Άλλες προτεραιότητες, άλλες αφετηρίες, ίδιες πληγές-Η επόμενη μέρα των big three

Σε φάση αναδιοργάνωσης ενόψει των σημαντικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα βρίσκονται τα κόμματα, ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, με την κατάσταση στο κάθε ένα από αυτά να είναι εντελώς διαφορετική σε μια προσπάθεια με κοινό στόχο όμως, αφενός να κεφαλαιοποιήσουν τα όποια θετικά στοιχεία και αφετέρου να διορθώσουν τα λάθη ή τις παραλείψεις που διαφάνηκαν το προηγούμενο διάστημα.  

Σαφώς ευκολότερο έργο έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο πρόεδρος του, ο οποίος συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς μια παγκύπρια περιοδεία που ως επί το πλείστο περιλαμβάνει επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, με αρκετούς να διαβλέπουν πίσω από την εν λόγω περιοδεία προθέσεις ενόψει των Προεδρικών Εκλογών σε 18 μήνες.

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, αναγνώρισαν αφενός τη μείωση ποσοστών και τη σημαντική πτώση του αριθμού ψηφοφόρων, ωστόσο η ψαλίδα που άνοιξε από το ΑΚΕΛ, και η επίσης σημαντική πτώση του ΔΗΚΟ, ήταν τα δύο βασικά στοιχεία που επέτρεψαν να επικρατήσει τελικά το αίσθημα της ευφορίας και βοήθησαν ώστε να τεθούν οι επόμενοι στόχοι, όσο πιο ομαλά γινόταν.

Οι επόμενοι μήνες, αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικοί για την Πινδάρου, αφού η ηγεσία αφουγκραζόμενη τη βάση, θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τον υποψήφιο του κόμματος για τις Προεδρικές Εκλογές. Πρόκειται για μια περίοδο καμπής για το κόμμα, αφού θεωρητικά κλείνει οριστικά η περίοδος Νίκου Αναστασιάδη και το κόμμα καλείται να βρει το πρόσωπο εκείνο που θα διατηρήσει το κόμμα στην εξουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ-Ανοίγει τα χαρτιά του ο Άντρος

Και λέμε θεωρητικά αφού ανήμερα των βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία του θητεία απέφυγε κατά κάποιον τρόπο να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι», δίνοντας χώρο στη σεναριολογία που τον θέλει να επαναδιεκδικεί. Κάτι πάντως που το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να ευνοεί.

Βέβαια στο ενδιάμεσο στον ΔΗΣΥ, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα, θα κληθούν να αναμετρηθούν και στις εξίσου σημαντικές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ήδη ο σχεδιασμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με στόχο τη διατήρηση, ακόμα και την αύξηση των Δήμων που θα διοικούνται από συναγερμικούς υποψηφίους.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και σε εντελώς άλλη βάση, αφού το κόμμα βρίσκεται εν μέσω του 23ου Συνεδρίου του που θα κληθεί να εκλέξει σήμερα την νέα Κεντρική Επιτροπή, που με τη σειρά της αύριο θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του κόμματος, που θα οδηγήσει το καράβι στις νέες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αναμφίβολα το αίσθημα που επικρατεί αυτή την ώρα στην Εζεκία Παπαϊώαννου, δεν είναι άλλο από τον έντονο προβληματισμό που καθιστά την ανάγκη για τομές επιτακτική. Στον Προσυνεδριακό διάλογο που προηγήθηκε, οι φωνές που ζητούσαν την εκλογή του Γενικού Γραμματέα από τη βάση ήταν πάρα πολλές, ωστόσο δεν εισακούστηκαν, δίνοντας ενδεχομένως και το στίγμα των αλλαγών που προωθούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος: Να βρούμε το θάρρος να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας κατάματα

Ακόμα και ο ίδιος ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του κόμματος έκανε λόγο για την προβληματική λειτουργία των βασικών δομών του κόμματος που ξεκινούν από της Κομματικές Ομάδες Βάσης και φτάνουν μέχρι την ηγεσία. Το εύρος των αλλαγών και το βάθος των τομών, εναπόκειται στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο. Αυτή η αδήριτη ανάγκη αν και λεκτικά έχει ειπωθεί σχεδόν ομόφωνα από την απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή και τα απλά μέλη του κόμματος, δεν είναι σίγουρο ότι θα λάβει σάρκα και οστά και θα αποτελέσει συνεδριακή απόφαση.

Πέραν των αλλαγών, αυτό που απασχολεί έντονα, ειδικά την απερχόμενη ηγεσία, είναι η επόμενη ημέρα και ποιος θα κληθεί να αναλάβει το καράβι εν μέσω της φουρτούνας. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον δύο και αφορούν πρόσωπα που την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αποτέλεσαν μέρος και της απερχόμενης ηγεσίας. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γιώργο Λουκαϊδη. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δυάδας, αποτελεί το γεγονός πως δεν πρόκειται για εκπροσώπηση διαφορετικών σχολών σκέψης εντός του κόμματος αλλά πιο πολύ μοιάζει με μια προσπάθεια ομαλής μετάβασης, απλά με αλλαγή προσώπων.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις, αφενός του Συνεδρίου και αφετέρου της νέας Κεντρικής Επιτροπής η οποία αφού εκλεγεί το απόγευμα, θα κληθεί αύριο να λάβει σημαντικότατες αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Αναντίρρητα μια από αυτές θα είναι η πορεία που το κόμμα θα επιλέξει σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Αυτό που συνεχώς τονίζουν τα στελέχη του κόμματος είναι πως η ανάγκη για αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας είναι ο πρωταρχικός στόχος. Θα πρέπει όμως να αναζητηθεί η φόρμουλα συνεργασιών, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες, η άποψη ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να διεκδικήσει με δική του υποψηφιότητα και χωρίς συνεργασίες την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι μάλλον κάτι περισσότερο από ουτοπική.

Εξάλλου οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ερχόμενου Δεκεμβρίου, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επουλωτικά κατά κάποιο τρόπο για το κόμμα, αφού είναι μια καλή ευκαιρία, μια ενδεχόμενη αύξηση των ακελικών Δήμων να επαναφέρει την ηρεμία και να αποτινάξει την εσωστρέφεια στην οποία το κόμμα βυθίστηκε μετά τις βουλευτικές.

Περίπου τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για το Δημοκρατικό Κόμμα. Μπορεί στο ΔΗΚΟ να μην τίθεται θέμα ηγεσίας, ωστόσο η λέξη αναθεώρηση στον τρόπο με τον οποίο το κόμμα πολιτεύεται αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα. Αναμφίβολα οι πρώτες αποφάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών, με την απομάκρυνση των εξ Ελλάδος συνεργατών του που ήταν επιφορτισμένοι με το επικοινωνιακό κομμάτι, ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει.

Κι ενώ έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και ενώ ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ταυτίστηκε με το ΔΗΚΟ προεκλογικά, βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα λόγω των ευθυνών για ελλιπείς ελέγχους που του καταλόγισε η Ερευνητική Νικολάτου, το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αντί να ανέβει στα κάγκελα, όπως μας συνήθισε προεκλογικά, έκανε ένα βήμα πίσω, περιορίστηκε στην έκδοση λιτών ανακοινώσεων και πλέον ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή πολιτική.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ποιο πολιτικό δρόμο θα επιλέξει, τόσο εντός της Βουλής όσο και γενικότερα στην πολιτική στρατόσφαιρα το ΔΗΚΟ, όμως δεν δείχνει διάθεση να επανέλθει στην προτέρα  κατάσταση που το κόμμα ήταν ένας στενός συνεργάτης της Κυβέρνησης στην προσπάθεια της να επανέλθει η κυπριακή οικονομία σε ορθή πορεία. Δεν είναι μυστικό ότι αν λοξοκοιτάζει προς μια κατεύθυνση, αυτή είναι προς τα αριστερά. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε το θέμα για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, έκοψε τουλάχιστον ως της ώρας τον δίαυλο επικοινωνίας με το ΑΚΕΛ. Εναπόκειται πλέον, στη νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ, αν η προσπάθεια για δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού μετώπου για αλλαγή της διακυβέρνησης.

Δειτε Επισης

Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Απορρίπτει νέους φόρους ο ΔΗΣΥ-Προτείνει εναλλακτικά μέτρα στήριξης, ενθάρρυνση επενδύσεων και κίνητρα
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»