Κρίνεται στο Σ.Α. το μέλλον του Βαρωσιού-Πώς τοποθετούνται τα Μόνιμα Μέλη

Ως η πιο κρίσιμη για το μέλλον του Κυπριακού και της Αμμοχώστου χαρακτηρίζεται η σημερινή, η οποία ξεκίνησε στις 5:00 το απόγευμα, στη Νέα Υόρκη, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ όσο και το ζήτημα της Αμμοχώστου μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες των Τούρκων για άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης, το οποίο ενέγραψε εκτάκτως στην ατζέντα η προεδρεύουσα χώρα, Γαλλία.

Στο απόηχο των χθεσινών προκλητικών ανακοινώσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, η διεθνής κοινότητα τις τελευταίες ώρες, έχει προβεί σε μια ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών εξαγγελιών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων. Από χθες το απόγευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας κόκκινου συναγερμού, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να επιδίδεται σε ένα διπλωματικό σαφάρι ενημέρωσης ξένων χωρών, μέσω των πρεσβευτών τους στη Λευκωσία. 

Αυστηρή ανακοίνωση ΗΠΑ
Με δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε στις χθεσινές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για τα Βαρώσια. Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.

«Αυτή η κίνηση είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Οκτώβριο του 2020, όταν οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων και άρχισαν να αναλαμβάνουν δράσεις για την εφαρμογή αυτής της απόφασης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία έχουν αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιστρέψουν τα μονομερή τους βήματα στα Βαρώσια», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις Τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για διευθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανήμπορη Κύπρος, ο καθωσπρεπισμός των... φίλων μας και τα δόντια του Σουλτάνου

«Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020», αναφέρει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με ομοειδείς εταίρους «για να παραπέμψουν αυτήν την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα προτρέψουν μια ισχυρή αντίδραση».

Καταλήγοντας ο Αντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών διευθέτησης του κυπριακού, σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Παραμένουμε υποστηρικτές μιας κυπριακής ηγεσίας συνολικής διευθέτησης για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ζητά την εφαρμογή των ψηφισμάτων η Μόσχα
«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων που μπορούν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και να δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Αντίδραση από τον Κινέζο πρέσβη στη Λευκωσία
Ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λιου Γιαντάο, σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως γίνονται επαφές με τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, για περαιτέρω μέτρα που μπορεί να ληφθούν σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των Βαρωσίων.

Ο Κινέζος πρέσβης τονίζει, περαιτέρω, ότι η θέση της χώρας του είναι πως «όλα τα μέρη θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρώς δεσμευμένα με τα σχετικά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο». Ενέργειες που λαμβάνονται μονομερώς, αναφέρει ο πρέσβης Λιού, και οι οποίες μπορεί να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς των Βαρωσίων, και που μπορεί να προκαλέσουν ένταση, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τέλος αναφέρει πως μετάφερε προσωπικό μήνυμα του Κινέζου Προέδρου Ζι Ζινπίνγκ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τα Βαρώσια.

Καταδικάζει το Βρετανικό ΥΠΕΞ
Η βρετανική Κυβέρνηση είναι «βαθιά ανήσυχη» για την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο αναφορικά με το άνοιγμα και την εποίκηση εκ νέου μιας περιοχής που συνιστά το 3,4% της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

«Η ανακοίνωση αντιτίθεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 8ης Οκτωβρίου 2020, που καλούσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει σθεναρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα των Βαρωσίων και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με αυτά. Το ΗΒ θα συζητήσει το θέμα επειγόντως με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΗΒ καλεί όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

Βαθιά ανησυχία σε σχέση με τα Βαρώσια εξέφρασε το Ισραήλ
Σε ανακοίνωση, που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ, επανέλαβε την Τρίτη αυτή τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. 

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων» και «επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ
Τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και αλλαγή του καθεστώτος της κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίων Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, «η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υπογραμμίζει την «ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων» και καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999)».

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.

Οργή Μπορέλ για εξαγγελίες Ερντογάν
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις σημερινές ανακοινώσεις των Τούρκων, ενώ κάνει λόγο για απαράδεκτη και μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης. 

Μάλιστα, κατονομάζει την τουρκική Κυβέρνηση ως υπαίτια της αλλαγής του status quo και υπενθυμίζει ότι η ΕΕ καθοδηγείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  

Τέλος, επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειες της ΕΕ μετά από την αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.    

Επικρίσεις Αυστρία και Ολλανδία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις της Τουρκίας για το Βαρώσι είναι εντελώς απαράδεκτες. Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας σε ανάρτησή του στο Twitter είπε ότι μονομερείς ενέργειες διακινδυνεύουν σοβαρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων εθνών για συνολική λύση στο Κυπριακό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αυστριακός ΥΠΕΞ είπε ότι δηλώσεις από πλευράς της Τουρκίας σχετικά με το Βαρώσι είναι απολύτως απαράδεκτες.

Καλούμε την Τουρκία, προσθέτει, να σταματήσει αμέσως αυτές τις προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Τέλος ανέφερε ότι η Αυστρία «στηρίζει τον εταίρο μας στην ΕΕ, την Κύπρο, στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης που να ευθυγραμμίζεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, σε μήνυμά του στο Τwitter ανέφερε ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Μονομερείς ενέργειες υπομονεύουν σοβαρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συνολικής λύσης, προσθέτει η ανάρτηση.

Τέλος ανέφερε ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Βαθιά ανησυχία Βερολίνου

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στο Βερολίνο οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τα Βαρώσια, με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί όλες τις αποφάσεις των ΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας στην κυβερνητική ενημέρωση σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ανέφερε πως «τους τελευταίους μήνες η γερμανική Κυβέρνηση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι τα αμφισβητούμενα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μόνον με εποικοδομητικό διάλογο.

Για τον λόγο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση άκουσε με ιδιαίτερη ανησυχία τις δηλώσεις για τα Βαρώσια, αναφέροντας πως το status quo των Βαρωσίων είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του ΟΗΕ και του ΣΑ.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί όλες αυτές τις αποφάσεις και να αποδώσει τον έλεγχο της περιοχής στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας δεν βοηθούν κατά την άποψη μας και θέτουν σε κίνδυνο τα θετικά βήματα των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την επίλυση του Κυπριακού».

«Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση»

Ως ξεκάθαρη χαρακτήρισε την ισραηλινή τοποθέτηση για το ζήτημα του Κυπριακού και την τουρκική επιθετικότητα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισραηλινό ομόλογό του συζητήθηκε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η τουρκική επιθετικότητα και στάση στο ζήτημα του Κυπριακού.

«Συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού. Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Λαπίντ επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ. «Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την Πέμπτη 29 Ιουλίου.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι