Βούλωσαν τα αφτιά στην κατσάδα του Σ.Α. οι Τούρκοι-Τα επόμενα στάδια αντίδρασης

Εις ώτα μη ακουόντων, ο Γάλλος προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέγνωσε χθες τη δήλωσή του σχετικά με τα τετελεσμένα που ανακοίνωσαν στις 20 Ιουλίου οι Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ. Μόνο έτσι ερμηνεύεται η στάση των Τούρκων, που ακόμα και μετά την αυστηρή κατσάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέχισαν να εμμένουν στις απαράδεκτες θέσεις τους, τόσο για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμόχώστου όσο και για τις απαράδεκτες θέσεις τους στο Κυπριακό.    

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο 72 ωρών, κατέληξε σε ένα ψήφισμα που σε γενικές γραμμές θέτει το πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τούρκοι στις ορθές του διαστάσεις. Προηγήθηκαν βέβαια οι βρετανικές ραδιουργίες, που είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν τα εγκλήματα των Τούρκων, επιχειρώντας να αιφνιδιάσουν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με νέα κείμενο-χάδι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eξόργισε τους Τούρκους το Σ.Α.-Παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους

Η επιμονή, ιδιαίτερα των Αμερικανών, ήταν αυτή που τελικά ανάγκασε τους Βρετανούς να υπαναχωρήσουν από τις αρχικές απαράδεκτες προτάσεις τους, και να παρουσιάσουν τελικά ένα κείμενο αντάξιο των προσδοκιών της Λευκωσίας, που κινήθηκε ιδιαίτερα επιθετικά σε διπλωματικό επίπεδο, γνωρίζοντας πως θα αποτελούσε άλλη μια μεγάλη ήττα, αν η διεθνής κοινότητα, συνέχιζε να κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει στην Κύπρο. 

Η στάση όμως των Τούρκων, ακόμα και μετά την ανακοίνωση της προεδρικής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκαλεί νέους πονοκεφάλους, αφού επιβεβαιώθηκε πως Άγκυρα και ψευδοκράτος, θα αγνοήσουν μέχρι τέλους τις φωνές από όπου κι αν προέρχονται και θα προχωρήσουν με τη δημιουργία τετελεσμένων, που δεν θα αφήνουν περιθώρια για επίλυση του Κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα μέτρα της Λευκωσίας η δήλωση του Σ.Α για Βαρώσι-Το πλήρες κείμενο καταδίκης

Η δεύτερη μεγάλη μάχη για τη Λευκωσία, δεν είναι άλλη από αυτήν που θα παιχθεί τις επόμενες ημέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αφορά, όχι μόνο τις λεκτικές καταδίκες από την ηγεσία της Ε.Ε. αλλά και έμπρακτα μέτρα και κυρώσεις που θα προκαλέσουν, έστω κι αργά πραγματικό κόστος στην Τουρκία. 

Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Νίκο Αναστασιάδη. Ειδικότερα ο κ. Μισέλ, δεσμεύθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η Ε.Ε. θα αντιδράσει περαιτέρω αναλόγως. Ωστόσο οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, που έχει αποδείξει πολλάκις πως αποτελεί το πιο αξιόπιστο υποστηρικτή του Ταγίπ Ερντογάν, εντός της Ένωσης, με τις δηλώσεις της, τις τελευταίες ημέρες δεν άφησε και πολλά περιθώρια για αντίδραση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμα και τώρα σιγοντάρει τον Ερντογάν η Μέρκελ-Μισόλογα και «ναι μεν αλλά...»

Η κα. Μέρκελ δήλωσε πως ναι μεν οι ενέργειες των Τούρκων στο Βαρώσι συνιστούν «οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ωστόσο επεσήμανε πως η Τουρκία «φροντίζει με εξέχοντα τρόπο ιδιαίτερα τους Σύρους πρόσφυγες, έχει κάνει πολλά» ενώ εξέφρασε την επιθυμία η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «να εξελιχθεί περαιτέρω, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους».

Υπενθυμίζεται πως στα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρχε η υποσημείωση πως τα θέματα που αφορούν την Τουρκία θα επανεξεταστούν εν ενθέτω χρόνο κι αυτό αναμένεται να συμβεί στην επόμενη συνεδρία του Σώματος. Παράλληλα κάποιες ενέργειες θα πρέπει να αναμένονται και στο επίπεδο ΣΕΥ με τον Ζοζέπ Μπορέλ, να επανεξετάζει με τους 26 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την κατάσταση για να τεθούν ενώπιων των ηγετών συγκεκριμένες προτάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε ισχυρή αντίδραση ΕΕ για τα Βαρώσια ο Πρόεδρος, τον... διαβεβαίωσε ο Μισέλ

Ένα τρίτο επίπεδο αντίδρασης, πέραν του Σ.Α. του ΟΗΕ και της Ε.Ε. είναι αυτό του εσωτερικού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώπιον της Κυβέρνησης βρίσκονται συγκεκριμένες προτάσεις από τα κόμματα, επί των οποίων δεν υπήρξε τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κλείσιμο κάποιων σημείων διέλευσης, αφαίρεση διαβατηρίων από τον Ερσίν Τατάρ και τους στενούς συνεργάτες του, ειδικά αντίμετρα για τους κατόχους περιουσιών στα κατεχόμενα και επανεξέταση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αποτελούν μόνο μερικά από αυτά τα μέτρα. 

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση από κάποιο κυβερνητικό αξιωματούχο, αν η Κυρπιακή Δημοκρατία εξετάζει ένα πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στα τετελεσμένα των Τούρκων, κάτι ωστόσο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της επόμενης εβδομάδας. 

Επίσης ένα ζήτημα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών, είναι αυτό της καθοδήγησης των προσφύγων που επηρεάζονται από τις εξαγγελίες Τατάρ. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το Εθνικό Συμβούλιο έστειλε το μήνυμα πως η προσφυγή στη λεγόμενη Επιτροπή του ψευδοκράτους κρύβει παγίδες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι φωνές που καλούν τους πρόσφυγες να προσφύγουν στην επιτροπή, ώστε με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να δηλώνουν πως δεν επιθυμούν επιστροφή των περιουσιών τους. 

Ο νομικός κόσμος εμφανίζεται διχασμένος, με κάποιους νομικούς κύκλους να επιμένουν πως θα πρέπει να γίνουν προσφυγές και κάποιους άλλους να τονίζουν πως μια τέτοια πράξη θα ήταν βουτιά στο κενό για τους πρόσφυγες που θα δουν τις περιουσίες τους να χάνονται έναντι πινακίου φακής. Η Νομική Υπηρεσία συνεχίζει να εξετάζει την κατάσταση και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να υπάρξει μια πιο σαφής τοποθέτηση, βασισμένη και στην άποψη των ξένων εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται με τη Νομική Υπηρεσία για να βοηθηθεί ο προσφυγικός κόσμος να λάβει τις ορθές αποφάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές