Πέμπτη 2 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ν. Αναστασιάδης: Εξαντλούμε κάθε διπλωματική προσπάθεια για τις απειλές Ερντογάν

  18/07/2021 15:50
Ν. Αναστασιάδης: Εξαντλούμε κάθε διπλωματική προσπάθεια για τις απειλές Ερντογάν

Ν. Αναστασιάδης: Εξαντλούμε κάθε διπλωματική προσπάθεια για τις απειλές Ερντογάν

  18/07/2021 15:50

Την ελπίδα ότι οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτρέψουν νέες απειλές του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής.

«Προς αποτροπή των επιδιώξεων της Τουρκίας, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, εξαντλούμε κάθε διπλωματική και όχι μόνο δράση τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς φίλιες χώρες, μεταξύ των οποίων τα μόνιμα και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξιοποιώντας την ίδια ώρα μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έχουμε αναπτύξει με γειτονικά κράτη και όχι μόνο», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγκεκριμένες διπλωματικές προσπάθειες θα αποτρέψουν την έκφραση νέων απειλών εκ μέρους του Ρετζέπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του την 20ή Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετός για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν-Διαβήματα σε δύο επίπεδα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να εργαστεί μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό «που θα οδηγεί σ’ ένα ομοσπονδιακό κράτος με πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, απαλλαγμένο από εγγυήσεις ή κατοχικά στρατεύματα». Όπως είπε, μια τέτοια λύση θα πρέπει να «διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και συνεπώς τη βιωσιμότητα του κράτους, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες όπως καταγράφονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις πρόνοιες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκική συμπεριφορά δεν δημιουργεί πολλές ελπίδες για εξεύρεσης λύσης εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Όπως σημείωσε, «οι παραβατικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που εκδηλώνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και επί του εδάφους, με αποκορύφωμα την αξίωση εξεύρεσης λύσης πέραν και εκτός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» αλλά και «οι παρεμβάσεις της Άγκυρας με δημιουργία νέων τετελεσμένων, με αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και του απόλυτου ελέγχου που ασκεί επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν επιτρέπουν την ελπίδα πως είναι δυνατόν με ανάλογες συμπεριφορές να εξευρεθεί εντός σύντομου χρόνου μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους όσο […] και από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για τα «καλά νέα» που θα εξαγγείλει ο Ερντογάν

Αναφερόμενος στην επικείμενη επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι σαράντα επτά χρόνια μετά η Κύπρος βιώνει ακόμα «τις συνέπειες της προδοσίας με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια στρατηγική της Τουρκίας που επιδίωξη έχει είτε την προσάρτηση των κατεχομένων είτε τη λύση στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών μέσα από έκνομες ενέργειες και δημιουργίας νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Τόσο εγώ, όσο και οι προκάτοχοί μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας επιδιώξαμε μέσω οδυνηρών υποχωρήσεων την εξεύρεση μιας λύσης που θα επέτρεπε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, συνεπές με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H... επανάσταση των Τ/κ, το σωσίβιο των Γκρίζων Λύκων και το all in του Ερντογάν

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας