Αντίποινα, σκοπιμότητες και εκδικητικές διαθέσεις μέσω κρατικής χορηγίας

Διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες, αναμένεται να καταγραφούν κατά τη σημερινή συνεδρία της Σύσκεψης Αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων το μεσημέρι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το ζήτημα της κρατικής χορηγίας των κομμάτων για το 2021.

Αφορμή αποτελεί η πρόσφατη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το ζήτημα, της κρατικής χορηγίας, αφού η προηγούμενη Βουλή αποφάσισε να μοιράσει το σύνολο της κρατικής χορηγίας στα κόμματα που εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη βουλή, με αποτέλεσμα σήμερα τα πλείστα εξ αυτών, να καλούνται να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων, αφού θα πρέπει να γίνει επαναϋπολογισμός των χρημάτων που θα λάβουν τα κόμματα που βρίσκονται στη νέα βουλή.

Ειδικότερα, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύης θα πρέπει να επιστρέψουν τα 7/12 της κρατικής χορηγίας που έλαβαν, ενώ ένα ποσό καλούνται να επιστρέψουν και τα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αφού έλαβαν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή.

Στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία υπογράφει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, μετά από σχετική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σημειώνεται πως «πολιτικά κόμματα τα οποία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 έχασαν τη θέση τους στη Βουλή και έπαψαν να είναι κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν είναι πλέον δικαιούχοι της τακτικής χρηματοδότησης. Σε αντίθεση, πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν εισέλθει στη Βουλή για πρώτη φορά, δικαιούνται στη βάση του Νόμου να λάβουν μέρος της τακτικής χρηματοδότησης. Περαιτέρω το γεγονός ότι μετά τις εκλογές έχουν μειωθεί ποσοστά κοινοβουλευτικών κομμάτων και αυξηθεί άλλων, είναι επίσης ένας παράγοντας που δεν μπορεί να παραβλεφθεί».

Μάλιστα ο Σάββας Αγγελίδης υποδεικνύει στην γνωμάτευσή του πως, η πρακτική που πρέπει να ακολουθείται την χρονιά που υπάρχει γνώση και είναι δεδομένο ότι θα διεξαχθούν εκλογές και θα υπάρχει αλλαγή των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της εν λόγω χρηματοδότησης, είναι να υπολογίζεται το ποσό του προϋπολογισμού μέχρι την ημέρα που καθορίζεται η διάλυση της Βουλής και το υπόλοιπο ποσό να παραμένει με σκοπό τον υπολογισμό και κατανομή του μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και αφού καθορίζονται τα νέα δεδομένα.

Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας είναι πως μετά τις εκλογές του Μαΐου πρέπει να γίνει επαναϋπολογισμός των ποσών που δικαιούνται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της νέας Βουλής έτσι ώστε να ικανοποιείται το γράμμα του Νόμου.

Συμφωνεί ο ΔΗΣΥ, διαφωνεί το ΔΗΚΟ
Ήδη κάποια κόμματα έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για το ζήτημα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να παρουσιάζεται έτοιμος να επιστρέψει το μέρος των χρημάτων που του αναλογούν. Για το θέμα έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος εκφράζει την ετοιμότητα του κόμματός του να επιστρέψει μέρος των χρημάτων.

«Η θέση που εκφράζεται στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, εκφράζει πλήρως τον Δημοκρατικό Συναγερμό και συμφωνούμε με αυτή. Δηλαδή η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ότι σε χρονιές διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών να υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και η κρατική χορηγία να καταβάλλεται στην αρχή του έτους ενώ το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται αφού υπολογιστούν τα νέα δεδομένα μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι και δική μας θέση», αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Έτοιμο να επιστρέψει μέρος των χρημάτων, εμφανίζεται και το ΑΚΕΛ, ενώ στο ΔΗΚΟ διαφωνούν, τόσο με την επιστροφή των χρημάτων όσο και με τον επαναπροϋπολογίσμό των χρημάτων.

Η στάση του ΔΗΚΟ ωστόσο, θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα, αφού εάν τα χρήματα δεν επαναπροϋπολογιστούν άμεσα, τότε τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα η Δημοκρατική Παράταξη, δεν θα λάμβανε κανένα ποσό και θα υποχρεωνόταν να λειτουργήσει ως κοινοβουλευτικό κόμμα χωρίς να υπολογίζει στην κρατική χορηγία. Γεγονός που εύλογα κάποιος μπορεί να κατανοήσει, ότι θα δημιουργούσε λειτουργικά, οργανωτικά και άλλα προβλήματα, αφού θα αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις επικείμενες εκλογές (δημοτικές), στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η παρουσία της με τέσσερις βουλευτές στη Βουλή, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας κομματικών δομών.

Εξάλλου η στάση του ΔΗΚΟ, συγκρούεται και με προηγούμενες αποφάσεις της Βουλής, αφού το 2016, το ΕΛΑΜ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύης που έμπαιναν για πρώτη φορά στη Βουλή, έλαβαν την κρατική χορηγία μετά τις εκλογές για το έτος.

Θέση αρχής των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι ότι κακώς δόθηκε η κρατική χορηγία για όλο το έτος 2021, θα έπρεπε να δοθούν τα 5/12 του 2021 μόνο. Πρόκειται για μια θέση που βασίζεται στη λογική και το δίκαιο, σε μια περίοδο που οι πολίτες, έχουν κουραστεί από τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τις ραδιουργίες συγκεκριμένων κύκλων που συχνά πυκνά, λειτουργούν και πολιτεύονται με τρόπο που δημιουργεί προβλήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα της κρατικής χορηγίας το 2021, ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, από το βουλευτή της τότε Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνο Μουσιούττα και στη συνέχεια ακολούθησαν επιστολές των τότε βουλευτών Γιώργου Προκοπίου, Άγγελου Βότση και Μαρίνου Μουσιούττα προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στον Γενικό Ελεγκτή. 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων