Κυριακή 24 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Νουρής: Πλήρως ταυτισμένη με την τουρκική πολιτική η τ/κ ηγεσία

  26/07/2021 20:45
Νουρής: Πλήρως ταυτισμένη με την τουρκική πολιτική η τ/κ ηγεσία

Νουρής: Πλήρως ταυτισμένη με την τουρκική πολιτική η τ/κ ηγεσία

  26/07/2021 20:45

Πλήρως ταυτισμένη με την τουρκική πολιτική εμφανίζεται σήμερα η τ/κ ηγεσία «πυροδοτώντας ένταση μέσω των συνεχιζόμενων απαράδεκτων παράνομων μονομερών ενεργειών» της δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε ομιλία του στην τελετή μνήμης και τιμής για τα γεγονότα του 1974 που διοργανώνει η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η τ/κ ηγεσία «μέσω των τελευταίων προκλήσεων στην πόλη των Βαρωσίων, εκφεύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και προβάλλει ένα νέο απαράδεκτο αφήγημα για λύση δύο κρατών, καθιστώντας την επανέναρξη των συνομιλιών και δύσκολη και αμφίβολη».

Σημείωσε ότι «η πρόσφατη ξεκάθαρη και ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις εξαγγελίες της τουρκικής και τ/κ  ηγεσίας σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, είναι η απερίφραστη διεθνής καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς».

Όπως είπε ο Νίκος Νουρής, πρόκειται «για καταδίκη, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να νουθετήσει τον Τούρκο σουλτάνο για να συμμορφωθεί και να σεβαστεί τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου».

Πρόσθεσε, ότι «δεν πρόκειται όμως να καταθέσουμε τα όπλα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύση, η οποία θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή και τα σύμβολά της, για να φτάσουμε κάποια στιγμή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζούμε σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας, μέσω μιας δίκαιης, έντιμης και λειτουργικής λύσης, χωρίς στρατεύματα και εγγυητές».

«Γιατί μόνο τότε θα έχουμε εξοφλήσει την ιστορική επιταγή προς τους αγωνιστές της ελευθερίας μας. Γιατί μόνο οι έχοντες εθνική συνείδηση δικαιούνται να ελπίζουν πως η περηφάνεια τους θα καρποφορήσει φέρνοντας ελευθερία», συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επανέλαβε ότι «θέλουμε ένα κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των νόμιμων κατοίκων του και θα δημιουργεί πριν και πάνω από όλα συνθήκες πραγματικής ασφάλειας, ευημερίας, αλληλοσεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας» και ανάλογη στάση αναμένουμε να υιοθετήσει και η τ/κ ηγεσία.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που επιτέλεσαν στο έπακρο το εθνικό τους χρέος και τους αποδίδουμε την πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη, γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα στρώματα λήθης κι αν επικαθήσουν στο μυαλό μας, δεν θα είναι ικανά να ξεριζώσουν από την εθνική μας μνήμη, τις πράξεις γενναιοφροσύνης αυτών των ηρώων, τις οποίες ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να χωρέσει».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η απόδοση τιμών σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αποτελεί ύψιστο και οφειλόμενο χρέος, αλλά και ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς προς την πατρίδα».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης «για την πρόσφατη Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο» σημειώνοντας ότι  «ευελπιστούμε πως αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο προσπαθειών προς επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες, με στόχο τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών του και εφαρμογή των Ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ».

Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι «αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο επανενωμένη, πραγματικά ανεξάρτητη και ελεύθερη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και ‘εγγυήσεις’ από τρίτους» σημειώνοντας ότι «οι καιροί που διανύουμε επιβάλλουν από μέρους μας σταθερότητα, πνευματική εγρήγορση και αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι «οι κατεχόμενοι δήμοι, ενωμένοι και  μπροστάρηδες στον αγώνα του προσφυγικού κόσμου για δικαίωση, δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Εκτοπισμένων».

«Έχουμε βαρύ το χρέος από την ιστορική μας ταυτότητα και παρακαταθήκη ενώ οι χιλιόχρονες καταβολές μας δεν μας επιτρέπουν να ξεχνούμε ότι έχουμε κληρονομιά ακατάλυτη, που μας καθιστά υπεύθυνους για την προστασία, την αξιοπρέπεια και την ευημερία όλων των νομίμων κατοίκων αυτού του νησιού», συνέχισε ο κ. Καρεκλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας