Δευτέρα 17 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Φόβοι εργαλειοποίησης μεταναστών-Σαφές μήνυμα Λευκωσίας στη σύνοδο των ΥΠΕΞ

  17/08/2021 19:03
Φόβοι εργαλειοποίησης μεταναστών-Σαφές μήνυμα Λευκωσίας στη σύνοδο των ΥΠΕΞ

Φόβοι εργαλειοποίησης μεταναστών-Σαφές μήνυμα Λευκωσίας στη σύνοδο των ΥΠΕΞ

  17/08/2021 19:03

Την ετοιμότητά της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων, αν παραστεί ανάγκη, στους Ευρωπαίους εταίρους της, υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν εξέφρασε η Κύπρος, στο πλαίσιο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, την οποία συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσε σε σεβασμό των δεσμεύσεων και επιδίωξη πολιτικής λύσης στο Αφγανιστάν η ΕΕ

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο παρέμβασής του στην τηλεδιάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στην τηλεδιάσκεψη, λόγω απουσίας του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο εξωτερικό, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για τις ραγδαίες εξελίξεις και τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.

Είπε πως αυτό που προέχει είναι η ανθρωπιστική διάσταση του θέματος και η παροχή προξενικής αρωγής και βοήθειας στους πολίτες, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων, αν παραστεί ανάγκη, προς τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ήγειρε επίσης την ανάγκη συζήτησης της μεταναστευτικής διάστασης και των συνεπειών αυτής της κρίσης από άποψης ασφάλειας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη εγρήγορσης για να μην υπάρξει εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από κάποιες συγκεκριμένες χώρες. 

Ο κ. Κορνηλίου επεσήμανε πως θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι διασφάλισης της ηρεμίας, της αποφυγής βίας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών πολιτών.

Ειδικότερα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Κύπρου για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν να έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και των μειονοτήτων. Υπογράμμισε δε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να  πράξει τα μέγιστα για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών, στέλνοντας ξεκάθαρα τα κατάλληλα μηνύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι η Κύπρος, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, εξετάζει, με πνεύμα αλληλεγγύης, το ενδεχόμενο ανταπόκρισης σε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν ορισμένο αριθμό γυναικών και κοριτσιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

Οι αναφορές Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέµατα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι ο βασικός σκοπός της ΕΕ αυτήν τη στιγμή είναι η απομάκρυνση από τη χώρα του προσωπικού που εργάστηκε για τις διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ ευχαριστώντας ιδιαιτέρως την Ιταλία και τη Γαλλία για τις αερογέφυρες που κατάφεραν να στήσουν.

Ο κ. Μπορέλ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών που εξακολουθούν να βρίσκονται εκφοβισμένοι στην ασιατική χώρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες με τις αρμόδιες αρχές ώστε να κινδυνέψει ουδείς, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

ΝΑΤΟ: Για την κατάρρευση φταίει η προηγούμενη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Νωρίτερα, ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Αφγανιστάν τις οποίες το ΝΑΤΟ στήριξε παρέχοντας εκπαίδευση και δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια, επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Γκάνι στον απόηχο της επιτυχίας του «blitzkrieg» των Ταλιμπάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, περίπου μια μόλις ώρα πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γ.Γ της συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι πλέον η απομάκρυνση από την ασιατική χώρα του προσωπικού της βορειοατλαντικής συμμαχίας και των κρατών που συμμετείχαν επί δύο δεκαετίες στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και για αυτόν τον σκοπό οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σε καθημερινή βάση.

«Εργαζόμαστε ώστε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας και το προωστικό μας, αλλά και να διατηρήσουμε τον έλεγχο στο αεροδρόμιο (σ.σ της Καμπούλ) για να μπορέσουμε να βγάλουμε από τη χώρα με συνεχείς αερογέφυρες ανθρώπους των συμμαχικών χωρών καθώς και Αφγανούς πολίτες που επί 20 χρόνια συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιον τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων όσων επιθυμούν να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς και από τα χερσαία σύνορα και να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση που δεν θα επιδιώξει την εκδίκηση και τους αποκλεισμούς.

«Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να μείνουμε στο Αφγανιστάν για πάντα. Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ότι από περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που ανέπτυξε το ΝΑΤΟ είχαν απομείνει λιγότεροι από 10.000. Αυτό όμως που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια στρατιωτική και πολιτική κατάρρευση με μια ταχύτητα, την οποίαν δεν περιμέναμε. Τμήματα των αφγανικών δυνάμεων πολέμησαν γενναία, αλλά δεν ήταν αρκετό. Επειδή τελικά, η πολιτική ηγεσία της χώρας απέτυχε να αντισταθεί στους Ταλιμπάν για να επιτευχθεί η ειρηνική λύση που οι Αφγανοί πολίτες επιθυμούσαν απεγνωσμένα. Αυτή η αποτυχία της αφγανικής ηγεσίας οδήγησε στην τραγωδία στην οποία γινόμαστε μάρτυρες σήμερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Παρά ταύτα ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η κατάρρευση ήταν τόσο ταχεία και συνεπώς υπάρχουν πολλά μαθήματα που πρέπει να αντληθούν. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον τον κ. Στόλτενμπεργκ, υπήρξαν και επιτυχίες κατά την 20ετή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ασιατική χώρα δεν υπήρξε ούτε ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε συμμαχική χώρα που να οργανώθηκε στο Αφγανιστάν.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στα κράτη που φροντίζουν να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για την απομάκρυνση προσωπικού και υλικού από τη χώρα, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Τουρκία και την Νορβηγία.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας