Τετάρτη 22 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Στα μέτρα της Λευκωσίας η δήλωση του Σ.Α για Βαρώσι-Το πλήρες κείμενο καταδίκης

  23/07/2021 20:03
Στα μέτρα της Λευκωσίας η δήλωση του Σ.Α για Βαρώσι-Το πλήρες κείμενο καταδίκης

Στα μέτρα της Λευκωσίας η δήλωση του Σ.Α για Βαρώσι-Το πλήρες κείμενο καταδίκης

  23/07/2021 20:03

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σε ανοιχτή συνεδρίαση την προεδρική δήλωση με την οποία καταδικάζει τις ανακοινώσεις "Τούρκων και Τουρκυπρίων ηγετών" στις 20 Ιουλίου για μερικό άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρητή καταδίκη Ερντογάν και Τατάρ από Σ.Α-Παραπέμπει στα δύο ψηφίσματα για Βαρώσι

Η τελική δήλωση περιλαμβάνει δύο σοβαρές διαφοροποιήσεις, τις οποίες από την αρχή ζήτησε η Λευκωσία και αφορούν πρώτον την ονομαστική αναφορά στον Τούρκο Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη και δεύτερο την παραπομπή στα δύο προηγούμενα ψηφίσματα ου Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την Κύπρο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφήνει ικανοποιημένη τη Λευκωσία, η οποία τις τελευταίες ημέρες, επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό σαφάρι, ασκώντας πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, ώστε η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας να στέλνει αυστηρά μηνύματα σε Τούρκους και τουρκοκυπρίους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε ισχυρή αντίδραση ΕΕ για τα Βαρώσια ο Πρόεδρος, τον... διαβεβαίωσε ο Μισέλ

Το πλήρες κείμενο της προεδρικής δήλωσης έχει ως εξής:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Τέλος, το Σ.Α. δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας