Το... νέο αίμα στην Κυβέρνηση, τα «θέλω» της Πινδάρου και οι επόμενοι στόχοι

Τον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023 σφραγίζει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τις δύο αλλαγές στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, τις αλλαγές σκυτάλης στις θέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφης Δράκου, του νέου Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, και η τελετή διορισμού του νέου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, της νέας Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Νιόβης Παρισσινού, του νέου Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Ανδρέα Ιωσήφ και του νέου Επιτρόπου του Πολίτη Παναγιώτη Σεντώνα, θα πραγματοποιηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11 και 30 το πρωί. 

Ακολούθως μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση, θα γίνει η αλλαγή σκυτάλης στα δύο Υπουργεία και στο Προεδρικό για τη θέση του Κυβερνητικού και αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Ειδικότερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι προγραμματισμένη για τις 12 και 45 το μεσημέρι με τον Χαράλαμπο Πετρίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού από την ημέρα που παραιτήθηκε η Έμιλυ Γιολίτη, να παραδίδει το χαρτοφυλάκιο στη Στέφη Δράκου. 

Μισή ώρα αργότερα, στη μια και δεκαπέντε, θα γίνει η παράδοση παραλαβή στο Υπουργείο Υγείας, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να παραδίδει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας στον Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής στους νεοδιορισθέντες κυβερνητικούς αξιωματούχους - στο νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, τη νέα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Νιόβη Παρισσινού και το νέο Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Ανδρέα Ιωσήφ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί στη μια και σαράντα το μεσημέρι. 

Οι νεοδιορισθέντες υπουργοί, θα συμμετέχουν στο πρώτο τους Υπουργικό Συμβούλιο στις επτά το απόγευμα. 

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι υπουργοί και τα υπόλοιπα στελέχη της Κυβέρνησης που θα βρίσκονται σήμερα στις δύο το μεσημέρι στα γραφεία τους, θα είναι και αυτοί που θα βρίσκονται στις ίδιες θέσεις μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης. Συνηθίζεται εξάλλου, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να προβαίνει στις τελευταίες αλλαγές του Υπουργικού του Συμβουλίου, δεκαοκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, έτσι ώστε και οι τελευταίοι Υπουργοί, να μπορούν να λάβουν μετά το πέρας της, τα ανάλογα δικαιώματα. 

Ο τελευταίος ανασχηματισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας αν και για αλλού ξεκίνησε, τελικά αλλού κατέληξε, αφού παρά τις σχετικές εξαγγελίες του Νίκου Αναστασιάδη για Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, τελικά έγινε μια Κυβέρνηση κομματικής και δη συναγερμικής αποδοχής. Κι αυτό διότι, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΑΚΕΛ, που ανάγκασε τον Αδάμο Αδάμου να αρνηθεί τη θέση του υπουργού Υγείας, οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διορισμούς, οι οποίοι πρώτα έτυχαν της έγκρισης του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Χάρη Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τους σχεδιασμούς τους για το 2023 και θα ήθελαν εντός της Κυβέρνησης, πρόσωπα έμπιστα, ικανά και πάνω από όλα πρόσωπα που με τον ένα ή τον΄αλλο τρόπο δεν θα αποποιηθούν την κομματική τους ταυτότητα προεκλογικά. 

Τα πρόσωπα που σήμερα αναλαμβάνουν πόστα στην Κυβέρνηση, φαίνεται πως τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, με κάποια από αυτά μάλιστα, να αποτελούν και προσωπικές επιλογές της, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο που θα αποτελεί τη νέα φωνή της Κυβέρνησης, ο Μάριος Πελεκάνος. Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ κόμματος και κάποιων υπουργών, με αποτέλεσμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου να εκφράσει τη δυσφορία του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Πλέον μετά από τις βουλευτικές εκλογές, την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, με τον τρόπο που έγινε στην προεδρία της Βουλής και τους νέους υπουργούς να αναλαμβάνουν καθήκοντα, στην Πινδάρου επισφραγίζουν με αυτό τον τρόπο, την αλλαγή σελίδας με πρώτο στόχο τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Δεκέμβριο και ακολούθως τις Προεδρικές του 2023, παράλληλα πάντα με το μεγάλο στοίχημα των Μεταρρυθμίσεων που τρέχει στη Βουλή. 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»