Διπλωματικός πυρετός για το Βαρώσι, περιμένει την τοποθέτηση της ΕΕ η Λευκωσία

Συνεχίζονται οι επαφές σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου εν αναμονή και της τοποθέτησης από πλευράς ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην… ρουλέτα η επανέναρξη των συνομιλιών, παίζει τα ρέστα του ο Γκουτέρες

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ γίνονται επαφές σε όλα τα επίπεδα με όλες τις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και  κράτη με τα οποία κτίστηκαν σημαντικές συνεργασίες τα τελευταία χρόνια όπως πχ το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της χώρας του για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και υποδεχόμενος τον κ. Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, είπε ότι Κύπρος και Ισραήλ «μοιραζόμαστε βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο τελευταία και θα  συζητήσουμε την αμοιβαία αντίδραση σε αυτές (τις ενέργειες)».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια σε σχέση με τις διεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Εξάλλου, το Υπουργείο αναφέρει ότι στο πλαίσιο των επαφών και με τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ και των εν εξελίξει διεργασιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  ο Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε χθες, Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της  Ρουμανίας Bogdan Aurescu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Miguel Berger καθώς και με τον Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares. Σειρά άλλων επαφών έγιναν και την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε επανειλημμένα ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992). Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε  δηλώσει ότι η ΕΕ θα ανέμενε την τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προ της όποιας επόμενης κίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τουρκικές προκλήσεις στο Βαρώσι στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σε ανοιχτή συνεδρίαση την προεδρική δήλωση με την οποία καταδικάζει τις ανακοινώσεις "Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών" στις 20 Ιουλίου για μερικό άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για τις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση και συντονισμός δράσεων με την συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής, αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, των Επικεφαλής ή/και Μελών των Αντιπροσωπειών της Βουλής στους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό