Εθνικό μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του 1974 στο Λονδίνο

Εθνικό μνημόσυνο για όσους θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου το 1974, καθώς και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής διοργάνωσαν την Κυριακή η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο βόρειο Λονδίνο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Κακουρής. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρίστος Καραολής, μίλησε επίσης εκ μέρους της παροικίας. 

Στο μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος, Ιωάννης Ραπτάκης, μέλη της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας και της Ελληνικής Πρεσβείας, μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ και μέλη της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.

Μετά από εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής, όλες οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες ενίσχυσαν την οργανωμένη προσπάθεια για το ταμείο βοήθειας για την υποστήριξη εκείνων που επλήγησαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο.

Στην ομιλία του ο κ. Κακουρής τόνισε ότι «ο μακροχρόνιος αγώνας του κυπριακού λαού συνεχίζεται. Το οφείλουμε στους ήρωες μας και σε όλα τα θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν οι θυσίες τους».

Μιλώντας για την παράνομη 47χρονη κατοχή της Τουρκίας, ο Ύπατος Αρμοστής τόνισε πως «47 χρόνια κατοχής είναι πολλά. 47 χρόνια θρήνος για τις χιλιάδες νεκρούς της εισβολής, κι αλύτρωτης προσμονής για τους αγνοουμένους μας. 47 χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών. 47 χρόνια στην προσφυγιά, είναι πολλά». 

Πρόσθεσε ότι η εισβολή και οι συνέπειές της ήταν «όχι μόνο άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, αλλά βίαιη ληστεία των ζωών που δεν καταφέραμε να ζήσουμε στη γενέτειρα μας. Αυτή η γη είναι ακόμα εκεί, και μας περιμένει υπομονετικά: περιμένει την ημέρα που θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες, όταν θα φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, όταν η πατρίδα μας θα επανενωθεί».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Ύπατος Αρμοστής είπε: «Στις 20 Ιουλίου αναμένουμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να κατέλθει με τη συνοδεία του στην Κύπρο παράνομα, για την επιβολή, όπως όλα δείχνουν, νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο. Είμαστε ξεκάθαροι. Είτε πρόκειται για περαιτέρω άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, είτε πρόκειται για άνοιγμα συγκεκριμένης συνοικίας, πάρκου ή γειτονιάς, δεν παύουν από του να είναι προκλήσεις και κατάφωρες παραβιάσεις των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προϋποθέτουν παράδοση της περιοχής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της».

Ο κ. Κακουρής είπε ότι, για την Κυπριακή Δημοκρατία, «η πορεία της ειρήνης, των διαπραγματεύσεων και της σταθερότητας είναι η μόνη μας επιλογή» και συμπλήρωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα για να επιδιώξει μια λύση που θα διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία όλων των Κυπρίων. Μια λύση που θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό μέλος της ΕΕ, χωρίς εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα».

Ο Ύπατος Αρμοστής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Νικήτα για την πρωτοβουλία για κήρυξη εθνικού μνημοσύνου καθώς και την Ομοσπονδία και την παροικία για τον «μαζικό και δυναμικό σας αγώνα».

Στη δική του ομιλία ο κ. Καραολής τόνισε ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να θυμούμαστε και να τιμούμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο από την παράνομη τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα και να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Πρόσθεσε ότι η εισβολή και κατοχή έφεραν πόνο, δυστυχία, καταστροφή, προσφυγιά και θάνατο. «Ο αγώνας μας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας συνεχίζεται», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ηλεκτρονική εκστρατεία της Ομοσπονδίας #HandsOffCyprus, είπε πως «συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλη την ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή, που μας βοήθησε να επικοινωνήσουμε με 73% των βρετανών βουλευτών, οι οποίοι έλαβαν επιστολές από τους ψηφοφόρους τους για την Κύπρο. Τέτοιες εκστρατείες, αποδεικνύουν πως όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»