Η ανήμπορη Κύπρος, ο καθωσπρεπισμός των... φίλων μας και τα δόντια του Σουλτάνου

Ακριβώς 24 ώρες διήρκεσε η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. 24 ώρες όμως που ήταν αρκετές για να προκαλέσουν διακυμάνσεις στην ψυχολογία των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του ο Τούρκος Πρόεδρος κράτησε ένα πιο χαμηλό προφίλ. Δεν προχώρησε σε καμία σημαντική εξαγγελία, απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε νύξη για το θέμα της Αμμοχώστου και καλλιέργησε προσδοκίες ότι τελικά οι παραινέσεις του ξένου παράγοντα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, έπιασαν τόπο και ανάγκασαν τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει ένα βήμα πίσω.  

Κατά τη δεύτερη ημέρα παραμονής του στο ψευδοκράτος ωστόσο, φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους προβαίνοντας σε άλλη μια φιέστα επίδειξης δύναμης. Οι ανακοινώσεις για το Βαρώσι, η αδιάλλακτη στάση για το Κυπριακό και τα σκληρά μηνύματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ήταν στο βασικό μενού των προκλητικών δηλώσεων. Κάποιοι κύκλοι στη Λευκωσία, ωστόσο, σημειώνουν πως τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν και πολύ χειρότερα, αν επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

Εξάλλου ποτέ ξανά στο παρελθόν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε βήμα πίσω. Κάτι τέτοιο θα ήταν για τον ίδιο πισωγύρισμα σε μια κρίσιμη καμπή της προεδρίας του, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κρίση. Η Κύπρος για τον Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί τον εύκολο δρόμο για να ικανοποιήσει, ή καλύτερα για να φανατίσει το εθνικιστικό ακροατήριο του ΑΚΡ αλλά και των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί, που αποτελούν το δεκανίκι της Κυβέρνησής του.

Πλέον, η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία δικαιολογία. Καμιά χρονική περίοδος χάριτος δεν μπορεί να δοθεί από εδώ και πέρα στην Τουρκία και τον Ερντογάν για να συνετιστούν. Ο Τούρκος Πρόεδρος σαν Σουλτάνος που επισκέπτεται τις κατακτημένες περιοχές, έκλεισε τα αυτιά στις παρεμβάσεις του διεθνή παράγοντα για την Κύπρο και επανέλαβε, αφενός τις γνωστές ακραίες και εξωπραγματικές θέσεις του για το Κυπριακό και αφετέρου δημιούργησε νέα τετελεσμένα με την ανακοίνωση της απόφασης, από τον Τατάρ, για άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Για ακόμα μια φορά οι εξαγγελίες και οι εκτός πλαισίου ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο οργή προκάλεσαν στη Λευκωσία, η οποία ανήμπορη να αντιδράσει ανάλογα, επιμένει στη μόνη επιλογή που διαθέτει, ζητώντας την παρέμβαση του ξένου παράγοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Αυτή είναι η περιοχή που ανοίγουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι

Ενός ξένου παράγοντα, που είτε πρόκειται για τους εταίρους μας εντός της Ε.Ε. είτε για τις ΗΠΑ, μάλλον ως μπελά αντιλαμβάνονται πλέον το ζήτημα της Κύπρου και επιμένουν σε λεκτικές καταδίκες, συστάσεις, και παρεμβάσεις άνευ ουσιαστικού αντικειμένου και χωρίς κανένα αντίκτυπο. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον παρακολουθήσαν χθες τους Ερντογάν και Τατάρ να προαναγγέλλουν μια νέα εισβολή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αδιαφορώντας πλήρως και εξευτελίζοντας όλους όσοι αποπειράθηκαν, υπό τον τύπο παραίνεσης να τους συνετίσουν το τελευταίο διάστημα.  

Επίσης, επιβεβαιώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως το «ήσυχο καλοκαίρι» για το οποίο συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στις αρχές του μήνα, δεν αφορούσε την Κύπρο, αφού για ακόμα ένα καλοκαίρι ο κυπριακός λαός και ειδικά οι Βαρωσιώτες ζουν την κόλαση των τουρκικών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Κανένας Βαρωσιώτης δεν θα ήθελε να γίνει συνεργός του Ερντογάν

Σήμαναν σειρήνες στη Λευκωσία  
Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη Λευκωσία σε κόκκινο συναγερμό. Χθες από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε ένα σαφάρι επαφών για να ενημερώσει τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ απέστειλε ενημερωτικές επιστολές προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενόψει και της σημερινής συζήτησης που θα γίνει σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τέσσερα διαβήματα της Κυβέρνησης για το Βαρώσι-Σαφάρι επαφών του ΥΠΕΞ

Επίσης ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους πρεσβευτές των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ακολούθως προέβη σε ανάλογη ενημέρωση των 26 πρεσβευτών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία του Εθνικού σε μια προσπάθεια συντονισμού με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να δοθεί, μια ομόφωνη απάντηση στις τουρκικές εξαγγελίες.

Στόχος στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων τα κόμματα, ενώ θα επιδιωχθεί η έκδοση μιας ομόφωνης απόφασης καταδίκης των τουρκικών ενεργειών, καθώς επίσης και μια καθοδήγηση προς τους Βαρωσιώτες, ιδιοκτήτες περιουσιών στην επηρεαζόμενη περιοχή.  Ήδη τα κόμματα έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης των τουρκικών εξαγγελιών, καλώντας τους Βαρωσιώτες να μην ενδώσουν στην πρόκληση-πρόσκληση των κατακτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισχυρή παρέμβαση Μπλίνκεν για Βαρώσια-«Προκλητικές και απαράδεκτες οι τουρκικές ενέργειες»

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν και σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους τους. Εξάλλου στις επτά το απόγευμα θα αφιχθεί στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια προσπάθεια συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε ένα δεύτερο επίπεδο, αφού στη Νέα Υόρκη συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο θα διεξαχθεί συζήτηση για τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης να γίνουν αναφορές στις χθεσινές ανακοινώσεις των Τούρκων, αν και μέχρι στιγμής δεν ξεκαθάρισε το περιεχόμενο των επιστολών του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα του ΟΗΕ προς τις αντιπροσωπείες των πέντε Μονίμων Μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρώτες αντιδράσεις για το Βαρώσι-Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ, ανησυχία Βρυξελλών

Δειτε Επισης

LIVE: Ξεκινά η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές-Αρχή με τους Οικολόγους
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις