωσία με στόχο να βγάλει το Κυπριακό από τον αναπνευστήρα η Λουτ

Μια εξ αυτών των προτάσεων είναι και η Βρετανική, που αποτελεί μια συμβιβαστική πρόταση που ικανοποιεί κάποιες εκ των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Ελληνοκυπρίων, ωστόσο δεν παύει να είναι μια πρόταση, μάλλον εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ξεφεύγοντας από τη ΔΔΟ και προτείνοντας ένα είδος συνομοσπονδίας, με μια κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες, ένα υπουργικό με αναλογία επτά προς τρία, δύο συμπροέδρους και ένα συμβολικό πρόεδρο.

Η συγκεκριμένη πρόταση στην παρούσα φάση, μάλλον βρίσκεται εκτός κάδρου για τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος αναμένεται να προσκαλέσει σε κοινή συνάντηση τους δύο ηγέτες στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί αναμένεται να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει για ύστατη φορά το σκηνικό και να εξάγει τελικά συμπεράσματα, με τα οποία θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούππες άπαννες με τις... ευλογίες Ελληνοκυπρίων Τατάρ και Ερντογάν

Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με σιγουριά ποια θα είναι η έκβαση εκείνης της κρίσιμης συνάντησης, αφού και στο παρελθόν η άλλη πλευρά στο παρά πέντε του ναυαγίου φρόντισε να αναδιπλωθεί, υπό το φόβο ανάληψης της ευθύνης για την αποτυχία, και να αποδεχθεί προτάσεις που απέρριπτε στο παρελθόν. Πάντως και αυτή την εβδομάδα ο κατοχικός ηγέτης φροντίζει με κάθε ευκαιρία να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να εκμηδενίζει τις όποιες ελπίδες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον.

Τελευταίο θύμα του η περιοχή της Μόρφου με τον ίδιο να δηλώνει πως ποτέ δεν πρόκειται να επιστραφεί, απαντώντας έτσι και στις πληροφορίες που θέλουν την βρετανική πρόταση να περιλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου με βάση τους χάρτες που κατατέθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια στη Γενεύη από τις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τατάρ-«Η Μόρφου δεν πρόκειται να επιστραφεί ποτέ»

Ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνει την θέση του για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δύο χωριστών κρατών, ως την μόνη ρεαλιστική πρόταση για λύση και υποστηρίζει ότι η θέση το Προέδρου Αναστασιάδη πως δεν θα δεχθεί διαπραγματεύσεις στη βάση των δύο κρατών, είναι αδιάλλακτη στάση. Ο ίδιος αναφέρει, δεν δέχεται την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα γιατί δεν θέλει να χάσει άλλα 53 χρόνια «τρέχοντας πίσω από το παραμύθι της ομοσπονδίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων