Κυριακή 24 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αδειάζει το ψήφισμα

  29/07/2021 20:06
Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αδειάζει το ψήφισμα

Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αδειάζει το ψήφισμα

  29/07/2021 20:06

Γεμάτο ασυνέπειες και αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα είναι, σύμφωνα με την Άγκυρα, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, το οποίο «αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση του «υπεξ» του ψευδοκράτους σχετικά με το ψήφισμα.

Το ψήφισμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι «αντίθετο προς τους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ καθώς δεν λήφθηκε η συγκατάθεση των αρχών της τδβκ για επέκταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να διορθώσει αυτήν την κατάσταση και να συνάψει συμφωνία με τις αρχές της τδβκ το συντομότερο, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην επικράτεια της τδβκ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με αναφορές στα Βαρώσια εγκρίθηκε το ψήφισμα για ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Ικανοποίηση Λευκωσίας

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει επίσης «παράξενο και μη ρεαλιστικό» το ότι το ψήφισμα «επιχειρεί να υπαγορεύσει στον τουρκοκυπριακό λαό τις παραμέτρους της λύσης, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, κάνοντας αναφορά σε ψηφίσματα του Συμβουλίου που είναι τριάντα ετών».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο νησί, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν διασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, το οποίο, όπως λέει, κέρδισαν το 1960 και αν συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στις πραγματικότητες στο νησί αντιμετωπίζοντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» - όπως ονομάζει την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού «παρά το έγκλημα που διέπραξε το 1963» ανταμείβοντας τον δράστη και τιμωρώντας το θύμα, κατά την έκφρασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης του Βαρωσιού σε άλλη διοίκηση»

Επομένως, λέει η Άγκυρα, τέτοια ψηφίσματα «δεν έχουν νόημα και αξία για εμάς» και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων, αντί, όπως λέει, να εξυπηρετήσουν το στάτους κβο στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας