Ετοιμάστηκε πλάνο για ανασκαφή στην κατεχόμενη Άσσια, λέει το τ/κ μέλος της ΔΕΑ

Ολοκληρώθηκε η διερεύνηση για πιθανό χώρο ταφής αγνοουμένων στην κατεχόμενη Άσσια και έχει ετοιμαστεί πλάνο για ανασκαφή, ανέφερε το τουρκοκυπριακό μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Γκιουλτέν Πλουμέρ Κουτσιούκ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κα. Κιουτσιούκ είπε ότι για το συγκεκριμένο χώρο έλαβαν πληροφορία πριν από λίγο καιρό και ετοίμασαν σχέδιο ανασκαφής με τη στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφή Ακιντζί.

Πρόσθεσε ότι ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες τεχνικές εργασίας και η ημερομηνία της ανασκαφής θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ανέφερε επίσης ότι προέκυψε ανάγκη ενημέρωσης του κοινού λόγω της “παραπληροφόρησης” - όπως υποστήριξε - για τη ΔΕΑ, τα μέλη της και τη δουλειά τους που υπάρχει στον Τύπο τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, κατά την έκφρασή της.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι η δουλειά για ανεύρεση των αγνοουμένων συνεχίζεται με τη στήριξη των δύο πλευρών, με βάση επιστημονικές μεθόδους και έρευνα. Πρόσθεσε ότι η ΔΕΑ επιτυγχάνει τους στόχους της με βάση τα ετήσια προγράμματά της και τον προϋπολογισμό της και συνεχίζει το έργο της σε αυτό το πλαίσιο.

Αναφέροντας ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν συνάψει συμφωνία σχετικά με τη χρήση των αρχείων, είπε ότι η χρήση των αρχείων δεν σημαίνει τον εντοπισμό όλων των πιθανών χώρων ταφής όλων των αγνοουμένων αλλά είναι μια σημαντική πρακτική διεθνώς που ρίχνει φως, με σκοπό την επίτευξη των στόχων.

Σχετικά με ρεπορτάζ σε εφημερίδα, το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται στη γραπτή δήλωση της κ. Κουτσιουκ, είπε ότι δόθηκαν στο κοινό λανθασμένες πληροφορίες για την ανασκαφή σε πιθανό χώρο ταφής στην Άσσια.

Επανέλαβε δε την έκκληση σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να μοιραστούν με την Επιτροπή πληροφορίες που έχουν σχετικά με πιθανούς χώρους ταφής.

Παράλληλα ανέφερε ότι όλοι οι αγνοούμενοι αναζητούνται στην Κύπρο ενώ υποστήριξε ότι όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία το 1974 καταγράφηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου και όλοι επέστρεψαν στο νησί.

«Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν παρασχεθεί από τον Ερυθρό Σταυρό και βρίσκονται όλες στο αρχείο μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι καθήκον των Τ/κ και Ε/κ μελών της ΔΕΑ να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε τους παρέχεται σε επιστημονικά μέσα και υποδομές για να πραγματοποιήσουν το έργο τους.  

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον