Χορτάσαμε από «βαθιά ανησυχία», απέμειναν οι πράξεις

Βαθιά ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, βαθιά ανησυχία στο Λονδίνο, βαθιά ανησυχία στις Βρυξέλλες, τη Μόσχα το Τελ Αβίβ και την Αθήνα. Πόσο βάθος έχει τελικά αυτή η ανησυχία; Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, από τότε δηλαδή που μπήκε στη ζωή μας το ερευνητικό σκάφος Barbaros, δημιουργώντας τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκδόθηκαν εκατοντάδες ανακοινώσεις σε διπλωματικά γραφεία όλου του κόσμου που καταδίκαζαν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια, ανήμπορη να αντιδράσει στρατιωτικά, περιορίστηκε σε καταδίκες και διαβήματα προς την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, διεκδικώντας το αυτονόητο, την απόσυρση δηλαδή των τουρκικών πλοίων από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Τα χρόνια πέρασαν και η παρουσία του Barbaros μπήκε στην καθημερινότητα μας.

Η τουρκική πολιτική λειτούργησε κλιμακωτά. Μετά το Barbaros ακολούθησαν οι φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που παρεμπόδιζαν τις νόμιμες αδειδοδοτημένες εταιρείες από το να προβούν στις προγραμματισμένες έρευνες και γεωτρήσεις τους εντός των οικοπέδων για τα οποία είχαν λάβει σχετική άδεια από το Υπουργείο Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βούλωσαν τα αφτιά στην κατσάδα του Σ.Α. οι Τούρκοι-Τα επόμενα στάδια αντίδρασης

Και τότε υπήρξαν καταδίκες και υποσχέσεις ειδικά από τους εταίρους στην Ε.Ε. Τίποτα όμως δεν ήταν ικανό να σταματήσει τον Ταγίπ Ερντογάν από τα σχεδιασμούς του. Ακολούθησαν τα τουρκικά γεωτρύπανα που διεξήγαγαν ανενόχλητα έρευνες ανοικτά της Αμμοχώστου και της Πάφου. Κανείς δεν αντέδρασε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από επιλογή πάντα προαναγγέλλει όλα όσα θα ακολουθήσουν. Τόσο για τα τετελεσμένα στην ΑΟΖ όσο και για αυτά επί του εδάφους στο Βαρώσι, υπήρξαν σχετικές εξαγγελίες η οποίες όμως δεν λήφθηκαν σοβαρά, ούτε από την πολιτική ηγεσία μηδενός κόμματος εξαιρουμένου, ούτε από τον διεθνή παράγοντα.  

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των Τούρκων και της στενής ομάδας του Τούρκου Προέδρου που χειρίζονταν τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ο πιο στενός του συνεργάτης Ιμπραχίμ Καλί, ή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έδιναν εγκαίρως το στίγμα της τουρκικής πολιτικής και ήταν διαφωτιστικές για όλους για το ποιες θα ήταν οι επόμενες τουρκικές ενέργειες. Που δηλαδή θα εστίαζαν την πολιτική τους, ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα που θα σφίξουν τον κλοιό γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γιατί όμως θέλουν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία; Διότι είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστεί το επόμενο στάδιο των τουρκικών σχεδιασμών που αφορούν το Κυπριακό. Παράλληλα με τα τετελεσμένα σε θάλασσα και τη στεριά, η εκλογή του Ερσίν Τατάρ λειτούργησε ως καταλύτης για να παρουσιασθεί η αναθεωρημένη τουρκική πολιτική για το Κυπριακό, που προβλέπει λύση στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών.

Εξάλλου, δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις παράνομες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ψευδοκράτος, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κινεί γη και ουρανό, να επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά και να στέλνει στο ψευδοκράτος ακόμα και στελέχη του ΑΚΡ για να διασφαλίσουν πως επόμενος κατοχικός ηγέτης θα ήταν ο Ερσίν Τατάρ και όχι ο Μουσταφά Ακιντζί που τους χαλούσε τα σχέδια.

Άλλωστε και στο εσωτερικό των κατεχομένων, συντελείται ένα διαρκές και φρικτό έγκλημα κατά των Τουρκοκυπρίων. Ο εποικισμός, η προσπάθεια αλλοίωσης των θρησκευτικών και πολιτιστικών στοιχείων των Τουρκοκυπρίων, η παρέμβαση στις εκλογές, είναι μόνο κάποιες πτυχές του εγκλήματος, όμως κανείς, ούτε εντός, ούτε εκτός Κύπρου, ασχολείται σοβαρά με αυτό το ζήτημα.

Σφίγγοντας τον κλοιό με τετελεσμένα, σήμερα Ερντογάν και Τατάρ προσκαλούν τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να επανερχόσουν τον διάλογο, όχι στη βάση όσων είχαν προηγηθεί μέχρι το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, αλλά βάσει των νέων πραγματικοτήτων που οι ίδιοι δημιούργησαν εντέχνως και μεθοδικά την τελευταία δεκαετία.

Τι έπραξε όμως η κυπριακή πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια για να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς; Περιορίστηκε στα όσα μπορούσε να πράξει με βάση τους συσχετισμούς ισχύος και πιο πολύ αναλώθηκε σε μια ατέρμονη συζήτηση για εσωτερική κατανάλωση μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων που το κάθε κόμμα εξέφραζε για τις εξελίξεις, αδυνατώντας να σχεδιάσει μια ομόφωνη και μακρόπνοη πολιτική που θα απέτρεπε τα τουρκικά σχέδια που σήμερα υλοποιούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα

Το πιο φοβερό, ωστόσο, της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας, είναι η στάση που ο ξένος παράγοντας τηρεί, τόσο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτή την περίπτωση οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους εδώ. Οι καταδίκες, οι υποδείξεις, το κούνημα των δακτύλων, το σήκωμα των γαντιών και οι υποσχέσεις για μέτρα και κυρώσεις, πέρασε ο καιρός που ακούγονταν εύηχα στα αυτιά των Κυπρίων, που πλέον, έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα κι από κανένα.

Ακόμα και η προεδρική δήλωση στην οποία κατέληξε την Παρασκευή ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα έχει καμία σημασία, εάν δεν συνοδευτεί από δυναμικές παρεμβάσεις που θα υποχρεώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ να ξανασκεφτούν τι έπραξαν και παράλληλα να αυξήσουν την ένταση των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και του ψευδοκράτους εναντίον τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένος από το Σ.Α. ο ΥΠΕΞ-«Ισχυρό εργαλείο στις προσπάθειες μας»

Ο διεθνής παράγοντας, έχει μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες, μια τελευταία ευκαιρία, έστω κι αργά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να κοιτάξει το πρόβλημα κατάματα και να αντισταθεί με πράξεις απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Πολύ δε περισσότερο οι 25 εταίροι μας εντός της Ε.Ε. επιβάλλεται να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να κάνουν πέρα τα μονοδιάστατα οικονομικά συμφέροντα και να αντιμετωπίσουν το τέρας που σήμερα μπορεί να κατασπαράζει την Κύπρο, αλλά αργά η γρήγορα, αν συνεχίσουν να το θρεύουν με την απραξία τους, θα χτυπήσει και την δική τους πόρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ