Παρέμβαση Δίπλαρου στην 28η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας

Αδιαμφισβήτητα η πανδημία COVID-19 προκάλεσε παγκόσμιες αναταράξεις και οδήγησε αναγκαστικά στην αναπροσαρμογή της καθημερινότητας όλων μας, υπενθυμίζοντάς μας την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Η αναδιαμόρφωση του μέλλοντος, παρά τα σφάλματα και τις αστοχίες στην αντιμετώπισή της κρίσης, θεωρείται επιβεβλημένη, είπε σε παρέμβασή του στην 28η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ο βουλευτής, Πρόεδρος της Επ. Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Ο κ. Δίπλαρος συμμετέχει για πρώτη φορά στις εργασίες της ΓΣ ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, τις εργασίες της οποίας απασχολεί το θέμα «Το Μέλλον του Κόσμου, το Μέλλον της Ευρώπης μετά την Πανδημία».

Οι εξελίξεις, είπε, στην ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ερευνητικού τομέα των εμβολίων είναι ραγδαίες, το μέλλον όμως και δη οι ανισότητες που θα προκύψουν για το σύνολο των κοινωνιών, αβέβαιες. Η οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού υγειονομικού πρωτοκόλλου μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση παρόμοιων επιδημιολογικών κρίσεων στο μέλλον, πρόσθεσε.

«Είναι για αυτό το λόγο που η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των θρησκειών, κατανοώντας τα όρια του “άλλου”, μπορεί να συμβάλει στην σταθεροποίηση και εδραίωση των αρχών του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας, τόσο στο εθνικό όσο και στο διακρατικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Δίπλαρος.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στο διεθνές σύστημα, στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες και στη βάση της θρησκευτικής συνύπαρξης, προϋποθέτουν τη συνέχιση και ενίσχυση του διαθρησκειακού διαλόγου. Διάλογος, σημείωσε, «ο οποίος πρέπει να στοχεύει στην ανάδειξη της ειρηνοποιητικής λειτουργίας των θρησκειών και των ενοποιητικών τους στοιχείων, αντί εκείνων που τις διαχωρίζουν και τις αποξενώνουν».

Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της  παραπληροφόρησης για να σημειώσει ότι «η οργανωμένη παραπληροφόρηση, που συναντάται σήμερα ως επί το πλείστον στο διαδίκτυο, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της κοινωνίας των πολιτών. Οι ψευδείς ειδήσεις παραπληροφορούν τον πολίτη, με συνεπακόλουθη παραβίαση των θεμελιωδών του δικαιωμάτων».

Η πιο επιβλαβής επίδραση των ψευδών ειδήσεων, είπε, είναι η ταχεία διάδοση του αναληθούς περιεχομένου τους με αλλότρια κίνητρα και σκοπιμότητες, πολιτικού οικονομικού, κοινωνικού, ανθρωπιστικού ή τρομοκρατικού χαρακτήρα.

«Η κοινωνία των πολιτών επηρεάζεται καθολικά. Η επιρροή στον αποδέκτη μπορεί να οδηγήσει στη χειραγώγηση, τρομοκράτηση, σε βάρος του προκατάληψη και περιθωριοποίησή του. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να προκαλέσουν μη υλική ζημιά σε άτομα ή οργανισμούς, με τη μορφή συκοφαντίας, προκατάληψης, μίσους, αλλά και καλοπροαίρετων αισθημάτων, χωρίς αυτά να βασίζονται σε αληθινά γεγονότα», πρόσθεσε.

Η επίγνωση και βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου της οργανωμένης παραπληροφόρησης, των χαρακτηριστικών της, καθώς και των τρόπων διάδοσής της αποτελεί βήμα εκ των ων ουκ άνευ για προστασία έναντι ειδήσεων με παραπλανητικό ή/και κακόβουλο σκοπό, είπε, επίσης.

Τέλος, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι ο «Γραμματισμός - Εκπαίδευση στα Μέσα (Μαζικής Επικοινωνίας)», η δυνατότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά σε ετεροβαρείς καταστάσεις επικοινωνίας και διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης, χρησιμοποιώντας κείμενα γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς και µη γλωσσικά κείμενα, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αποτελεί σημαντικό βήμα για την πάταξη του φαινομένου της παραπληροφόρησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας