Συστάσεις Ακάνσοϊ σε Τσαβούσογλου-«Ο Τατάρ είναι εκπρόσωπος της Τουρκίας»

Απευθυνόμενος στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο «βουλευτής» της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ διερωτήθηκε πως «πραγματοποιείται μια βαριά πολιτική επέμβαση από την αδελφική χώρα στη δημοκρατική τάξη του τουρκοκυπριακού λαού. Πώς πρέπει να περιγράψουμε τι έχει κάνει αυτή η διοίκηση της αδελφικής χώρας σε μας; Επιθυμώ να σας ρωτήσω».

Σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν» όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε ανοιχτή επιστολή προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Ακάνσοϊ αναφέρει ότι «διατυπώνετε ότι από τον Οκτώβριο του 2020, ήλθατε στο νησί για να εργασθείτε για την πρόταση σας για δύο ξεχωριστά κράτη και κυριαρχική ισότητα με τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της νέας τάξης πραγμάτων στην ΤΔΒΚ, που έχετε διορίσει και με τις ενεργείς και έμπρακτες σας επεμβάσεις».

«Το 65% των αντιπροσώπων που υπερασπίζονται την ομοσπονδία απειλούνται, εκβιάζονται και καταπιέζονται. Ως αποτέλεσμα των υψηλών πιέσεων, και οι δημοσιογράφοι, και οι πολιτικοί και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υπό την επήρεια των πιέσεων. Μπορείτε να διαβάσετε μέρος αυτών των πιέσεων στην έκθεση για τις επεμβάσεις. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν διαπλαστεί άπονα στο πλαίσιο της πολιτικής σας. Οι εκπρόσωποι σας εδώ, διαπράττοντας ένα μεγάλο λάθος, προσπαθούν να χωρίσουν την κοινότητα σύμφωνα με την πολιτική, σε αυτούς που αγαπούν την Τουρκία και σε αυτούς που δεν αγαπούν την Τουρκία, αναφέρει στη συνέχεια.

Οι Τουρκοκύπριοι «έχουν διαμορφωθεί, από το χθες μέχρι το σήμερα, με την ύπαρξη τους, τις δικές τους αξίες, το δρόμο που έχουν πάρει, τα δικά τους μυαλά, τις παραδόσεις τους, τις ιστορικές τους αξίες και την πολιτική τους βούληση. Παρόλη την αδελφική μας σχέση, αρκετές κυβερνήσεις στην Τουρκία προσπάθησαν να αγνοήσουν τη δική μας πολιτική βούληση σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις και επιχείρησαν να επέμβουν και να ρυθμίσουν τους πραγματικούς εκπροσώπους της κοινότητας με απειλές και πιέσεις».

«Πιστέψετε με, όλες οι παρατάξεις, και οι δεξιές και οι αριστερές ποτέ δεν αποδέχθηκαν αυτές τις πιέσεις, και αυτές οι πιέσεις δημιουργούσαν αστάθεια και κρίση δημοκρατίας, όπως γίνεται πάλι τώρα. Επειδή, η πολιτική που δεν βασίζεται στην πολιτική βούληση του λαού δεν μπορεί να διατηρηθεί», αναφέρει και συμπληρώνει ότι οι Τ/κ επιθυμούν μια μόνιμη, συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Όμως, αυτός ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική σας άνοιξε το δρόμο για τη μη λύση και όχι τη λύση στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά όλος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό», προσθέτει.

«Θα επιθυμούσα να γνωρίζετε ότι οι Τουρκοκύπριοι πότε δεν θα συμμετείχαν σε μια πολιτική που παράγει αδιέξοδα.  Δεν θα πάρουμε το μέρος του αγαπητού Τατάρ, που θεωρούμε ότι έχει διοριστεί. Σας υπενθυμίζουμε πώς αντιδράσετε στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, όταν δεν ήταν ακόμη Πρόεδρος των ΗΠΑ, διακηρύσσοντας ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας σας», αναφέρει.

Συνεχίζοντας προσθέτει ότι «τώρα, εσείς επιχειρείτε να βρείτε διέξοδο μέσω της κυριαρχικής ισότητας. Αλλά δεν θα τα καταφέρετε. Λύση στη βάση δύο ξεχωριστών κρατών, δεν είναι εφικτή. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς, ότι οι επεμβάσεις σας συζητιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν σε αυτές τις συνθήκες, οι δημοκρατικές αξίες του τουρκοκυπριακού λαού παραβιάζονται, ποιος θα σεβαστεί τη θέση σας για ξεχωριστή κυριαρχία; Κανείς. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Τατάρ δεν εκπροσωπεί την βούληση των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα, ο Τατάρ είναι ο δικό σας εκπρόσωπο και όχι αυτού του λαού».

«Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να λένε στον κόσμο για τη δική τους πραγματική βούληση. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Επειδή η δική σας πολιτική δεν συνάδει με τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων για λύση. Από χθες μέχρι σήμερα, πόσοι ήρθαν, πόσοι πέρασαν… Αυτό που έχει σημασία είναι η λύση, ο τουρκοκυπριακός λαός και η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος που θα έλθει. Και εμείς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο κ. Τσαβούσογλου» αναφέρεται στην επιστολή.

Καταληκτικά, αναφέρει ότι «λέμε ότι εμείς δε θα γίνουμε μειονότητα ούτε σε μια λύση ούτε σε μια υποδιοίκηση, η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος στη βάση της πολιτικής ισότητας είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της Τουρκίας και των λαών της περιοχής. Παραιτηθείτε από το δρόμο της μη λύσης, του διαχωρισμού, που εκφράζετε με τα δύο ξεχωριστά κράτη, επιστρέψτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σεβαστείτε την βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»