Οργιώδες παρασκήνιο στο Σ.Α.-Επιμένουν οι Βρετανοί, έσπασε η σιωπηρή διαδικασία

Τουλάχιστον τρεις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έσπασαν τη «σιωπηρή διαδικασία» στην οποία είχε τεθεί το νέο σχέδιο κειμένου προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, το οποίο είχε παρουσιάσει λίγο νωρίτερα η Βρετανία.

Η σιωπηρή διαδικασία επρόκειτο να λήξει στις 12:30 μμ τοπική ώρα, ενώ σύμφωνα με πηγές του Σ.Α., οι  χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία και δεν αποκλειόταν να προστεθούν άλλες. Δεν είναι γνωστό αν και πότε θα παρουσιαστεί από τη Βρετανία νέο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης, για την υιοθέτηση της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη-Άφησαν στον αέρα την προεδρική δήλωση για Βαρώσι

Το νέο προσχέδιο που παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα οι Βρετανοί ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το χθεσινό. Μάλιστα χρησιμοποιεί τη φράση «το Σ.Α. καταδικάζει..», αναφερόμενο στις ανακοινώσεις που έγιναν για τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, χωρίς όμως για μια ακόμη φορά να κατονομάζει αυτούς που τις έκαναν, δηλαδή την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Η Λευκωσία και οι χώρες που έσπασαν τη σιωπηρή διαδικασία ζητούν να υπάρχει αναφορά σε «παραβίαση» των προηγούμενων ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια. Η έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο βρετανικό προσχέδιο αναφέρει πως «το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του».

Τι προηγήθηκε 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Κύπρου), το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να καταλήξει στο λεκτικό που θα χρησιμοποιείτο στην προεδρική δήλωση, αφού συγκεκριμένες χώρες το χρησιμοποίησαν ως αρκετά αδύνατο. Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για να ετοιμάσει τη σχετική δήλωση, έχει η Μεγάλη Βρετανία, η οποία κατέχει τον άτυπο τίτλο του penholder σε ότι αφορά το ζήτημα της Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρετανικά παιχνίδια με το σχέδιο ψηφίσματος-Αιφνιδίασαν Σ.Α. με… αδύνατο κείμενο

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερα έντονες υποδείξεις προς τους Βρετανούς για το λεκτικό, υπέβαλαν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Κίνας και της Ινδίας. Οι συγκεκριμένες χώρες ζήτησαν πιο έντονο λεκτικό σε ότι αφορά την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. Μάλιστα όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά πως δρουν πάντα στο παρασκήνιο, επιδιώκοντας να πετύχουν τους στόχους τους με αθέμιτα μέσα, αφού επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοσχοβίτικο χαστούκι στην Τουρκία για Βαρώσι-«Ανεπίτρεπτες ενέργειες»

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων