Ο απολογισμός Αναστασιάδη, η συγνώμη και η οδυνηρότερη στιγμή της πορείας του

Την απολογία του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που προκάλεσαν δυσαρέσκεια και δυσπιστία στους πολίτες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών και της επικοινωνιακής ομάδας της Κυβέρνησης.  

Ο Πρόεδρος αναγνωρίζει όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνησή του, όπως είπε, και ζήτησε τη συγγνώμη του λαού για την πολιτική οξύτητα που δημιουργήθηκε γύρω από το ΚΕΠ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πουθενά στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΚΕΠ δεν καταλογίζονται σε αυτόν ή την Κυβέρνηση ελατήρια καταδολίευσης ή διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλώνουν έτοιμοι να σηκώσουν μανίκια οι νέοι υπουργοί-«Διαθέτουμε βούληση για ευρύτερη δυνατή συνεργασία»

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης την περίοδο της δημοσιότητας που δόθηκε στο ΚΕΠ την οδυνηρότερη περίοδο κατά τη 40χρονη πορεία του στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε απολογισμό του έργου της Κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Παράλληλα αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα και τους στόχους των επομένων 20 μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... νέο αίμα στην Κυβέρνηση, τα «θέλω» της Πινδάρου και οι επόμενοι στόχοι

«Θα πρέπει να ομολογήσω πως είναι με ανάμεικτα αισθήματα που προχωρώ στην αναδιάταξη του Κυβερνητικού σχήματος. Αισθήματα λύπης γιατί αποχωρίζομαι ικανότατους και καταξιωμένους συνεργάτες, όπως και αισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών για το έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε δημόσια τον  Κωνσταντίνο Ιωάννου, που όπως είπε, χάριν στο πείσμα, τη μεθοδικότητα και την εργατικότητα του, πέτυχε τόσο την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, μίας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας.

Σε ότι αφορά την Έμιλυ Γιολίτη, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε και την Έμιλυ Γιολίτη για τις φιλότιμες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες προώθησης των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.

«Εξίσου θερμότατα ευχαριστώ τον αποχωρούντα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Κυριάκο Κούσιο, ο οποίος, με ήθος και εντιμότητα, επιτυχώς υπηρέτησε τον πολιτικό πολιτισμό σε μια περίοδο που την διέκρινε η τοξικότητα του πολιτικού λόγου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον Κυράκο Κούσιο και πρόσθεσε, το πιο σημαντικό, αποχωρεί με την ίδια αξιοπρέπεια που τον διέκρινε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Εάν παραλείπω την αναφορά στους συνεργάτες μου, κύριο Παναγιώτη Σεντώνα και κύριο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, είναι γιατί θα συνεχίσουν να υπηρετούν την Κυβέρνηση από άλλες εξίσου σημαντικές θέσεις», πρόσθεσε.

«Ένα θέλω να γνωρίζουν: Το έργο που επιτέλεσαν θα είναι μέτρο σύγκρισης για όσα καλούνται να πράξουν όσοι τους διαδέχονται, προκειμένου, με αποτελεσματικότητα, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού», είπε.

Αναφερόμενος στους αντικαταστάτες τους, υπενθύμισε πως προχωρεί στον διορισμό  

(α)          Της κυρίας Στέφης Δράκου ως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.

(β)         Του κύριου Μιχάλη Χατζηπαντέλα ως Υπουργού Υγείας.

(γ)         Του κυρίου Μάριου Πελεκάνου ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

(δ)         Της κυρίας Αναστασίας Ανθούση ως Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα ευθύς μετά την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

(ε)          Της κυρίας Νιόβης Παρισινού ως Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

(στ)       Του κυρίου Ανδρέα Ιωσήφ στη θέση του Διευθυντή Γραφείου Τύπου της Προεδρίας.

(στ)   Του κύριου Παναγιώτη Σεντώνα στην θέση του Επιτρόπου Εθελοντισμού που μετονομάζεται σε Επίτροπο του Πολίτη, αφού οι συντονιστικές του δράσεις θα διευρυνθούν ώστε να περιλαμβάνουν προγράμματα για ενεργότερη εμπλοκή της κοινωνίας στα πολιτικά δρώμενα.  

Σε σχέση με τους νεοδιορισθέντες υπέδειξε πως κατά την επιλογή των νέων μελών της Κυβέρνησης, δεν παραγνωρίστηκαν η προσωπικότητα και οι ικανότητες του γυναικείου φύλου, με την παρουσία για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυβερνητικό σχήμα πέντε καταξιωμένων γυναικών.

«Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί και Αξιωματούχοι, σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία και δημιουργική παρουσία στα αξιώματα που αναλαμβάνετε. Ο σημερινός ανασχηματισμός, συμπίπτει με την συμπλήρωση οχτώ χρόνων από την ημέρα εντολής που ο λαός μου ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε.

Η παραδοχή για το ΚΕΠ

Επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό και αναφερόμενος στα αρνητικά της διακυβέρνησης του ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στο θέμα των πολιτογραφήσεων. «Οφείλω να είμαι ειλικρινής και να παραδεχθώ, με αυτοκριτική διάθεση, τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης σε επιμέρους τομείς πολιτικής. Το πλέον σημαντικό είναι το θέμα του  Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».

Και πρόσθεσε: «Είναι καλά γνωστό πως το Πρόγραμμα υιοθετήθηκε επί διακυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και εν συνεχεία επί διακυβερνήσεως του αειμνήστου Δημήτρη Χριστόφια και βεβαίως, συνεχίστηκε επί της παρούσης Όπως είναι επίσης γνωστό πως το 2013 ο κίνδυνος χρεωκοπίας της χώρας, μας ανάγκασε στη διαμόρφωση ελκυστικότερων κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων μέσω του Προγράμματος».

Δυστυχώς και το ομολογώ, είπε, «δεν υπήρξε η αναγκαία επιμέλεια από την Κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση των κενών, των ελλείψεων και των αδυναμιών ενός Προγράμματος που, από την αρχή υιοθέτησης του το 2007, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και του επιβαλλομένου εποπτικού ελέγχου, έτυχε κατάχρησης από επιτήδειους».

Σε σχέση με το πόρισμα, ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η θέση του είναι πως στην τελική έκθεση ταυτίζεται απόλυτα με τα όσα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε, με γραπτή ανακοίνωση του στις 04 Μαΐου για την ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής, όπου, μεταξύ άλλων,  χαρακτήριζε το πόρισμα ως «εκτενές, καλά δομημένο και τεκμηριωμένο».

«Ταυτίζεται, επίσης, απόλυτα και με το τελικό πόρισμα της Επιτροπής, όπου καταλογίζονται ευθύνες είτε στην παρούσα είτε στις προηγούμενες Κυβερνήσεις, είτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε σε λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας είτε σε παρόχους».

Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν θα επικαλεστώ το πόρισμα για να αποποιηθώ των δικών μου ευθυνών. Ευθαρσώς αναγνωρίζω όλα όσα αφορούν τη διακυβέρνηση μου. Για αυτό και δεν διστάζω, με παρρησία, να απολογηθώ και να ζητήσω τη συγνώμη του λαού για τα δικά μας λάθη, τα οποία έγιναν η αιτία να προκληθεί μια πρωτοφανής πολιτική οξύτητα που στις πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση τόσο του ιδίου όσων και μελών της Κυβέρνησης μου».

Επεσήμανε ωστόσο πως , κατ’ αντίθεση των όσων έγινε προσπάθεια να μου αποδοθούν, πουθενά στο πόρισμα δεν διαπιστώνονται ή αποδίδονται ελατήρια καταδολίευσης ή διαφθοράς, είτε του Προέδρου είτε των μελών της Κυβερνήσεως.

Και επανέλαβε: «Δεν επικαλούμαι ελαφρυντικά για τις ευθύνες σε όποιους άλλους το πόρισμα καταλογίζει. Για αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να απολογηθώ για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν αισθήματα δυσπιστίας στους πολίτες. Θεωρώ οφειλόμενο να σας εξομολογηθώ πως τα όσα διαδραματιστήκαν με αφορμή το Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποτέλεσαν για μένα την οδυνηρότερη περίοδο κατά την 40χρονη παρουσία μου στην πολιτική ζωή του τόπου».

«Το πλέον σημαντικό που καταμαρτυρεί τη καλή τη πίστει διάπραξη των λαθών που προανέφερα, αποτελεί και το υπερτονίζω, η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων αλλά και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης σε δίωξη όσων εμπλέκονται σε ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα.

Να υπενθυμίσω, πως ευθύς μετά τα δημοσιεύματα διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου, αποφασίστηκε:

(i)           O οριστικός τερματισμός του Προγράμματος.

(ii)          Η σύσταση  της Επιτροπής Αποστέρησης Υπηκοοτήτων από όσους δολίως την απέκτησαν.

(iii)         Διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή, με οιονεί δικαστικές εξουσίες, υπό τον κύριο Μύρωνα Νικολάτο, η οποία ήδη εξέδωσε ένα Πόρισμα που γίνεται καθολικά αποδεκτό ως αντικειμενικό και τεκμηριωμένο, με απόδοση ευθυνών, αλλά και σωρεία συστάσεων». 

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διυπουργική Επιτροπή θα μελετήσει τις επισημάνσεις της Επιτροπής προκειμένου να υιοθετήσει πρακτικές που θα αποτρέπουν ανάλογα κενά και αδυναμίες σε αποφάσεις ή προγράμματα που υιοθετούνται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, υπέδειξε τελικά για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος προέβη σε έναν απολογισμό του έργου που έχει επιτελεσθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και των δράσεων που απαιτούνται τους επόμενους 20 μήνες διακυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, αλλά και το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο».

Ξεκίνησε με την ανάληψη της διακυβέρνησης όταν «η χώρα ευρίσκετο προ του κινδύνου ατάκτου χρεωκοπίας».

«Χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, τη συμβολή των συνεργατών μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και όχι μόνο, τη συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά κυρίως, τις θυσίες του Κυπριακού λαού, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία και αναστρέψαμε τα άκρως αρνητικά δεδομένα», ανέφερε.

Σημείωσε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο  μνημόνιο πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την κατηγορία σκουπιδιών που την κατέτασσαν το 2012 οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενών πλεονασμάτων, την σταθερή καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης που προ της πανδημίας υπερέβαιναν το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και τη μείωση της ανεργίας από το 16% στο 7%, 

Είπε επίσης πως οι κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και ιδιαίτερα αρνητικές εάν δεν ήταν η Κυβέρνηση σε θέση να εφαρμόσει ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης της οικονομίας, ύψους πέραν 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων, ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων εξαγγελιών και συζητήσεων.

Είπε επίσης ότι στο Κράτος πρόνοιας λήφθηκε μια σειρά αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ανέδειξαν την ευαισθησία της Κυβέρνησης απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης του Κράτους, με πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη διασφάλιση συντάξεων για όλους πάνω από το όριο της φτώχειας, την υιοθέτηση προγραμμάτων προστασίας για τις πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, τη δημιουργία καταφυγίων φιλοξενίας για γυναίκες θυμάτων βίας και τη δημιουργία χώρων στέγασης εγκαταλειμμένων παιδιών.

Αναφέρθηκε επίσης σε αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις,  στην επαναφορά του επιδόματος μάνας, την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων, τη θέσπιση άδειας πατρότητας, την επέκταση της άδειας μητρότητας και σωρείας άλλων μέτρων ενίσχυσης του δικτύου προστασίας ευάλωτων ομάδων και αναξιοπαθούντων.

Έκανε επίσης λόγο για ενισχυμένα μέτρα που λήφθηκαν μέσω προγραμμάτων στήριξης και κατάρτισης ανέργων στην αποκατάσταση Ταμείων Προνοίας των Εργαζομένων κατά 75%, στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στους μισθούς των εργαζομένων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και στη σταδιακή επαναφορά των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων προ των αποκοπών και στον εκσυγχρονισμό της ΑΤΑ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην υιοθέτηση της νέας στεγαστικής πολιτικής, για στήριξη των κατοίκων της Υπαίθρου, των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτουσών Περιοχών, μέσω της οποίας επωφελούνται 386 κοινότητες.

Όσον αφορά τη δικαιοσύνη, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε με τη σύσταση νέων δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού και του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, αύξησε κατά 50% τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και έχει καταθέσει έξι νομοσχέδια για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά το Κράτος Δικαίου εκπονήθηκε, όπως είπε, Εθνική Στρατηγική για πάταξη της Διαφθοράς, στη βάση της οποίας εδράζεται το οριζόντιο Σχέδιο Διαφάνεια – Λογοδοσία – Κράτος Δικαίου, που περιλαμβάνει 58 δράσεις. Την ίδια στιγμή, έχουν κατατεθεί στη Βουλή, είπε, σημαντικά νομοσχέδια που ενισχύουν τους μηχανισμούς ελέγχου και πάταξης της διαφθοράς.

Αναφέρθηκε επίσης στον πλήρη εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο αποτελεί πλέον πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και την εισαγωγή του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης και ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους.

Αναφέρθηκε ακόμα σε ελκυστικές φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα που προωθήθηκαν από την Κυβέρνηση.

«Είναι αυτά τα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που οδήγησαν σε μια σειρά εμβληματικών ξένων και εγχώριων επενδύσεων που ενίσχυσαν περαιτέρω την αναπτυξιακή μας δυναμική, όπως το πολυθεματικό καζίνο, τέσσερις νέες μαρίνες, αλλά και ένας σημαντικός αριθμό μεγάλων οικιστικών, εμπορικών και τουριστικών αναπτύξεων σε όλη την επικράτεια», είπε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ενισχύθηκαν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και η ευρύτερη μεσαία τάξη, μέσω διάθεσης 1 δις ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Επιπλέον, είπε ότι υιοθετήθηκαν νέα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της νεανικής, γυναικείας και νεοφυούς, μέσω εθνικών πόρων που μόνο για την περίοδο 2021-2027  θα υπερβούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Είπε επίσης ότι δημιουργήθηκαν αυτόνομες διοικητικές δομές, Υφυπουργεία για κρίσιμους τομείς, όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, η Έρευνα και Καινοτομία και ο Ψηφιακός Σχηματισμός και Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ επίκειται η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Εξίσου σημαντική, είπε, είναι και η δημιουργία και νέων Επιτρόπων, πρόσθεσε, για υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και στοχεύμενων δράσεων, όπως ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και ο Επίτροπος του πολίτη.

Στην Παιδεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υιοθέτηση νέων αναλυτικών προγραμμάτων και τις ανά τετράμηνο εξετάσεις, την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, στον πολλαπλασιασμό και επέκταση μουσικών και αθλητικών σχολείων και στην υιοθέτηση προγραμμάτων που αφορούν στη πιστοποίηση της Αγγλικής γλώσσας στα σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

«Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση υπήρξε στο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, με σταδιακή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος καταλόγου διοριστέων, δίδοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους επιστήμονες να διεκδικήσουν αξιοκρατικά τον διορισμό τους», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δρομολογήθηκε η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ενώ για πρώτη φορά προχώρησαν στην κατοχύρωση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος με κριτήρια που προσδιορίζουν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην τομέα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ανέφερε ότι επιταχύνθηκε η αναβάθμιση  των σχέσεων με όλες τις χώρες των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με όλα τα γειτονικά κράτη, ενώ θεσμοθετήθηκαν τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας μαζί με την Ελλάδα, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αρμενία και κατ’ ανάλογο τρόπο εδραιώνουμε τις σχέσεις μας με τα κράτη του Αραβικού Κόλπου.Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση, είπε σύναψε μια σειρά σημαντικών αμυντικών συνεργασιών, μεταξύ άλλων, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλ.

«Σαν αποτέλεσμα της αναβάθμισης των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ έγινε κατορθωτή η άρση του εμπάργκο όπλων, ενώ ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαβουλεύσεις για κατάργηση της θεώρησης εισόδου στην εν λόγω χώρα», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμα στην μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε ημι-επαγγελματικό στρατό, με ταυτόχρονη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες.

Σε σχέση με την περιβαλλοντική πολιτική, είπε ότι επικυρώθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σχετική Εθνική στρατηγική.

Ύστερα από δεκαετίες, πρόσθεσε, για πρώτη φορά εκπονήθηκε και υλοποιείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αειφόρο ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης των γεωργών και κίνητρα προσέλκυσης νέων στην γεωργική απασχόληση, ενισχύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη του τομέα, βελτιώνοντας τις αγροτικές υποδομές, αναβαθμίζοντάς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην ύπαιθρο και παρέχοντας μια σειρά από στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης, ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή που δραστηριοποιείται ο κάθε αγρότης.

Στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε επιτυχώς σε νέους γύρους αδειοδοτήσεων, προσελκύοντας εταιρείες κολοσσούς και συνήψε σχετικές διακρατικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας με  χώρες της ευρύτερης περιοχής.

«Εφαρμόζοντας την ίδια στιγμή μια πολιτική που στόχο έχει αφενός τη μείωση του κόστους αγοράς του ηλεκτρισμού και  αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος και μείωση των ρύπων, δημιουργούμε τις κρίσιμες υποδομές για έλευση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, με την κατασκευή του Τερματικού Σταθμού Εισαγωγής Φυσικού Αερίου, ενώ, παράλληλα, από το 2022 προχωρούμε στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού», είπε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, βρίσκεται και η εμβληματική ανάπτυξη του Ενεργειακού Λιμανιού στο Βασιλικό.

Είπε επίσης ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην υλοποίηση έργων υποδομής, με στόχο τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Συνολικά, είπε, από το 2015 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, είτε τοπικά έργα σε όλες τις Επαρχίες και κοινότητες είτε έργα κοινής ωφελείας, ύψους πέραν των 3.8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δειτε Επισης

Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες